Hluboká og karperne

I Hluboka i Sydbøhmen tømte de en sø for julekarper denne weekend. Den tjekkiske tradition for karpe-opdræt går i Hluboka 600 år tilbage. Municky-søen er 117ha og det tog tre dage at tømme den for karper. Karperne kom i damme for at blive sultet og få kødet renset, inden de typisk sælges fra tønder i byerne, friske til de tjekkiske juleborde.

Hluboká nad Vltavou betyder “Hluboka ved Moldau”. Hluboka kendes for slottet, et fascinerende, monumentalt og nærmest romantisk slot. Hluboka, et af Tjekkiets bedst besøgte slotte, var residens for den store adelsfamilie Schwarzenberg, de byggede det om til engelsk windsor-gotik i 1800-tallet.

Hluboká nad Vltavou slots park i engelsk stil dækker hele 190ha med fine udsigter over landskabet – med karpedamme og goldbanen. Slottet huser Sydbøhmens Galleri med rige samlinger af tjekkisk kunst fra 1900-tallet, hollandsk maleri fra 1500- 1700-tallet og sydbøhmisk gotik. Slottet har rundvisninger i smukke interiører og samlinger.

Hluboká er en sympatisk, velstående lille by, karakteristisk at byens borgere selv besluttede at grundlægge golfklubben. Banerne er ret flade med udfordringer i vand, sand og varierede græslængder. Der er både 18- og 9-hullers bane og alle facilliteter. Det koster f.eks. 750czk at spille 18-huller på en hverdag.

Imellem slottet og golfbanen ligger det lækre 4-stjernede Hotel Stekl med wellness og en godt bedømt restaurant. Der er udsigt over byen fra kanten af slotsparken, hvor Hotel Stekl ligger. Der er i øvrigt hoteller og pensioner i alle prisklasser i Hluboka.

Der er kun 9 km til Ceske Budejovice, Sydbøhmens hovedby. En god tur langs floden på cykel. Den lille, Unesco-fredede landsby Holasovice er tæt på. Cesky Krumlov, der også er Unesco-fredet, ligger under 40 km mod syd. Temelín, et af Tjekkiets to atomkraftværker kan besøges, 20 km væk. Der er skovområder til cykling og floder til kanoer i området.

Der opdrættes millioner af karper i Tjekkiet. De spises lokalt og eksporteres, blandt andet til Tyskland. Læs om julekarper i vores indlæg fra 2007. I søen der blev tømt i weekenden var der sandsynligvis cirka 50 karper per kubikmeter, Karperne trives i varme, lave, gerne let mudrede søer. Vilde spiser karper bløddyr og larver. Det er en stimefisk.

En karpe kan blive op til 30 år og de største, der er fanget vildt, vejede op mod 40 kilo. I Tjekkiet er karperne fra dammene 2-3 år, de vejer 3-10 kilo når de sælges. Vinterfrosten får karpen til at søge mod bunden, hvor den går i en slags vinterdvale, hvis den altså ikke flyttes til dammene. Billederne fra slot og karpedagen kan forstørres, hvis de åbnes.

Der er cirka 1,5time mellem Hluboká og Prag, vi forestækker at køre over Písek. Holasovice, billedet til venstre, ligger på vejen. Læs videre om andre steder i Tjekkiet, seværdigheder i Tjekkiet eller restauranter i Prag. Husk det er vildtsæson.

Se vores vinterture eller kontakt os med email. pavel-helge.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.