Mondæne Prag restauranter

karlsbroen-i-prag-brotaarn-og-nationalteatretRestauranter i Prag var emnet for to tidligere indlæg her, skrevet af forfatteren Jan Sonnergaard, som vi var heldige at have besøg af i vinter. Første del havde vi på sidste torsdag 26.marts, læs her “Tjekkisk vin uden høvlspåner”.

Anden del fra 2.april hed “Sonnergaard om Prag restauranter“, det omhandlede bl.a. “Den Gyldne Brønd”, som var på Obamas hotliste til en romantisk middag. I denne sidste del handler det om mondæne restauranter, Michelin-stjerner og fantastiske udsigter. I bunden af indlægget har vi indsat et kort med alle de nævnte Prag restauranter markeret.

prg_089_320x400_web-largeAf Jan Sonnergaard: På den anden side af floden er der så Tjekkiets eneste Michelin bestjernede restaurant: Allegro i Hotel Four Seasons lige ved Karlsbroen. I princippet en italiensk restaurant, men da jeg spiste frokost der, syntes jeg nu nærmere der var tale om en slags tjekkisk-italiensk crossover. Absolut luksus i den ekstreme ende af skalaen og absolut værd at prøve.

Restaurant Allegro har et sjovt vinkort, som også rummer slovakiske vine (et kuriosum er at topproducenten Egon Müller er begyndt at producere vin i Slovakiet). Her er der også en udsigt og en indretning, der vil noget – den ligger lige ud til Moldau floden. Et meget veluddannet, internationalt tjenerkorps og et hotel + retaurant som Bowie, Jagger, Schröder og den slags frekventerer når de er i byen. Tror jeg. Mondænt, med andre ord. Som forret fik jeg en lille komposition af fire forskellige tunvariationer – variationerne gentog sig ved hovedretten, blot med lam, nu i seks varianter…så var der den største ostevogn, jeg har set længe… og en lille variation af desserter til sidst. Der var et godt og globalt udvalg af vine, jeg fik en fortrinlig østrigsk rødvin og et glas stråvin til desserten.

40_13741589648c11408254bc– På samme side ligger Mlynec, med et endnu bedre udsyn til Moldau og Karlsbroen. Man bliver instinktivt lidt mistænksom på grund af restaurantens turistmæssigt set næsten sjofelt perfekte beliggenhed lige under den berømte bro, men det ér en glimrende restaurant, som sjovt nok i en del retter prøver at kombinere det asiatiske med det tjekkiske. Det lyder umuligt med en kombination af det meget tunge tjekkiske og det uhyre lette japanske, men det er spændende at se hvor de to ting mødes, i paneringskunsten f.eks. Igen glimrende tjekkiske vine.

– Så er der også lige det der med Gordon Ramsays restaurant “MAZE – by Gordon Ramsay” i Hilton hotellet tæt på Republikpladsen. Den er fremragende! Der er ganske vist den hage ved det, at Gordon efter sigende er på vej væk idet han er fucking vred over for fucks sake ikke at have fået den fucking Michelinstjerne, som de fuckere sgu da page_mazerestaurant_main1fucking udmærket ved, han har gjort sig fucking fortjent til. Men fuck nu det.

Restaurant Maze i Prag er en fortræffelig restaurant, som er lydhør overfor de tjekkiske egenarter og alene på en frokostanretning kan komme rundt om suppen, skinken, vildtet, knödlen og bærene og rød- samt surkålen. Jeg troede egentlig at Ramsay var en fus og en mediekok, der ikke rigtigt kunne noget, men dét her var en af de gode overraskelser. Da jeg var der kunne de især noget med blomkål, rødbede, pinjekerner og duer. Hotelinteriør a la… præcist det tidsår vi befinder os i. Og en venlig, internationalt orienteret tjenerstab. Ikke det, man forbinder med dansk hygge, men et fremragende køkken og en lydefri betjening og jeg vædder gerne på at niveauet holder selvom Ramsay skulle være gået sin vej når dette læses. Eller, for nu at moderere lidt: Jeg håber og tror på det.

wine_cellarOg, for nu at afslutte abrupt og prosaisk: Sørg altid for at drikke tjekkiske vine (ie. fra den moraviske provins) til disse dyre måltider, som jo slet ikke er så dyre for en dansker. Hvis man regner pris mod kvalitet er det en smule over det halve af, hvad man ville betale for noget tilsvarende i Danmark. Men det kræver så også at man vælger de tjekkiske vine, i det disse altid er en hel del billigere på kortet end de importerede. Men da de bedste af dem er så gode som de er, vil jeg kalde det en slags win-win situation. © Jan Sonnergaard, 2009

Send os en email. +420 608 08 1111 – pavel-helge.dk


View
Prag restauranter – Beskrevet af Jan Sonnergaard på et større Prag kort

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.