Karlsbroens renovering

Karlsbroen er i dag et af Prag og hele Tjekkiets vigtigste monumenter. Karlsbroen >> gennemgår en tiltrængt og uhyre vanskelig renovering I disse år. I Prag diskuteres Karlsbroens renovering intenst for tiden, Prag by og Tjekkiets kulturministerium er uenige om kvaliteten af håndværket.

Hvis du kommer til Prag i 2009 kan du gå på Karlsbroen uanset renoveringen, den ene side holdes altid åben. Arbejdet på Karlsbroen vil fortsætte i 2009 og burde slutte i 2010. Se Karlsbroen på en individuel tur eller vores byrundtur fra påsken 2009.

Det er netop dette renoveringsarbejde tjekkiske medier nu diskuterer, pga. udtalelser fra kulturministeriet om at arbejdet er ødelæggende. Rapporten fra kulturministeriet er baseret på inspektioner af Karlsbroen over flere måneder. Ministeriet kritiserer flere forhold, rapporten peger særligt på udskiftningen af sten på broens sider.

Ministeriet hævder at alt for mange sten udskiftes med nye, mens Prags byråd (der har det direkte ansvar), og de firmaer der udfører arbejdet, hævder at de gamle sten ikke kunne reddes. De nye lyse sten ser anderledes ud.

Vi bestiller gerne hoteller i gå-afstand til Karlsbroen. U Zlate Podkovy (Den Gyldne Hestesko) ligger i Mala Stranas smukke, barokke Nerudova-gade, mellem Karlsbroen og Prags borg. Fra bare 56euro. Hotel Residence Agnes ligger i Stare Mesto, nær Prags gamle rådhusplads og med 10minutter til Karlsbroen. Fra bare 77euro. Begge hoteller er med suiter/lejligheder. Se hele udvalget af hoteller i Prag

Inspektørerne fra det tjekkiske kulturministerium mener at arbejdet heller ikke udføres med en tilstrækkelig høj håndværksmæssig kvalitet. Samlet betyder det ifølge ministeriet at Karlsbroen er fundamentalt ændret. Desuden mener kulturministeriets rapport at Prag by ikke har søgt om godkendelse hos de relevante fredningsmyndigheder. Rapporten kom forleden, d.31/10 og administrationen hos Prag by har nu nogle dage til at gøre indsigelser.

Den historiske betydning af Karlsbroen kan næppe overdrives. Indtil slutningen af 1800-tallet var Karlsbroen Prags eneste bro. Navnet Karlsbroen kom først i brug, da Prag fik flere broer. Allerede før byggeriet af Karlsbroen fra 1357-1402 forbandt Judithbroen, der også var i sten, Prags venstre- og højre-flodbredder. Judithbroen var bygget i 1100-tallet.

De 30 statuer der udsmykker Karlsbroen blev først påbegyndt efter 30-årskrigens afslutning i 1648. Mest berømt er Jan af Nepomuk, midt på broen.

Statuerne er i dag kopier. Originalerne står på en af Prags smukkeste udstillinger, et lapidairum under Nationalmuseet. Det ligger ved Vystaviste i Prag 7. Lapidariet blev i 1995 kåret som en af de 10 skønneste museumsudstillinger i Europa.

2.marts 2009, et gråvejrsbillede af arbejdet på Karlsbroen:

karlsbroen-prag-020309-b

Læs her om de to bydele Karlsbroen forbinder, Stare Mesto og Mala Strana. Her er link til Nationalmuseet og vores tidligere indlæg om Karlsbroen.

Send os en email. pavel-helge.dk

4 Comments

 1. Pavel Helge

  Tyske eksperter har tjekket arbejdet på Karlsbroen og meddelt at de ikke mener der er begået fejl. Læs mere her: http://praguemonitor.com/2008/11/14/german-experts-find-charles-bridge-repairs-fine

 2. Pavel Helge

  Prague Monitor skriver i dag at dykkere har fundet en søjle fra Judith-broen under renoveringen af Karlsbroen i Prag. Læs mere her: http://praguemonitor.com/2009/02/17/conservationists-confirm-finding-judith-bridge-pillar

 3. Pavel Helge

  Prague Monitor skriver i dag om fund af mos og æg i mørtlen under renoveringen af Karlsbroen i Prag: http://praguemonitor.com/2009/05/21/moss-found-structure-charles-bridge

 4. Pavel Helge

  Radio Prag interviewer en ingeniør som arbejder med renoveringen af Karlsbroen. Han diskuterer kontroverser og forklarer deres problemer:
  http://www.radio.cz/en/article/121382

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.