Prags tårne og spir

I Prags fire historiske bydele findes så mange bygninger, tårne og spir at selv de fleste lokale aldrig får set dem alle. I de snævre middelalderlige kvarterer kan det også være svært at komme på afstand og overskue alle Prags seværdigheder.

Her beskriver vi et tårn med spir i hver af de fire Unesco-fredede bydele: Stare Mesto, Nove Mesto, Mala Strana og Hradcany. Tårnene, og de bygninger som er tilknyttet, er i sig selv blandt Prags væsentlige attraktioner. Alle de andre seværdigheder i Prag kan nemmere findes med udsigt.

Vi begynder med det Sorte Tårn på Prags borg i Hradcany-bydelen. Det Sorte tårn er faktisk lyst, det er renset sandsten (øverst til højre i bill.). I 1538 ramte et lyn tårnet og efterlod et afbrændt tag. Alle billederne kan åbnes i større format!

Den store brand på venstre flodbred (Hradcany og Mala Strana), i 1542, antændte ikke tårnet, men efterlod det med sodede vægge. Derefter blev tårnet kendt som det sorte. Tårnet står i den østlige ende af Prags borg, nær den gyldne gyde og Dalibortårnet.

Det Sorte tårn var en del af den romanske befæstning af borgen i det 12.århundrede. Det er Prags ældste, fra 1135. I Karl d.4s regeringstid i Prag blev tårnet kendt som det gyldne, taget blev dækket med forgyldte plader. Det Sorte tårn er 40 meter højt med 2,5 meter tykke vægge. Der er ikke adgang, det er der i andre af tårnene på Prags borg.

Vi kan booke Prags hoteller til gode priser i lavsæsonen, det er fra november til april i Prag. Find et værelse med udsigt til Prags mange spir og forgyldte tårne. Hotel Musketyr (bill) har luksusværelser med udsigt over det halve Prag – fra bare 80euro/dobbelt/nat. Prøv os af.

Nedenfor Prags borg, ved Vltavas (Moldaus) bredder, ligger Mala Strana (Lillesiden). Tårnet på Mala Stranas dominerende kirke St. Nicholas er ikke, som kirken, bygget af Dientzenhofer familien. Det smalle klokketårn i Rokokostil er skabt af Lurago, det er 74 meter højt, tilsvarende kirkens kuppel.

St.Nicholas klokketårn tilhørte Lillesidens byråd, der sad en vagtmand og holdt opsyn over kvarteret, parat til at varsko ved brand. Se Prague 360. I kommunist-tiden siges det at STB, det hemmelige politi, brugte det til overvågning af ambassaderne i kvarteret. Offentlig adgang: Prags Information.

Det Astronomiske tårn i Klementinum komplekset er et af Stare Mesto’s (Prags Gamle By) mest markante tårne. Det 52 meter høje tårn var oprindeligt kendt som det Matematiske, men både skikkelse og navn blev ændret, fra 1749-77, hvor tårnet fik sine astronomiske instrumenter. Det krones af Atlas som holder kloden – med guds øje øverst.

I det Astronomiske tårn sad mellem 1891 og 1911 en tidsmåler. Ved hjælp af solure og andre instrumenter fandt tidsmåleren frem til “Prag middag”. Klokken 12 hejstes et flag. Oppe på Letnas fæstningsmure stod kanoner klar, så kunne hele Prag synkronisere tiden. Der er adgang til tårnet, turene inkluderer en skøn barok kuppel og det overdådige bibliotek. kl.10-18, april til november.

I Nove Mesto (den Nye By) findes et af Prags mest spektakulære vartegn, det moderne 32 meter høje tårn på Na Slavonech klostret. Tårnet er bygget i 1964 med en speciel betonstøbe-teknik, pladerne er få centimeter tykke. De 4 meter høje spir er dækket af over 1,3 kilo 24-karats guld.

Na Slavonech klostret stammer fra Karl d.4s regeringstid, det blev indviet i 1372. Tyske munke byggede nye tårne med spir i 1880’erne, de blev bombet ved allierede fejlbombardementer d.14. februar 1945. Den nye konstruktion blev lavet af arkitekt Frantisek M. Cerny.

Indlægget er bl.a. bygget på en ny web-side med 100 af Prags tårne og spir. Websiden “Hundred-spired Prague” er lavet af Prag by, der er 360 graders digitale billeder fra alle de tårne, de omtaler.

Hos pavel-helge følger flere sider om tårne i Prag de næste måneder, følg med. Her er ideer til Prag med unge og børn. Læs her om områderne ved Karlsbroens tårne, TV-tårnet, det lille Eiffeltårn og St.Vitus katedralens tårn.

Se vores vinterprogram 2008-09 eller send en email. pavel-helge.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.