Prag 6 – del 2

I første indlæg om Prag 6 skrev vi om Brevnov, Hvezda, slaget ved det hvide bjerg og det enorme Strahov stadion. I dette indlæg handler det om villaer og et par besynderlige hoteller i Prag 6, Prags vestlige bydel. Se markeringer af stederne vi omtaler på kort over Prag 6.

Lige ved Prags borg, i det hjørne af Prag 6 som grænser op imod Mala Strana, ligger en af Prags sidste porte, Pisecka Brana, og den første villa, vi vil omtale. Frantisek Bilek var billedhugger og han byggede den spektakulære Bilek villa til sig selv. Sporvogn 22 og 23 til Kralovsky Letohradek, det er nederste ende af de Royale haver, eller sporvogn 18, 20 til Chotkovy Sady. Interiøret i Bilek villaen renoveres og udstillingen er midlertidigt flyttet.

Længere mod vest i Prag ligger Müller Villa, tegnet af Adolf Loos til ingenøren Müller i 1930. Det er en forbløffende villa. Ydersiden er strengt enkel, en hvid kubistisk struktur. Indenfor byder Müller villaen til gengæld på dyre materialer og mange farver.

Loos ønskede at ophæve etagerne og skabe sammenhængene rum i mange niveauer. Loos mesterværk i Prag, Müller Villa, er i dag gennemrenoveret og åben som udstilling, ved bestilling. Nad Hradnim vodojemem 14. Sporvogn 18 til stoppet Orechovka.

Baba-kvarteret er helt i funktionalisme, bygget fra 1928-40. Der er en række bemærkelsesværdige villaer, hele kvarteret er sjovt at gå igennem. Bemærk blandt andet verdens første pre-fabrikerede hus fra 1947, på Matejska gaden. Bygherrer fra Werkbund fandt arkitekter direkte og resultatet blev en række meget individuelle, funktionalistiske villaer.

Læs videre hos Prague Tribune og Prague Daily Monitor. Vi skrev allerede om det skønne, fredede Divoka Sarka, ideelt til svømme-, gå og cykelture. Ved Baba-området ligger ruinen Baba, der kendes for de fantastiske udsigter mod det nordlige Prag.

I Prag 6 findes to hoteller der hver på forskellig måde er ikoner. En overstået tid spores i det enorme Hotel Crowne Plaza, oprindelig Hotel International. Det ligger nær Dejvicka med sporvogn 8, stoppet Podbaba. Såkaldt Stalinistisk arkitektur, inspireret af Moskva, bygget 1951-56 med interessante interiører.

Hotel Praha huskes for at have huset kommunistiske ledere fra 1981. Det er en elegant, bølgende og svævende bygning med et helt absurd men fascinerende interiør, der er gennemdesignet. Susicka gaden, Prag 6.

Se en udstilling om villaer i Prag på Nationalgalleriets moderne afdeling, indtil 6.januar 2009. NY Times skrev nylig om “andre” sider af Prag. Læs her videre om kvarterer og bydele i Prag. Læs om Divoka Sarka området i Prag 6 og andre bademuligheder.

Se alle vores ture i Prag 2008 eller send os en MAIL.
+420 608 08 1111
pavel-helge.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.