Tjekkiets stærke Koruna

Den tjekkiske Koruna havde i august 2007 en kurs til euroen på ca. 29czk. Et år senere er omregningskursen omkring 24, fornylig var kursen helt nede på 23czk. 1DKK er nu ca. 3,2CZK værd. Her prøver vi at pege på baggrunde for den stærke Koruna og hvilke konsekvenser vi hører om i Tjekkiet.

De seneste år har Tjekkiet haft en positiv økonomisk vækst på gennemsnitligt 6-7%. Det menes at forholdene i USA, med snak om sammenbrud, har fået mange investorer og spekulanter til at satse på Central- og Østeuropas vækstøkonomier. De fleste økonomer er enige om at det medvirkede til overophedning af den tjekkiske økonomi, det spores i en negativ indflydelse på væksten.

I 2008 vurderes væksten til at blive på 4%, det laveste siden 2001. En mere reel kurs på Koruna ville være omkring 25CZK for en EURO. Eksportvirksomheder har presset på den tjekkiske nationalbank for at nedsætte renten.

Nationalbanken i Tjekkiet nedsatte diskontorenten til 2,5% og Lombard-renten til 4,5% fra 8.august . Korunaen faldt og en euro handles nu omkring 24czk – til stor lettelse for eksporterhvervene. Tjekkiet har et af de laveste renteniveauer i europa som konsekvens.

Skoda har offentliggjort tab som følge af valutaen på en milliard Koruna i første kvartal af 2008. Efterfølgende har Skoda annonceret at de kun vil handle i Euro. Skoda i Tjekkiet siger at deres eneste udgift i Koruna fremover er lønnen til de 29.000 ansatte.

Nogle tjekkiske firmaer er gået så vidt, at de lægger ansvaret/konsekvenserne på medarbejderne. De udbetaler simpelthen en stor del af lønnen i Euro. Det største tjekkiske tekstilfirma OP Prostejov har fyret en trediedel af sine medarbejdere, de siger det er en direkte konsekvens af valutakursen. I turisme- og eksporterhvervene bruges Euroen faktisk altid, i praksis.

Mange økonomer i Tjekkiet presser på for en hurtig konvergens til Euro, men politisk er den beslutning udskudt adskillige gange. Senest er 2013 nævnt som mulig, men bedømmes af mange allerede som urealistisk. Præsident Vaclav Klaus har nævnt 2024, men han vil helst beholde Koruna – og Vaclav Klaus har i øvrigt peget på at der også var en stærk Koruna under Den Første Republik (1918-). Den tjekkiske befolkning har meget blandede holdninger til Euroen. Vaclav Klaus blev genvalgt som præsident i 2008.

Rejser du til Prag og resten af Tjekkiet kan du tjekke valutakursen på forsiden af pavel-helge.dk. Vi har et link til Nationalbanken i Danmark. I Prag gælder det om at være forsigtig med veksling. Bankerne er det sikre bud. Mange vekselboder har utroværdige beregninger, spørg dem i hvert fald altid først, hvad de giver netto. 1000DKK burde give op imod 3200czk.

Vi besøger mange tjekkiske virksomheder på turene i Prag og omegn. Tag med til Skoda, glasværk i Nizbor eller bryggeri i Kacov ved Sazava-floden. Send os en mail eller ring +420 608 08 1111. pavel-helge.dk

2 Comments

 1. pavel-helge.dk TURE I PRAG, TJEKKIET

  Her er flere nye artikler, der omhandler økonomien i Tjekkiet:
  http://www.financninoviny.cz/english/index_view.php?id=328012 og
  http://www.guardian.co.uk/business/feedarticle/7724019

 2. pavel-helge.dk TURE I PRAG, TJEKKIET

  Den tjekkiske Koruna (CZK) er faldet en del overfor EURO og DKK. Kursen nærmer sig 3,3CZK for en 1DKK.
  Se Nationalbankens kurser her:
  http://www.nationalbanken.dk/dndk/valuta.ns/side/Valutakurser!OpenDocument – og
  EN artikel om kursudviklingen her:
  http://www.financninoviny.cz/english/index_view.php?id=330103

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.