Cafékultur i Prag

I Prag findes masser af cafeer. De største og berømte cafeer i Prag har eksisteret siden sidste århundrede-skifte. Cafekulturen i Prag bærer præg af den fælles kultur fra Østrig-Ungarn; store lokaler, tjenere i hvid skjorte og butterfly, kaffe der altid serveres med vand, gode kager og aviser på holdere. Cafe Slavia, Cafe Louvre, Grand Cafe Orient, Cafe Arco, Imperial Cafe og Obecni Dum er blandt de berømte endnu eksisterende historiske cafeer. De ligger alle centralt, find Prag kort med hvert link.

En pause på cafe er et godt hvil, hvis man traver Prag rundt. God kaffe, varm kakao, hjemmelavede kager og lette retter hjælper på ømme fødder. Se på folk på cafeerne. Tjekker bruger cafeerne til både forretnings- og private møder, i maj skrev vi om Vaclav Havel, han sagde i et interview, han altid hellere vil holde møder på Louvre og Slavia end på kontoret. Priserne er yderst rimelige på de fleste af de store, klassiske cafeer,  Cafe Imperial og Kavarna Obecni Dum er i den dyre ende.

Her begynder vi på den ofte oversete Cafe Arco. Arco ligger på et hjørne overfor Masaryk-banegården, få hundrede meter fra Krudttårnet og Obecni Dum, Nove Mesto. Cafe Arco var mødested for en række af de tysksprogede, jødiske forfattere i Prag. Her mødtes Franz Werfel, Franz Kafka og Max Brod blandt andre. Kafka mødte Milena Jisenska her. Forfatterne der kom her blev simpelthen kaldt “Arconauter” i samme periode. Tilsyneladende var det almindeligt for hundrede år siden at folk fra kulturlivet var på cafe hver dag i timevis. Arco er restaureret og ikke helt med fordums charme.

Cafe Louvre i Narodni-gaden, nær den ligeledes berømmede Cafe Slavia og Nationalteatret, har eksisteret siden 1902. Cafeen var lukket i kommunist-tiden og blev istandsat i 1990’erne. Store, lyse lokaler og en af Prags bedst kendte billardsaloner. Albert Einstein, Kafka og Karel Capek var tidligt blandt stamgæsterne. Cafe Louvre har som de fleste cafeer også mulighed for at sidde i ikke-ryger rum (læs her om steder for ikke-rygere i Prag). Cafeen serverer lette måltider, sandwich og en berømmet, tyktflydende, “Louvre kakao”. Et godt sted at flyde med bøger og aviser – eller måske bare observere kendte og ukendte tjekker.

Da vi selv har mødested på Vaclavske Namesti, er vi tit på udkig efter et sted at sidde i nærheden. Generelt betales der for udsigter på Prags restauranter og cafeer. Vores faste mødested Cafe Tramvaj er et eksempel på dette. De serverer god kaffe, men billigt er det ikke.

På den ene side af pladsen ligger Hotel Evropa med et smukt Art Nouveau lokale, men den er urimeligt dyr og med ubegribeligt dårlig service. 100meter væk, på modsat side af pladsen, findes indgangen til Lucerna-passagen, vi har skrevet om flere gange. Kavovarna i Lucerna-passagen er et af de bedste bud til shopping-pauser omkring Vaclavske Namesti, Wenzelspladsen.  Ikke alt de serverer er lige spændende. Kaffe, vin og øl er godt og til lokale priser.

En cafe hedder på tjekkisk Kavarna (Kaffe er Kava). Danskere spørger ofte efter filterkaffe i Prag, det drikkes ikke traditionelt og hvis det findes, hedder det da som regel “americana”. Turecka er kaffebønnerne med kogt vand, rør kun en gang, lad den stå lidt og drik ikke bunden. Bestil en piccolo/maly espresso og den er lille som i sydeuropa, en espresso i Tjekkiet er ellers typisk en ret stor kop. Dobrou chut, velbekomme.

Læs om vinterprogram 2008-2009, send os en email eller
ring +420 608 08 1111. pavel-helge.dk

2 Comments

  1. Pavel Helge

    Avisen Prague Post havde 22.oktober et indlæg om gode cafeer i Prag. Find inspiration her: http://www.praguepost.com/articles/2008/10/22/cream-of-the-caf-scene.php

  2. Pavel Helge

    Fiona Gaze som skriver madblog på Prague Post anbefaler en række caféer i forskellige bydele i Prag: http://blogs.praguepost.com/food/2010/12/14/cozy-cafes-for-christmastime/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.