Obecni Dum – Folkets Hus

obecni-dum_smetana-hall_2Obecni Dum, Folkets Hus, i Prag er alt efter synsvinkel den smukkeste Art Nouveau bygning i Prag, en overdådig lagkage eller en national selvforherligelse. Prag fik det vigtige kulturhus bygget, mellem 1905 og 1911.

Der lå et kongeslot på grunden hvor Obecni Dum ligger. Jan Hus opslog sin forsvarstale mod kætteri her. Den 1.Republik blev udråbt fra balkonen i 1918. Festivalen Prags forår begynder i Smetanasalen her, hvert år d.12.maj. Den symbolske betydning af Folkets Hus, denne Prag seværdighed, er enorm.

Her følger billedgalleri, tip til byrundtur i Prag, og anbefaling af rundvisning i Obecni Dum.

Obecni Dum blev bygget af arkitekterne Balsanek og Polívka. Toneangivende kunstnere som Mucha, Myslbek, Ales og Saloun bidrog. I Facaden sidder en mosaik med Libuse, den mytiske prinsesse. Libuse forudså grundlæggelsen af Prag. I borgmesterværelset har Mucha skildret de borgerlige dyder, personificeret ved Karl IV for uafhængighed, Jan Hus for retfærdighed og Komenský for tillid.

[nggallery id=37]

Obecni Dum ligger i linjen af den oprindlige bymur omkring Stare Mesto, den Gamle By, i Prag.Krudttårnet som ligger ved siden af er en af de oprindelige byporte. Læs mere om tårne i Prag.

obecni_dum_prag_interior8Obecni Dum har rundvisninger, vi kan også bestille til grupper. Bestil selv deres faste tur eller se tiderne her. Vores kollega, Kristina Vaclau, guider på dansk i Obecni Dum.

Obecni Dum har selv en ret omfattende hjemmeside. Obecni Dum huser Smetana koncertsalen, måske Tjekkiets næstvigtigste. Prags symfoniorkester spiller her. Deres billetkontor ligger i højre side af bygningen, set med front mod facaden. Der er også ret dyre koncerter, typisk med små orkestre, rettet mod turister, billetterne sælges af folk på gaden.

I kælderen findes en Pilsner Urquell restaurant med Moravisk tema. Smukke mosaikker, en charmerende og lidt dyr ølhal. Frokosten er til venligere priser. Læs om værtshuse i Prag.

prag_krudttaarnet_obecni-dum1The American Bar ved siden af var den første egentlige cocktailbar i Prag, siges det. Der er ofte fredeligt, modsat cafeen ovenpå. Læs om cafekultur i Prag her. Billedet er VR 360 fra 360cities, åben og se udsigten over Prag fra Krudttårnet. Der er en stor turistinformation i kælderen af Obecni Dum, gå heller ikke glip af udstillinger i de smukke sale. Links til aktuelle udstillinger i Obecni Dum i Prag.

Vi laver individuelle ture året rundt, gerne med et tema som Art Nouveau. Vi har en hyggelig, grundig byrundtur 3 gange om ugen. Fra april til og med oktober 2009. Vi passerer Obecni Dum, Prasna Brana (Krudttårnet) og mange andre seværdigheder i Prag. 3 timer med dansktalende guide, 300czk. Børn til halv pris på alle ture.

Send os en email eller brug telefon +420 608 08 1111. pavel-helge.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.