Tycho Brahes grav

Tycho Brahe kom til Prag i 1599 og døde her d. 24 oktober 1601. Brahe blev begravet i Tynkirken (Teyn), lige ved Staromestske Namesti, den gamle bys plads og rådhuset med Orloj det astronomiske ur. Tycho Brahes blot to år i Prag kan spores flere steder.

I den sidste tid har danske aviser skrevet om en gruppe videnskabsmænd, som vil åbne Tycho Brahes grav i Prag, igen. Hans dødsårsag blev man aldrig helt sikker på. Om Brahe døde af kviksølvforgiftning for egen hånd, som følge af forgiftning eller af en urinvejssygdom er aldrig blevet bevist. I Weekendavisen 12. september 2008 skriver Lone Frank i artiklen “Supernova”, at Brahe ifølge Kepler på dødslejet hele tiden gentog “Ne frustra vixisse videar”, “Har jeg blot ikke levet forgæves”.

Politiken har i dag en vældig interessant artikel om Tycho Brahes død: Dagbog kaster nyt lys over Tycho Brachos død. Forskeren Peter Vinilandicus Andersen mener at Tycho Brahe blev myrdet af sin slægtning Erik Brahe. Teorien skal fremlægges i dag, d.15 december, på det Franske Institut i Prag.

H.C. Andersen skrev følelsesladet om sit besøg ved Tycho Brahes grav: “..ned ved Torvet ligger en lille, fattig kirke, en Buegang og en snever gaard fører derind. Præsten messer for altret, Menigheden knæler og mumler et “bed med os!”, det klinger som et huult, hendøende Suk fra Afgrunden, det vælter frem som en Smertens Bølge, et Jammerskrig. Den Danske vandrer gjennem Gangen mod Høire; en stor, rødbrun Steen, hvori er hugget en Ridder i Rustning, er muret i Søilen.”

Vi har citatet fra s.20 i den fine bog “Tjekkoslovakiet i Danmarks spejl” af Christian Hougaard, 1971, Odense Universitetsforlag. En note nævner i bogen at Tynkirken (Teyn) ikke er så lille endda. Det tør siges. Tynkirken er en af Prags mest markante gotiske profiler. Kirken har to 80 meter høje tårne, afsluttet med 4 ekstra spir på hver. Find Tycho Brahes grav nær koret. På pladen står der “Hverken magt eller rigdom, men kun kunstens og videnskabens vælde består.”

Forleden brugte vi et billede fra Wikipedia af en statue i Prag af Tycho Brahe og Johannes Kepler, den står i Hradcany, ved sporvogns- stoppet Pohorelec. Tycho Brahe boede i Parlerova gaden bagved. Palæet Kurzuv Dum blev sponsoreret af Kejser Rudolf d.2. Palæet er væk, nu hedder det Jan Keplers Gymnasium.

Strahov-klostret ligger ved siden af, her siges Tycho Brahes noter at findes i margen af flere manuskripter. Se under alle omstændigheder Strahovs to smukke bibliotekssale og besøg et af Tjekkiets bedste mikrobryggerier.

Jens Vellev, en dansk arkæolog vil med flere forskere igen undersøge hele graven. Tycho Brahes gravsted blev ellers undersøgt allerede i 1901, nogle knogler blev fjernet og noget sat tilbage i en zinkæske. I 1991 undersøgte en dansk retsmediciner hårprøver, tjekkiske forskere prøvede ligeledes i 1996. Læs mere hos Videnskab.dk og se Tycho Brahes CV hos rundetaarn.dk.

I Prag knyttes kvarteret Novy Svet til Tycho Brahes første dage i byen, nogle af hans instrumenter skal have stået i sommerpalæet Belvedere i de Royale haver ved Prags borg. Benatky slottet uden for Prag er et smukt kompleks i renaissance- og barokstil, her lavede Brahe observatorium i 1599. Der findes en Tycho Brahe mindesal, slottet har åbent til november.

Vi laver gerne individuelle ture om forskellige emner, måske perioden ved Rudolf d.2s hof ? Se vores turprogram her. Læs om andre historiske emner eller send os en mail.

Telefon +420 608 08 1111

pavel-helge.dk

7 Comments

 1. Pavel Helge

  I går og i dag skrev tjekkiske medier om danskere forskere som gerne vil undersøge Tycho brahes grav.
  Berlingske bragte forleden en artikel med en temmelig spekulativ konspirationsteori om Tycho Brahe og Christian d.IV:
  http://www.berlingske.dk/article/20090118/viden/701180088/

 2. Pavel Helge

  Aktualne.cz skriver i dag, 21.januar, at den katolske kirke i Tjekkiet er meget skeptisk overfor at give tilladelse til de danske forskere, som med Jens Vellev i spidsen gerne vil åbne Tycho Brahes grav i Týn (Tejn) kirken. Kirken afventer en udtalelse fra eksperter om risikoen ved at åbne graven. Det udtaler en talsmand for Ærkebiskoppen i Prag.

 3. Pavel Helge

  Dana Schmidt skriver til Politiken fra Prag i dag 3.februar: “Kulturdepartementet på Prags rådhus har omsider givet sin tilladelse til, at en gruppe danske og tjekkiske eksperter åbner Tycho Brahes grav i Tyn-katedralen og analyserer hans knogle-, hår- og tøjrester.”
  http://politiken.dk/kultur/article892423.ece

 4. Pavel Helge

  Mandag kom nyheden om tilladelsen til åbne Tycho Brahes grav på Prag bys server: http://www.praha.eu/jnp/en/entertainment/leisure_activities/tycho_de_brahe_s_grave_will_be_opened.html

 5. Pavel Helge

  Forskeren Jens Vellev arbejder lige nu med et tjekkisk-dansk hold på at undersøge Tycho Brahes grav. Samtidig argumenterer professor Peter Andersen for at Tycho Brahe blev slået ihjel af danskere og at Brahe måske var far til Christian d.4. DR: http://www.dr.dk/Nyheder/Kultur/2010/02/04/152852.htm – Radio Prag: http://www.radio.cz/en/article/125303

 6. Pavel Helge

  Politiken skriver 7.maj 2010: Tycho Brahe skal graves op og ned igen
  Danmarks største renæssancegeni får snart – og 409 år efter sin død – en ny begravelse. Den skal finde sted efter afslutningen af en videnskabelig undersøgelse af astronomens grav og legemsrester, som er planlagt til november…Link: http://politiken.dk/kultur/article965597.ece

 7. Pavel Helge

  Her er den klareste artikel om hvad der foregår, som vi har fundet: http://humaniora.au.dk/events/tychobrahe/

  Jens Vellev udtaler: – Vi vil gerne vide mere om Tycho Brahes daglige liv, hans livsførelse, generelle helbredstilstand og medicinindtag, og alle moderne undersøgelsesmetoder vil blive taget i brug, fortæller Jens Vellev.
  Selv om den primære interesse ikke går på, hvad Brahe døde af, vil forskerholdet også komme ind på dén omdiskuterede side af sagen.

  Hovedsagen er ikke dødsårsagen, men hans daglige liv. Det er vel sin egen pointe, når vi nu ellers er mange som spekulerer løs om mordteorier :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.