Tur i Prag om kommunisme

Vi nærmer os markeringen af 40-året for invasionen af Tjekkoslovakiet i 1968, det er den 21.august. Vi skrev om Dubcek og 1968 i sidste uge. I den anledning vil vi gerne tilbyde en særlig byrundtur i Prag om kommunisme. Den politiske situation i Tjekkiet i dag er speciel, fordi det kommunistiske parti fortsat eksisterer, som det tredje største parti. Kommunismen faldt ellers som styreform i 1989. Da havde kommunisterne haft magten i 41år, siden kuppet i februar 1948.

Det endnu eksisterende kommunistparti er en oplagt grund til at snakke med udgangspunkt i nutiden på en individuel byrundtur i Prag. Fortsættelsen kan handle om; ..1989 og fløjlsrevolutionen, ..Gorbachovs betydning, ..”normalisering” i 1970erne, ..1968 med invasion og Dubceks “socialisme med et menneskeligt ansigt”, ..Stalinismens endeligt i 1962 og forud Stalins åg i 1950erne, måske kan det ende med Gottwalds kup i 1948 og Tjekkoslovakiets overgang til kommunisme. Se kort over Prag og kommunisme med dette link.

Ovenfor nævner vi bare de bedst kendte år og overskrifter. Den virkelige tragedie under kommunismen var den civile befolknings vilkår. Det synes vi er noget af det vigtigste overhovedet at tale om. Den sindelagskontrol og ufrihed tjekkoslovakerne oplevede i hverdagen, forarmingen af Prag og det øvrige land både åndeligt og materielt, kulturlivets eksistens i undergunden og den hensynsløse forurening, som vi skrev om forleden, om minebyen Most.

En oplagt rute for en tur om kommunisme i Prag kunne begynde ved den tjekkoslovakiske parlamentsbygning, øverst på Vaclavske Namesti. Nærved findes monumentet til Jan Palach og Jan Zajic. I en sidegade ligger kommunistpartiets (KSCM) hovedkvarter , hvor vi måske endda kan snige os til at kigge ind. Nu er kommunisternes ungdomsforbund forbudt.

I Narodni begyndte fløjlsrevolutionen i 1989, siges det. I Konviktska gaden sad politiske fanger i polities hovedkvarter. Den gamle rådhusplads var skueplads for Gottwalds tale, hvor han udråbte den kommunistiske nation.

Der er flere oplagte steder. Ideen med en individuel tur med pavel-helge er at I har nogle ønsker og ideer, vi planlægger ud fra det og henter jer på jeres adresse i Prag. Vi laver gerne individuelle ture i Prag til fods og med det offentlige. Det koster for en 3 timers tur 2000czk. Vi laver også gerne længere ture, f.eks. en 6timers tur til 3500czk. I kan være fra 1 til 8 personer, vi har jo bare en guideløn uanset. I august 2008 giver vi 200czk rabat på individuelle ture i Prag.

Vi har tidligere skrevet om Jan Palach og hans død i 1969, februarkuppet i 1948 i Prag, fløjlsrevolutionen og en “kommunistisk fangelejr”, opstillet på Vaclavske Namesti sidste år. Skriv gerne kommentarer nedenfor, måske har I andre vinkler på den kommunistiske fortid? Læs her om den faste pavel-helge byrundtur i Prag, hver torsdag og søndag.


Vis kort over steder i Prag knyttet til kommunisme

5 Comments

 1. Mette

  Hej
  Meget spændende side, ville så gerne have fundet jer inden vores tur derned. Fand jer desværre heller ikke dernede hvilket også var øv. Er i gemt inde bag alt det de er ved at lave på “hovedgaden” ? eller ??
  VH
  Mette

 2. Pavel Helge

  Hej Mette,

  fedt at du synes godt om siden. Vi håber du kommer igen og kan finde os. Vi har træffetid hver dag midt på Vaclavske Namesti, der hvor sporvognslinierne passer, står to historiske sporvogne lavet til cafe. Vi er der hver dag kl.17-17-30 – Læs mere her: http://pavel-helge.dk/prag-tr%C3%A6ffetid-og-turafgang/

  Vi svarer stort set altid på telefonen. Du kan også maile og booke, afatle et møde, inden du skal herned.
  God august, på gensyn håber vi
  Helge (og Pavel)

 3. Mette

  vi gør helt sikkert et forsøg igen næste gang :-)vi ses hej

 4. Annemette

  Hej Kanon god hjemmeside. Godt vi fandt den inden vi skal til prag i juni 2010. Mødte iøvrigt Pavel som guide i Prag for mange år siden. Har ofte omtalt ham for hans gode måde at omgås gæsterne og fortælle om byen. Glæder os til at møde ham igen (forhåbeligt), på de ture vi planlægger at købe.

 5. Pavel Helge

  Hej Annemette, tak for din kommentar, jeg iler med at sende rosen videre til Pavel. Hvis I kender til ture i forvejen, er vi glade for tilmeldinger her: http://pavel-helge.dk/ture/ture-i-prag-bestillingsformular/ I er også altid velkommen til træffetid (fra 28/3), til en snak over en øl eller kaffe.
  Vi ønsker jer tidligt forår, vi ses i Prag. BH Helge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.