Vojna – kommunistisk arbejdslejr

vojna-memorial-feb-2009

Vojna lejren var i kommunist tiden en fangelejr for kommunisternes modstandere: politisk organiserede, soldater, intellektuelle og religiøse. Fangerne i Vojna lejren arbejdede blandt andet i uranminen, som var af afgørende betydning for Sovjetunionen. Vojna betyder krig.

Arbejdslejren Vojna blev grundlagt efter krigen i 1947 til tyske krigsfanger. Efter repatriering blev tyskerne erstattet med politiske fanger, en bred gruppe mennesker, som kommunisterne ved magtovertagelsen betragtede som en potentiel trussel.

Kommunisterne tog magten i Tjekkoslovakiet i februar 1948, de første fanger blev sendt til Vojna, af kommunisterne, i 1949. En studietur fra Prag eller individuel tur  til Vojna kan gå forbi Pribram, minemuseet og pilgrimsbjerget Svata Hora eller Karlstejn borg.

11049896Vojna lejren, der ligger ved Pribrams udnyttede uran mine, og det nye mindemærke for kommunismens ofre, ligger dybt i skoven. Find skiltning fra hovedvejen. Se Vojna kort nederst.

Katolske præster, RAF piloter, som var vendt hjem med alt for mange medaljer på brystet, medlemmer af politiske partier, samt det  kommunistiske partis egne sorte får blev sendt til Vojna. I 1950 udvidedes fangernes rækker med det nationale tjekkiske ishockey hold.

De dobbelte verdensmestre fra St.Moritz (1947) og Stockholm (1949) blev beskyldt for spionage og fik straffe på mellem 10-15 år i uran minerne. De blev allesammen anholdt  i lufthavn, da de skulle rejse til verdensmesterskaberne i London, i 1950. Hele holdet blev sat i arbejdslejre. Måske, det bare var noget de havde spøgt med på et værtshus, hvor der næsten altid var lange ører.

“Prací ke svobode” (Arbeit macht frei) står som slogan over indgangen til Vojna lejren. KZ-lejr inspiration finder man alle steder. Et besøg begynder med en halv times film, en introduktion.

800px-pamatnik_vojnaVagttårnet, som man kan kravle op i efter filmen, giver overblik over hele Vojna fangelejren.  Fangerne var indlogeret i 18 personers celler, der fyldte det meste af arealet.

Enecellerne, som blev brugt som et “fængsel i fængslet”, finder man ved siden af en underjordisk bunker. Bunkeren blev til gengæld brugt til massestraf,  i et 4x4m stort rum med kun 180 centimeter til loftet, var op til 35 fanger klemt ind ad gangen, i følge fangernes beskrivelser. En anden type straf, som kommunisterne også overtog direkte fra nazisterne, var at lade fangene stå ret i flere timer på appelpladsen, efter deres sædvenlig arbejdstid.

Når man passerer det dobbelthegn, som satte grænsen mellem vagttårnet og de overvågede, befinder man sig i selve Vojna lejren. Cellerne, hospitalet og kulturhuset, som blev brugt til at genopdrage de “samfundsfarlige elementer”, besøges under rundvisninger.vojna03

Arbejdvilkårerne i minerne var hårde. 8-10 timers arbejdsdag i 3-holdsskift, og meget høje minimumsnormer af udgravet uran per fange. Det blev fastsat af den russiske bestyrelse. Direkte kontakt med radon og det fine støv, som satte sig fast i lungene, samt de umenneskelige forhold slog mange ihjel. Få overlevende kan vidne om fangenskabet i Vojna-lejren i dag.

Fangene beskriver i deres erindringer konstant hovedpine, træthedssymptomer, spiseforstyrrelse og utilpashed. Arbejdet blev belønnet med 2 tjekkoslovakiske kroner om dagen, som svarede til 2 cigaretter, den gang. Overarbejde gav større madrationer i lejren. Hvis man ikke kunne følge normen, blev man til gengæld straffet.

Der findes ingen sikre tal for hvor mange der døde som en direkte efterfølge af arbejdsindsatsen i Vojna. Ligeledes forbliver det uklart, hvor mange tvangsarbejdere, der gik igennem Vojna lejren i løbet af dens eksistens imellem 1945- 1961.

obeti_komunismu_ujezdHer er et bud på samlede antal ofre for kommunismen i Tjekkoslovakiet (1948-89). Foreningen af politiske fanger angiver på monumentet ved Ujezd i Prag:  Odsouzeno Dømte 205480 mennesker, Popraveno Henrettede 240, Zemrelo ve Veznicích Døde i fængsel 4500, Zohynulo na Hranicích Dræbte på grænsen 327 og endelig emigrerede 170938 borgere.

Kilder: František Bártík: “Vojna lejren – i tidlige fangers erindringer”, samlet i bog  (Vyšehrad, 2008). Jens-Peter Fage Madsen: På besøg i ‘Det Bøhmiske Gulag’, http://www.geocities.com/oslo9801/Boemisk_gulag_marts2003.htm. Se Vojna lejrens hjemmeside.

Planlæg en individuel tur fra Prag. Vi vil foreslå at kombinere Vojna besøg med en byrundtur om kommunisme eller en tur til minebyen Most. Drypstenshuler eller Karlstejn borg er også oplagte, på vejen.

Send os en email eller brug telefon +420 608 08 1111. pavel-helge.dk
Vis stort kort med Vojna i Tjekkiet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.