Josefov i Prag II

I første del om Josefov, den tidligere jødiske ghetto i Prag, skrev vi om Kafka, kirkegården og et par af synagogerne, inklusive den Gamle-Nye synagoge. I anden blog om Prags jødiske arv, vil vi fokusere lidt mere på andre sider af bydelen i Prag. Den skal handle om historier om personer der knytter sig til Josefov, og om restauranter og caféer.

Vi nævnte sidste gang Rabbi Löew, som knyttes til legenden om Golem i Prag. Forfatteren Gustav Meyrink skrev en roman med titlen Golem, som blandt andet beskriver figuren således “Det sker nemlig at et fuldkommen fremmed menneske, skægløst, med gul hudfarve og af mongolsk type, klædt i gammeldags, tætsluttende klæder kommer frem fra Gamle Skolegade; med en løjerlig, stolprende gang – som om han hvert øjeblik skulle falde forover – går manden gennem jødekvarteret – og bliver pludselig usynlig.”
s.45, Golem, Sphinx forlag 1994.

Rabbi Löew skabte Golem med mudder fra Vltava’s bred. Ifølge legenden vakte Rabbi Löew Golem til live ved at anbringe en magisk stentablet med en kabbalistisk formel i dens mund. Rabbi fjernede altid tabletten til sabbatten, når alle skulle hvile. En gang glemte han det og inden han vendte tilbage fra synagogen, gik Golem amok og tilintetgjorde alt, hvad der stod i vejen. Rabbi fjernede derfor tabletten og skjulte Golems krop. Måske under taget i den Gamle-Nye synagoge?

En sikker historisk korrekt figur var pengeudlåneren
Mordechai Maisel, han blev borgmester og endte som finansminister. Han finansierede selv den omfattende renovering af ghettoen – og Maisel var i øvrigt Tycho Brahes samtidige, ligesom Rabbi Löew. I Maisel-synagogen udstilles genstande fra synagoger i hele Tjekkoslovakiet. Samlingerne har man blandet andet på grund af nazisternes modbydelige plan om at lave et museum for “den uddøde race” i netop Josefov i Prag. Se her Thorah-rulle forhæng, lysestager og andre genstande. Det er en bygning fra renaissancen, men ombygget adskillige gange.

Billetter til det Jødiske Museum i Prag kan købes ved alle synagogerne. En billet som giver adgang til kirkegården og de fleste synagoger koster 480czk for voksne. Dertil skal der købes seperat billet til det Jødiske Museum og den Gamle-Nye synagoge for hhv. 300 og 200 czk. Det hele kan anbefales. Pavel kan med sin tjekkiske guidelicens vise rundt her, og som nævnt berører vi også det jødiske på byrundturen i Prag.

I mellem besøgene kan der være brug for mad og drikke. I kanten af Josefov i Bilkova 8 ligger en dansk bager, Mansson, med lækre brød og kager og muligheder for vegetarer. Vores lokale favorit i Josefov er det klassiske værtshus Pivnice U Pivrnce i Maislova 3, lige ved Maisel synagogen. Væggene er udsmykkede af karikatur- tegneren Petr Urban, øllene er til lokal pris og maden solid.

Et andet godt bud på et ølsted er Flint, i hjørnet ved Hotel Intercontinental. Velskænkede Urquell til lokal pris. Endelig er det oplagt at nævne Prags ældste Kosher-restaurant King Solomon i Siroka 8, lige ved Pinkas synagogen: Gourmetmad i et andet prisleje.

Vær opmærksom på lukkedage i synagogerne ved jødiske helligdage. Der er lukket d.18, 20, 21 og 27. april. Læs om alle vores ture i Prag. Send os en mail eller ring +420 608 08 1111. pavel-helge.dk

2 Comments

  1. pavel-helge.dk TURE I PRAG, TJEKKIET

    Børnebogsforfatteren Benni Bødker har skrevet “Uhyret fra Prag”. Bogen handler om pigen Janina i Prag og Golem. Måske til højtlæsning på rejsen? Læs her: http://benniboedker.dk/letlaesning/uhyret-fra-prag/

  2. Pavel Helge

    Vi har i dag bragt en nyhed (på Twitter: http://twitter.com/pavelhelge/statuses/953940088) om Stare Mesto i Prag og den tidligere jødiske ghetto. 9.oktober var officiel indvielse af såkaldte Stolpersteine (kámen zmizelého på tjekkisk). Et projekt af en tysk kunstner i tjekkisk udførelse. Stenene er 10x10cm sten med navne på holocaustofre indgraveret. Der er nedlagt 30 og den tjekkiske organisation håber at udvide med 30 hvert år. Find stenene i Prags gamle by.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.