Liberec, Tjekkiet

jested_liberec_tjekkietLiberec er en charmerende by i Tjekkiet, nordligt nær de tyske og polske grænser. Liberec ligger for foden af bjergene Jizerske Hory og tårnet Jested. Der er en time fra Prag til Liberec.

I den kommende uge er Liberec vært for FIS Nordic World Ski Championships 2009. Verdensmester- skaberne i Liberec fra d. 18. februar til d. 1. marts.

Dette indlæg handler kort om seværdigheder i Liberec, den berømte Zoo, sudetertyskere, tekstiler og historie, et par restauranter og tårnet Jested (VR360 billede nederst).

liberec_teater_centrum_tjekkiet

Liberec kendes vidt og bredt for det futuriske tårn Jested med sendemast. Tjekker referer ofte til centrum Babylon med badeland. Zoo i Liberec er berømmet bla. for deres sneleoparder og hvide tigre, det er en behagelig og venlig zoologisk have.

Ishockeyklubben hedder HC Bily Tygri, Liberec Hvide Tigre er blandt de bedste ishockeyklubber i Tjekkiet. Fodboldklubben hedder FC Slovan Liberec, de spiller i gambrinus-liga.

skiareal_skihop_jested_liberecI Liberec ligger det fine Nordbøhmiske museum, stort kunstmuseum og botanisk have. Byen er kendt i hele Tjekkiet for sine rododendron, de er overalt i haverne. Der er masser af skimuligheder, da Liberec ligger på den sydlige grænse af det store naturområde Jizerske Hory.

Skihop worldcup besøger Liberec hver januar. I de næste to uger handler alt i Liberec om verdensmesterskaberne i Nordisk skiløb og skihop, den største sportsbegivenhed i Tjekkiet nogensinde. Læs mere hos wikipedia og på den offcielle FIS side her.

tjekkiet_liberec_raadhus-bVores samarbejdspartner Klingenberg rejser har 3 busrejser til Liberec i foråret 2009. 5 dage, ophold på Liberec bedste hotel “Grand”, flotte naturoplevelser, Babylon og mulighed for at besøge Skodas museum. Læs om den ugentlige tur fra Prag til Skoda fabrikken med pavel-helge.

I slutningen af det 18.århundrede betalte Liberec samlet mere skat end Prag. Liberec var et tekstilcenter, i 1799 var årsproduktionen 38.000 baller stof. Stofferne blev eksporteret til Italien, Rusland og hele Østrig-Ungarn.

Liberec fik bysegl og byvåben i 1577 af Rudolf II, desuden ret til at brygge øl og holde to årlige markeder. Wallenstein blev ejer af Liberec i 1622, under 30-årskrigen forsynede klædermagerne i Liberec Wallenteins hær med 1000 uniformer om ugen.

Liberec blev grundlagt allerede i 1250, da Otokar II hentede tyske kolonister til dette område under Jizerske Hory, hvor Nisafloden løber. Liberec hedder 865643052_dcc8aef89b_bReichenberg på tysk. I 1938 indtog nazisterne hurtigt Liberec.  Sudeterpartiets leder Hennlein boede her og Liberec blev hovedby i nazirigets Sudetengau. I 1947 blev alle Sudetertyskerne, 74.000 af byens 80.000 indbyggere, med Benes-dekretet smidt ud af Tjekkoslovakiet.

Tårnet Jested troner over Liberec. Tårnet blev færdigbygget i 1973 efter planer af arkitekt Karel Hubacek. Det rumskibslignende Jested tårn er også en jested-hallway-now2sendemast. Der er hotel, restaurant og cafe, gode vandreture og om vinteren skiområde.

Neden for Jested ligger skihop bakken. Jested kan nåes med svævebane (lanova draha) hele året, tag sporvogn 3 til endestationen, så er der 10 minutters gang. Læs her videre om sporvogne i Liberec hos sporvognsrejser.dk.

Liberec ligger, som nævnt, blot cirka en time fra Prag med bus eller bil. Studentagency kører f.eks. med komfortable busser, mange af busserne mellem Prag og Liberec kører fra metrostation Cerny Most (gul linie). Find bus- og togforbindelser til Liberec her.

Der ligger en stor god cafe med Lavaza på Sokolovske Namesti. Vi spiste forleden på den fine vildtrestaurant til venstre for indgangen til Zoo, ved dammen. Fortsætter man op ad vejen, langs sporvognslinien, kommer man til kulturhuset Folomanka, der spiser man også godt. Sporvognene kører hertil fra midtbyen. Se billeder fra Liberec på Flickr.

northmoravian-gallery_liberec_tjekkietVi arrangerer gerne en individuel tur til Liberec. Det kan vi f.eks. tilbyde som 6-timers tur med minivan (1-8 pladser), dansktalende chauffør (som hjælper med orientering i byen) og afhentning på jeres adresse for 5000czk, med dagens kurs ca.1350dkk. En tur til Liberec kan oplagt kombineres med Cesky Raj (det tjekkiske paradis), Mlada Boleslav, bijouteri i Jablonec eller skitur til Spindleruv Mlyn.

Send os en email eller brug telefon +420 608 08 1111. pavel-helge.dkSe Panorama i Jested, Liberec, Tjekkiet. Styr og Zoom

3 Comments

 1. Pavel Helge

  Prague Monitor havde en fin artikel i dag om udsigterne for VM. Det er den største sportsbegivenhed i Tjekkiet: http://praguemonitor.com/2009/02/18/nordic-world-ski-championship-opens-%C4%8Dr-today

  Tjekkiske medier har samtidig rapporteret at indbyggerne i Liberec slet ikke føler det er deres mesterskaber og at alle pengene kunne være brugt bedre. Der har været og er en række korruptionsskandaler om VM, forberedelserne og byggekontrakterne. Følg nyheder om Liberec her: http://delicious.com/pavelhelge/liberec

 2. Pavel Helge

  Zoo i Liberec oplevede et trist drama, da to løver dræbte en sjælden hvid tiger: http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2009/11/19/163046.htm

 3. Pavel Helge

  Zoo i Liberec så sidste weekend fødsel af en Takin. Takin er en gede-antilope fra Kina, en truet art. Det er nu den 6.Takin i Liberec Zoo, Nordbøhmen: http://www.radio.cz/en/article/124386

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.