Museer i Prag – I

I første blog om museer i Prag vil vi fokusere på National- galleriet. I de næste blogs vil vi fortsætte med National- museet i Prag, Militærmuseet i Zizkov og andre. De større museer i Tjekkiet har ofte flere afdelinger, ligeledes Prags Bymuseum. Vi vil også prøve at lave et blog om alle de små og oversete museer og udstillinger i Prag.

Ombygningen af Det nationale Tekniske museum i Prag er færdig. Museet på Letna bakken i Prag 7 åbner 16/2: https://pavel-helge.dk/teknisk-museum-i-prag-genaabner/

Nationalgalleriet er opdelt i afdelinger spredt ud over byen. Se kortet nedenunder, det linker til museets egne sider. Som det fremgår er der mange afdelinger. Vi har en favorit i det smukke kubistiske museum, Huset af den Sorte Madonna, i Prags gamle by – det er iøvrigt oftest her vi holder kaffepause på byrundturen. Det er en gennemrenoveret ejendom, hvor alt er i kubistiske, genskabte interiører. Det er et unikum i verden.
Den mest berømte samling under National- galleriet er Sternberk palæet, nær borgen, eller slottet i Prag. Her huser man europæisk kunst, fra græske og romersk til barok. Her er blandt andet Rembrandt, Cranach, Rubens, Goya og El Greco. Sporvogn 22 og 23 til stoppet “Prazsky Hrad”.

Afdelingen i St.Georgs klostret i Prag borg er lukket pr.november 2007, i marts 2008 forventes afdelingen i Schwarzenberg-palæet, skråt overfor Sternberk, til gengæld at genåbne efter renoveringer.

Den anden monumentale afdeling ligger i Prag 7, Veletrzni Palac. Det er nær fontænen og Vystaviste. Oprindelig bygget til industri-udstillinger huser denne gigantbygning 7 etager med moderne kunst. Samlingerne her dækker det 19., 20. og 21. århundreder. Vi kan blandt andet i den grad anbefale de tjekkiske samlinger. Den fine funktionalistiske ejendom dækker 13500m2 og huser over 2300 genstande. Sporvognene 5, 12, 14 og 17 til stoppet “Veletrzni Palac”.

I Agnes-klostret nær Botel Albatros og Republikpladsen, altså i Prags Gamle By, udstiller Nationalgalleriet kunst fra Bøhmen og Centraleuropa i middelalderen. Smukke skulpturer og i sig selv vidunderlige bygninger med romanske elementer. Der er to kirker, en romansk og en gotisk.

National- galleriet råder endelig over en stor afdeling på Zbraslav slot, syd for Prag, i byen Zbraslav ved Vltava, Moldau. Her er kunst fra Asien, fra Korea, Kina og Japan især. Der går busser fra Smichov banegården, flere gange i timen.

Læs mere om museer og gallerier i Prag de kommende uger. Læs her i stedet om alle vores ture som kører i fast ugeplan fra 17.marts eller send os en mail. pavel-helge.dk

One Comment

  1. Pavel Helge

    ABC Prague skrev om den fortløbende renovering af Tjekkiets Nationale Tekniske Museum i Prag her: http://www.abcprague.com/2008/10/02/czech-national-technical-museum-reconstruction

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.