Ishockey i Tjekkiet

Tjekkisk ishockey er verdensberømt med god grund. I Prag spiller de to bedste tjekkiske hold, Slavia Prag og Sparta Prag. Den bedste liga i Tjekkiet hedder “O2 extraliga”.Vær opmærksom på at der kan være tilfælde af Hooligan-opførsel til de vigtigste opgør i Prag – Læs en dansk blog om en kamp i Prag.

Andre steder i landet er der også gode kampe, vi har selv erfaring med en fantastisk stemning til kampe i Most. I Zlin og Pardubice klarer de sig også oftest godt i den tjekkiske extraliga. Vil du købe ishockeyudstyr i Prag, anbefaler vi denne butik i Prag 1, JB Hokej centrum. Indlægget her er baseret på en artikel hos prague.tv.

Radio Prag skrev i 2004 om tjekkisk ishockeys historie. Da landet her stadig var en del af Østrig-Ungarn (den 1.republik Tjekkoslovakiet blev først udråbt i 1918) spillede man en helt anden slags hockey end vi kender i dag, det var kendt som “bandy hokej”. I 1911 vandt tjekkerne deres første titel. 1931 så opførelsen af Stvanice-stadion som gav bedre muligheder.

1947 vandt tjekkoslovakerne verdensmesterskaberne i Stvanice-hallen, i Prag.  Siden vandt de ofte, tjekkerne blev verdensmestre tre år i træk fra 1999-2001 og vigtigst, vandt de guld ved olympiaden i Nagano i 1998, hvor Tjekkiet først slog Canada i semi-finalen og bagefter Rusland i finalen.

HC Slavia Praha vandt sæsonen 2007-08 i foråret, som vi skrev om her. Klubben blev grundlagt allerede i 1900. De sluttede sidste sæson som mestre, men var igennem sidste århundrede ellers kendt som de evige to’ere. Træneren hedder nu Vladimir Ruzicka, som var kaptajn da Tjekkiet vandt guld ved vinterolympiaden i Nagano. I 2003 blev Slavia også mestre. Slavia Prag spiller siden 2004 i landets største ishockey-stadion med 18.000 pladser, Sazka Arena i Prag 9. Slavia spiller i rødt-hvidt. Billetterne koster fra 100-260czk.

HC Sparta Praha blev grundlagt i 1903. Siden kommunismens fald med fløjlsrevolutionen har Sparta Prag vundet det tjekkiske mesterskab 6 gange. I sidste sæson sluttede Sparta på en skuffende 8.plads, et nederlag for den erfarne træner Frantisek Vyborny. Sparta vandt til gengæld i 2006 og 2007, så forventningerne var høje i 2008. Sparta Prag spiller i hallen i Prag 7, Vystaviste, med 15.000 tilskuerpladser. Hallen er ældre, fra 1962 og renoveret i 1978, men den fungerer udmærket. Sparta spiller i bordeaux, hvid, blå, gul og rød trøje, sorte bukser. Billetter fra 100-170czk.

Læs også om fodbold i Prag og galop i Prag 5. Se vores vinterprogram 2008-09. Send os en email eller ring +420 608 08 1111. pavel-helge.dk

6 Comments

 1. Christian Baun

  De billigste billetter, i sazka arena, kommer sjaeldent i brug da det er paa den overste tribune og den bliver kun aabnet naar der er mange tilskuere. Det skal dog lige tilfojes, at jeg kun var derude til playoffs og derfor var billetterne nok dyrere.

 2. Christian Baun

  PAR-DU-BI-CE

 3. Pavel Helge

  Vi havde denne korte nyhed på Twitter 16. september: O2arena i Prag huser 4-5.oktober 2008 NHL åbningskampe New York Rangers vs Tampa Bay Lightning. Billetterne blev (desværre) hurtigt udsolgt.

 4. Helena Brezinova

  Det bedste ved tjekkisk ishockey er grillede poelser og oel!
  Mnammmm.
  Det vaerste til gengaeld de poebelagtige udraab men hoerer alle vegne (kors hvor tjekkerne kan hidse sig op under kampene). Men forstaar man ikke tjekkisk, er man dejlig fri.
  PS: Pardubice naar Ceske Budejovice ikke til sokkeholderne, kaere herr Baun!

 5. dvsdd

  hvad er et typsik kampråb i tjekkiet

 6. Pavel Helge

  Hej anynome “dvsdd”, et helt klassisk bud på et kampråb er Dáme gola dáme som betyder “vi vil score et mål”. Bedste hilsner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.