Benkapellet Kostnice ved Kutna Hora

Kutna hora er sølvets by. Miner, mønt- prægning, en vidunderlig gotisk katedral, flere imponerende kirker, middel- alderlige pladser og stræder, en gotisk brønd og det unikke og bizarre benkapel Kostnice i Kutna Hora forstaden Sedlec. Læs videre om selve Kutna Hora på mandag.

Lav en individuel tur til Kutna Hora med os. I kan være op til 8 personer. En seks timers tur koster så 5400czk og en ni timers tur 7200czk. Kutna Hora ligger ca. 60 kilometer, lidt over en times kørsel, fra Prag. Læs mere om mulighederne for individuelle ture omkring Prag.

Et besøg i Kutna Hora kan passende begynde med benkapellet Kostnice i forstaden til Kutna Hora, Sedlec. Allehelgeners kapellet er bygget i gotisk stil fra omkirng 1400. Kirkegården fik en speciel status efter 1278 da Abbed Jindrich (Henry) vendte hjem fra det hellige land og Golgata med ”hellig jord”. Det gav kirkegården en enorm status og folk rejste langt for at få deres slægtninge begravet her.

Den Sorte død hærgede egnen i midten af 1300-tallet. Hussiter-krigene rasede voldsomt omkring Kutna Hora i det 15. århundrede. Både krige og pestens hærgen førte til utrolig mange lig på kirkegården og nødvendige udvidelser. Legenden siger at en halvblind munk fik til opgave at stable alle knogler og kranier i 1511. I 1703-10 fik kirken ny indgang og barokt interiør.

Kapellets nuværende, mærkværdige dekorationer skyldes træskæreren Frantisek Rint, som i 1870 brugte skeletterne fra 40.000 mennesker til udsmykningen. Her findes en lysekrone som indeholder alle knogler fra en menneskekrop, der er kæmpe pyramideformede monstranser og Schwarzenberg-familiens våbenskjold i knogler.

I Sedlec-forstaden findes også et Cistercienserkloster, grundlagt allerede 1142. Det er et kæmpe kloster med den største gotiske kirke i Tjekkiet, Jomfru Maria Himmelfarts domkirke. Det var Tjekkiets første basilika af den franske katedral-type. Hussitterne eroberede og nedbrændte kirken i 1421. Kirken fik sit nuværende udseende ved en genopbygning omkring 1700. Arkitekten Giovanni Blaseo Santini forbandt to stilarter og skabte den usædvanlige barokke gotik.

Benkapellet Kostnice og Cistercienser- klostret er en del af den totale Unesco-fredning fra 1995. I Unescos begrundelse for at optage Kutna Hora med Sedlec på verdenskulturarvslisten nævnes at ”..St. Barbara kirken (…) og Jomfru Maria Himmelfarts domkirke (…) påvirkede arkitekturen i centraleuropa. Disse mesterværker i byen udgør i dag dele af en velbevaret middelalderlig by-struktur med nogle specielt fine private huse.”

Den tjekkiske mester-animator Jan Svankmajer lavede en spændende klippet sort-hvid film fra benkapellet. Se en film fra benkapellet fra youtube her. Her kan du læse om vores ture i Prag i fast program. Læs om vores lejlighed til leje i Prag eller læs videre om aktuelt i Prag og maj måneds kultur.

Send en mail. Telefon +420 608 08 1111 pavel-helge.dk

One Comment

  1. Prag i efterårsferien!

    […] er specielt 2 attraktioner jeg ser frem til, Theresienstadt og benkapellet. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.