Sonnergaard om Prag restauranter

prag-vinstokke-hradcanyVi var heldige at have besøg af Jan Sonnergaard i vinter. Her beskriver Jan sin oplevelse af tjekkisk vin og restauranter i Prag, det er værd at besøge. Artiklen falder i tre dele. Første del havde vi på sidste torsdag 26.marts, læs her “Tjekkisk vin uden høvlspåner”. Sidste del kommer torsdag d.9.april.

Af Jan Sonnergaard: Det er absolut også muligt at spise gastronmisk fint i Prag. Igen: Det folkelige køkken er fortrinligt, men gerne lidt tungt. I den tunge ende vil jeg gerne anbefale Urquell-kædens restauranter. Kæderestauranter betyder næsten altid noget dårligt i Danmark, men det betyder det ikke nødvendigvist i Prag, f.eks. anbefaler jeg gerne: Olympia i Malestrana. Men alligevel kan man jo godt få lyst til noget lidt mere sofistikeret.

obecni-dum-pragDerfor har jeg forsøgt at undersøge de fleste restauranter i biblen, dvs. i Michelin-guiden. Og bortset fra et par turistfælder, som jeg skal holde mig for god til at nævne hér, holder det gamle ord stik, at der aldrig bliver optaget en dårlig restaurant i Biblen. Derfor kan der så alligevel være en god grund til at fremhæve nogle på bekostning af andre.

For en franskmand er det selvfølgelig interessant at besøge La Provence eller Brasserie M, begge i Stare Mesto (den Gamle By), ligesom det for en italiener er interessant at smage sit hjemlands vemodige retter på Aromi. Og de er alle tre dygtige restauranter, som meget perfekt serverer fransk/italiensk mad som dét nu skal gøres. Aromi i Vinohrady er en fremragende restaurant, men den er jo italiensk. Det samme gælder for de to franske: Der er ikke meget tjekkisk over det (bortset måske fra “M”, som har en meget sjov funkis-indretning).

Der er også en glimrende skandinavisk orienteret restaurant Alcron, i SAS hotellet, i Nove Mesto (den Nye By), som serverer glimrende retter, som jeg imidlertid mener ikke er så interessante hvis man er dansker. Men vægmaleriet af Tamara de Lempicka er helt forrygende, så jeg vil måske alligevel gerne anbefale stedet, ligesom der jo ikke er noget som helst galt med de andre.

restaurant-zatisi-pragHvis man derimod gerne vil smage hvad tjekkerne kan, i den dyrere ende, vil jeg anbefale – naturligvis først efter at have fået en drink eller tre i Art Deco baren i Obecni Dum, Folkets Hus på Republikpladsen, som muligvis er den mest fantastiske drinks-bar, jeg har set endnu:

V Zatisi (Lilliova 1, Bethlemske Nam). Her er der tale om variationer over traditionel tjekkisk mad, som jo f.eks. er fremragende på bær, vildt, lam, fjerkræ (man er iøvrigt temmeligt økologisk orienteret), der er en 2000-moderne indretning med dybe farver og bløde stole, et super personale og en meget fremragende kok, der især er skarp på lam og, som vi fik, spædegris med bær og rodfrugter. For det kulinariske kunne den efter min mening næsten få en Michelinstjerne. Særdeles gode tjekkiske vine, også Eiswein.

glasmosaik-vitus-katedral-prag– På borgsiden, i Mala Strana, ligger der restauranten med måske verdens bedste udsigt. Det er lidt af en tur at komme derop (og dog, man er jo adræt), og der er ligeså fremragende mad og vine som på Zatisi. Man skal skal jo se Prags borg alligevel (de permanente udstillinger er måske de sjoveste, jeg brugte selv en hel del timer på at se en ganske enestående udstilling af malere og træskærere fra den centraleuropæiske barok) og så kan man passende spise en sen frokost, eller hellere en middag, på Terasa U Zlaté Studné. Det er et ret lille og intimt sted, med et meget fint køkken og en meget vinkyndig tjener, der gerne forklarer om det gode udvalg af tjekkiske vine. Jeg var der en eftermiddag med godt vejr og fik en glimrende fiskeret, hvori karpe indgik og vist nok noget kompot af bær – og så var der som sagt en sindssygt flot udsigt. © Jan Sonnergaard, 2009

Læs tredie del af Jan Sonnergaard – om mondæne restauranter i Prag torsdag d.9.april. Første del hed “Tjekkisk vin uden høvlspåner”. Send os en email. pavel-helge.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.