Jan Palach blev mindet i Prag

Jan Palach overhældte sig selv med benzin og satte en tændstik til kl.14.30 d.16. januar 1969, på trappen under Tjekkiets nationalmuseum, i Prag.

I dag, d.16. januar 2009 blev Jan Palach mindet i Prag med den tjekkiske nationalsang, en del ældre mennesker og mange pressefotografer.

7 brændte sig selv i protesterne mod de skridt tilbage i mørket der fulgte den Sovjetisk-ledede invasion af Tjekkoslovakiet i august 1968.

I tiden siden 1989 og fløjlsrevolutionen er Jan Palach blevet diskuteret offentligt. En stor udstilling er nu åbnet i Karolinum, hvor Jan Palachs lig lå, inden han blev begravet. Udstillingen er forberedt af studerende ved Filosofisk fakultet ved Karlsuniversitetet, hvor Jan Palach var indskrevet i 1969. En ny bog på tjekkisk er blevet udgivet.

I Prague Monitor har de interviewet studerende om, hvordan de forstår Palach i dag. F.eks.: “It is not disrespectful to tear down Palach’s hero aura. There is no point in growing a cult of Palach; it’s clear that his act is complicated and it can hardly be viewed from only one angle,” said Michala Benesová.

Læs også en god artikel fra Aktualne.cz om baggrunden for Palachs handling. Alle billederne i galleriet nedenunder er fra Prag i dag, d.16 januar 2009. Vi har tilføjet tre nye billeder fra i dag, d.19. januar. Palach døde d.19 januar på hospitalet af sine brændsår. Tusindvis fulgte begravelsen, den fik national betydning. I 1989 udløste forsøg på at markere Palach til anholdelser og siden til protester 3 dage i træk, Læs Radio Prag.

Find de seneste overskrifter med vores tjekkiske nyheder: http://delicious.com/pavelhelge/palach

Læs om Byrundtur i Prag om kommunisme – Vi laver ture i Prag med et tema

Send os en email eller ring +420 608 08 1111 – pavel-helge.dk

3 Comments

 1. Pavel Helge

  Radio Prag skriver i dag: http://www.radio.cz/en/news/99691
  Wednesday marks 39th anniversary of Jan Palach’s death

  Wednesday marks the 39th anniversary of the death of Jan Palach, a Prague student, who set himself alight on Prague’s Wenceslas Square in protest of the general apathy that followed the Soviet led invasion in Czechoslovakia in 1968. His funeral was attended by thousands of people and he became a symbol of Czechoslovak resistance. Students and politicians, including Prime Minister Mirek Topolánek, gathered outside the Philosophical Faculty on Wednesday to commemorate Jan Palach’s sacrifice. The faculty has also presented its projects for next year’s 40th anniversary of Palach’s death.

 2. Pavel Helge

  Andre nyhedsartikler om Palach:
  CN: Martyr student Palach’s act aroused hope in people – Czech PM – http://www.ceskenoviny.cz/news/index_view.php?id=355253
  RP: Czechs commemorate 40th anniversary of death of Jan Palach – http://www.radio.cz/en/article/112294

 3. Pavel Helge

  Jan Zajic brændte sig selv på Vaclavske Namesti i Prag d. 25. februar 1969. Studenten Jan Zajic, der inspireret af Palach brændte sig selv, blev i går markeret i Tjekkiet med deltagelse af præsident Vaclav Klaus: Czech president lays flowers at political self-immolator’s grave – http://www.ceskenoviny.cz/news/zpravy/czech-president-lays-flowers-at-political-self-immolator-s-grave/361720

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.