Prag seværdigheder – tårne II

Tidligere i denne måned havde vi første indlæg om tårne og spir blandt Prags seværdigheder. Dette indlæg handler om 4 af Prags højeste tårne, de 3 har offentlig adgang, og de 4 tårne er seværdigheder i egen ret. De fleste seværdigheder i Prag kan ses fra hvert af tårnene. VR-billedet til venstre er fra prague.360cities.net/. Åben det og se hele Prag oplyst med julemarked (2007) på rådhuspladsen, set fra Staromestska radnice rådhusets tårn.

Tårnet på den Gamle bys rådhus er 59 meter højt. Under renoveringer i 1999 blev der installeret elevator på indersiden. Rådhuset blev indviet i 1338 og bygningerne er ombyggede borgerhuse. Tårnet blev påbegyndt kort efter. Toppen af tårnet afviger fra bunden med 23cm mod syd og 15cm mod vest!

Et kapel på første sal er fra 1348. Prags Staromestska radnice Gamle bys rådhus er åbent året rundt alle ugens dage. Bemærk også turistinformation, rundvisninger og kunstudstillinger. Der er adgang til tårnet fra 9-18 (Mandag dog 11-18) for 50czk/person.

St.Vitus Katedralen er en fascinerende bygning, hvor der i dag er gratis adgang. I øjeblikket er tårnet under renovering, men det skulle åbne igen i 2009. Det højeste tårn (af de 3) på St.Vitus katedralen er et af Prags bedste udsigtspunkter, man kommer 55 meter op ad 287 trin.

St.Vitus’ tårn er gotisk og 14×14 meter i fundamentet, men toppen er bygget senere, af Pacassi i 1770. Spiret rækker 99,3 meter op.  Øverst sidder en 120kg tung løve med dobbelthale, Bøhmens våbenskjold. Løven er lavet af guldbelagt kobber. I dette tårn sidder tjekkiets største klokke Zikmund, den vejer 16ton. Om vinteren er borgområdet i Prag åbent fra kl.06-23.

Vysehrad er Prags anden borg, befæstet siden 1000-tallet og arnested for myter om blandt andet den heftige Prinsesse Libuse og Prags grundlæggelse. Vysegrad ligger syd for centrum, nå borgen med rød metro til stoppet “Vysehrad”.

Kirken på Vysehradborgen er viet til St.Peter og St.Paul. En kirke blev konstrueret her fra 1070, i 1370 blev kirken næsten totalt ryddet og genopbygget med en treskibet bassilika. I 1885-87 gennegik kirken en stor neogotisk renovering under arkitekten Josef Mocker. Mocker byggede en ny facade og de to 58 meter høje tårne, med spir.

Der er ikke adgang til tårnene her, men fra borgen på klippekammen over floden er der alle steder fantastiske udsigter over Prag. Vysehrad huser også en Prags 3 ældste bygninger, en rotunda fra 1000-tallet, artnoveau-kirkegården Slavín og kassemater. Åbent dagligt fra 9.30-17. En familiebillet koster bare 60czk med adgang til kassemater og en af portene.

Sidste tårn, vi omtaler i dette indlæg om tårne som seværdigheder i Prag, er det “lille” Eiffel-tårn på Petrinhøjen. Et af Prags bedst kendte vartegn og et af de yngre tårne. Medlemmer af den tjekkiske turistklub besøgte verdensudstillingen i Paris i 1889 og vendte hjem fascinerede af Eiffeltårnets skønhed og konstruktion. Vel tilbage i Prag stiftede de en forening for et udsigtstårn på Petrinhøjen.

Tårnet i Prag skulle være en lille imitation af Paris’ Eiffeltårn, 60 meter højt, kompenseret af dets høje beliggenhed. Tårnet blev åbnet til jubilæumsudstillingen i 1891. Konstruktionen af Prags Eiffeltårn krævede 174ton stål, tårnet er 60meter højt inklusive krone på toppen. Udsigtspavillionen 51 meter over jorden nåes med 199 trin.

Om aftenen ses Eiffeltårnet på Petrín tydeligt, det er bemalet og syner forsølvet set fra floden. Tårnet er kun åbent i weekender, kl.10-17, i vinteren. April til oktober er der åbent fra kl.7-22. 70czk for voksne, børn fra 7 år 50czk. Brug Lanova draha, tandhjulsbanen op og ned ad Petrín.

Læs mere om Prags seværdigheder her. Bestilbesøg i tårne på en individuel tur eller læs om hoteltilbud i Prag for 2009.

Send en mail eller ring +420 608 08 1111. pavel-helge.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.