Zbraslav – seværdigheder i Prag

zbraslav-slot-9Zbraslav slot, grundlagt som kloster, huser i dag Nationalgalleriets afdeling for Asiatisk kunst. Det er en Prag seværdighed uden de store turiststrømme. Slotsparken er fuld af skulpturer og der er åbent tehus i museets stueetage.

Zbraslav ligger bare 10 kilometer syd for Prag centrum, der kører 6-7 busser i timen på hverdage, fra Smichovske Nadrazi.

I dette indlæg følger en kort beskrivelse af Zbraslav, billeder fra slotsparken og Zbraslav´plads. Vi beskriver buslinierne fra Smichov. OBS Nationalgalleriets afdeling lukker og flytter til Prag 30/9!

zbraslav-slot-7Nationalgalleriets afdeling her udstiller asiatisk kunst. Her er i foråret 2009 dels en stor udstilling med Koreansk kunst, dels udstilling af Japansk kunst.

Opdatering d.22/9: Nationalgalleriet flytter sin afdeling for Asiatisk kunst til Prag, til Kinsky palæet på Staromestske Namesti. Se mere her: http://prague.tv/city-beat/?p=1024

Museet i Zbraslav er som de fleste museer i Tjekkiet lukket om mandagen, her er åbent tirsdag til søndag kl.10-18. Entreen koster bare 80czk for voksne. Det japanske tehus kan besøges separat.

Der kører 6-7 busser i timen fra Smichovske Nadrazi til Zbraslav, det tager bare 12-14 minutter. Buslinierne 129, 241, 243, 314, 338 og 361. Se timeplan hos DPP. Læs mere om offentlig transport i Prag. Læs om Smichov, Prag 5.

prag-byrundtur-sevaerdighederVi skrev om hele Nationalgalleriet i et tidligere indlæg, der findes 8 afdelinger, hver især bemærkelsesværdige både som bygninger og museer.

Læs også om Kubisme i Prag, det Kubistiske Museum er en del af Nationalgalleriet – eller se et kort over seværdigheder i Prag. vi passerer på byrundturen med pavel-helge.dk

Fiskerbyen Zbraslav er fra 1118. Konge Vaclav d.II grundlagde et Cistercienserkloster her, det hed Aula Rigia og stod færdigt i 1292. Vaclav d.2 besluttede at kirken her skulle været en af Premyslidernes gravpladser, til trods for at han siges at have grundlagt klostret for at sone mordet på sin svigerfar Zavis.

Zbraslav kloster, slottet som i dag er museum, har ændret form, funktion og ejer flere gange. Abbederne blev mægtige og forhadte af folket, derfor nedbrændte hussittere klostret og krypten i 1420. Svenske kom under 30-årskrigen.

Klostret genopstod i ny skikkelse i det 18.århundrede, men blev i 1784 solgt til belgieren Sauvigny som brugte det til rørsukkerfabrik og kornkammer. Det fine ret store bryggeri, der ligger mellem bypladsen og klosterhaven, bruges desværre ikke mere.

brobyggeri-berounka-prag-sydI nærheden af Zbraslav ligger Zaviost, en keltisk bosættelse (oppidum), som er den største jernalderbosættelse i Centraleuropa. Zbraslav som sådan har bevaret sin landsbykarakter, der var dejligt på en varm forårsdag.

Kombiner eventuelt Zbraslav med galopbanen i Velka Chuchle, det er på vejen. Galop hver lørdag i sommerhalvåret. Endelig er der 9-hullers golfbane med indendørs hal i Zbraslav.

Trafikken ud af Prag mod syd er problematisk i foråret 2009. På grund af de enorme konstruktioner af tunneller, broer og motorveje, som en del af Prags ydre ringvej, er der ofte heftige kødannelser. Det gælder både, hvis man kører langs Vltava (Moldau) og hvis man kører mod Pisek og Strakonice, R4. Læs om Blanka-tunnelen i det Prag nord eller generelt om Prag med bil.

Send os en mail for mere information om individuelle ture i Prag og muligheder tilpasset jeres interesser. Eller ring +420 608 08 1111. pavel-helge.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.