Museer i Prag – II

I første blog om Prags museer skrev vi om Nationalgalleriet. Et af de største museer i Prag med adskillige afdelinger. Museer i Prag I. Der kan være forskellige åbningstider for alle museer, brug de direkte link til museerne selv, der kan som regel også findes mere præcis information om transport og øjeblikkelige aktiviteter.

Uanset hvor I vil på museum i Prag, har de typisk åbent mellem 10-18. Mandag er i Prag, som andre steder, normalt lukkedag. Der er oftest rabat for grupper, studenter, børn og pensionister. Læs hos Prague Information Service om Prague Card, det giver adgang til over 50 museer og monumenter i 4 dage.

Nationalmuseet i Prag vil være i fokus i denne blog, museet fejrer 190års jubilæum. Prags Nationalmuseum har hovedafdeling (se alle afdelinger her) i den kæmpe store bygning der troner over den høje ende af Vaclavske Namesti. Den bygning kendes nemt, se øverste billede.

Tjekkiets Nationalmusem har mange andre afdelinger både i og udenfor Prag. Her vil vi næsten forbigå de der ligger udenfor Prags offentlige transport og bare beskrive udvalgte. En af de mindste og mest specialiserede afdelinger ligger under borgen i Prag, i Mala Stranas Lillesidens mest berømte gade, Nerudova. U Zlatého Lva Ved den Gyldne Løve hedder ejendommen i nr.32, som huser Nationalmuseets afdeling om historiske apoteker – berømte farmaceuter, produkter og et smukt interiør.

Det tjekkiske nationalmuseums hovedbygning står nu overfor en total renovering, som vist vil blive det dyreste rekonstruktionsprojekt i Prag, i det bygningen dels er i en ringe forfatning, dels er påvirkningen af bygningen fra hovedvejen voldsom. Endelig skal nabobygningen, den tidligere Tjekkoslovakiske parlamentsbygning, inkluderes i museet.

Det er et enormt projekt at fjerne national- museets over 10 millioner genstande. Det er begyndt, museet vil næsten lukke helt i 2011 og forventes først fuldt genåbnet i 2018. I perioden hvor museet skal være lukket, vil de åbne udstillinger i nabobygningen som Nationalmuseet overtager efter Radio Free Europe. Læs her hos Prague Post.

Lige nu huser nationalmuseet fortsat en meget rost udstilling om at gå, fødder og menneskets gang gennem historien: HUMAN TRACES: A WALK FROM PREHISTORY TO THE MOON

Antonin Dvorak museum ligger i den nye by, nær Karlovo Namesti Karlspladsen, Na Karlovou 20. I den distinkt barokke sommervilla Amerika findes udstillinger om komponisten Dvoraks arbejde og liv. Den symmetriske bygning og haven (1712-20) er hovedattraktionen, synes vi. Bemærk de elegante barokke detaljer. Eksempelvis skulpturerne (1735) fra Mathias Brauns værksted, den ene repræsenterer vinter og forår, den anden sommer og efterår.

Bedrich Smetanas museum nær Karlsbroen har lignende indhold om komponisten Smetana. Naprtek Museet om asiatiske, afrikanske og amerikanske kulturer er lillebitte, historien om manden der skabte det er fascinerende, ligesom kuriøsiteterne i det lille Prag museum, Betlémské nám. 1, Prag 1.

Petrin bakken – en af Prags dejligste parker – ligger Musiaon i Kinsky sommerpalæet, etnografiske udstillinger. Det tjekkiske museum for musik ligger i Lillesiden, Mala Strana. Fine genstande og en flot sal, læs mere her. Lobkokowicz palæet ved Prag borg, Lapidariet ved Vystaviste, Vitkov i Zizkov og andre mindesmærker hører også under Nationalmuseet.

Midterste billede er fra Cesky Sternberk, idet grundlæggeren af tjekkiets nationale museum i Prag, Kasper Maria Sternberg, kom herfra. Sidste billede er fra det Unesco-fredede Zdar nad Sazavou.

Læs om vores faste udflugter i Prag, individiduelle ture i Prag – eller send os en mail. Telefon +420 608 08 1111.
pavel-
helge.dk

One Comment

  1. Pavel Helge

    Nationalmuseet i Prag fik 1/6 officielt nøglerne til den gamle tjekkoslovakiske parlamentsbygning. Den har huset Radio Free Europe som nu er flyttet i forstæderne. 15.august begynder Nationalmuseet med rundvisninger i bygningen. Første egentlige udstilling åbner d.17.november, i anledning af 20-års jubilæet for fløjlsrevolutionen. Den vil hedde “Be Free”.

    Se artikel fra Radio Prag: http://www.radio.cz/en/article/116827

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.