Jazz i Prag

prag_pingvinerAf Kenneth Ravn: Selvom Prag måske er mest kendt for sin fremragende klassiske musikscene, betyder det ikke, at vi, der har en svaghed for de skæve toner, er henvist til Stockhausen og Berlioz. Prag har et særdeles varieret musikudbud og en stærk jazzscene.

Se aktuelle Prag koncerter >> eller vores månedlige Prag kulturkalender >>

Der bliver spillet jazz overalt i Prag; på cafeerne, på hotellerne, på gaden, i gyderne og selvfølgelig på de rigtig mange, rigtig fede jazzklubber i byen. Der bliver spillet alt fra pop til bop, fra traditionel jazz til det moderne og eksperimenterende. Prag har det hele.

Udover en række lokale helte som eksempelvis Jiři Stevens, Rudi Linka og Robert Balzar sker det ofte, at store internationale navne gæster byen og giver koncert på et at de utallige spillesteder eller på en af de mange jazzfestivaler, agharta-jazz-klub-pragder findes i og uden for Prag hele året rundt. Denne artikel skal imidlertid ikke handle om de mange fine festivaler, men i stedet fokusere på enkelte af de jazzklubber, jeg har haft fornøjelsen af at besøge.

AghaRTA Jazz Centrum >>, der har taget navn efter Miles Davis’ elektro-funk album fra 75, er sammen med U Maleho Glena en af de mest intime og stemningsfyldte jazzklubber i Prag. Se de fire historiske bydele i Prag, hvor de nævnte jazzklubber ligger, på stor Prag byrundtur >>

AghaRTA blev etableret samme år som Miles døde, kun to år efter fløjlsrevolutionen. Der er jazz hver aften, og AghaRTA byder på nogle af de dygtigste lokale jazzmusikere i Tjekkiet. Desuden lægger klubben navn til AghaRTA Jazz Festival, der året rundt præsenterer større udenlandske artister. Inde forbi baren og lige inden man træder ind i den lille underjordiske og kompakte jazzkatedral, passerer man en fin cd-butik, der har et relativt velassorteret udvalg af både udenlandske og lokale jazznavne. Restauranter i Stare Mesto >>

Det er en fornøjelse at krybe ned i jazzhulen AghaRTA. Den ligger centralt placeret i den gamle bydel ikke langt fra det astronomiske ur, men alligevel skal man se sig for. Kun et lille skilt uden for døren dirigerer publikum den rette vej gennem en smal port og herefter ned under jorden. Det er en god idé at bestille billetter i forvejen, da der kun er plads til omkring 50 gæster. Sidste gang jeg var af sted, kostede en billet 250 CZK (ca. 70 DKK), Železná 16, Stare Mesto Den Gamle By >>

reduta-jazz-klub-pragREDUTA >> blev etableret i 1958 og kan således bryste sig af at være den ældste jazzklub i Prag. Den er også den bedst kendte jazzklub uden for Prag, hvilket nok i særlig grad skyldes, at Bill Clinton gæstede klubben tilbage i 1994. Besøget er dokumenteret på flere billeder i caféen, hvor Clinton sidder med fx præsident Vaclav Havel og nuværende præsident Vaclav Klaus. Prag byrundtur om kommunisme >>

Det er bemærkelsesværdigt, at Reduta overhovedet fik lov til at etablere sig, mens Tjekkiet stadig var under en kommunistisk ledet regering. Ligesom i Danmark under besættelsen var jazzmusikken på det tidspunkt i Tjekkiet i 1958 et symbol på den frie verden.

Forklaringen skal nok findes i rockmusikkens fremmarch på samme tidspunkt. Det var trods alt bedre at lytte til jazz end at lytte til den farlige, degenererede rock ‘n’ roll, som netop havde indledt sin hærgen i Vesten. Jeg ved det ikke, men i hvert fald bliver der stadig spillet jazz i Reduta der, lidt pudsigt i den sammenhæng, ligger klods op af Rock Club og Café Louvre på Národní 20, Nove Mesto, Den Nye by >>

Jeg glædede mig rigtig meget første gang, jeg skulle på Reduta, men jeg blev desværre skuffet. Bandet, der spillede, udtrykte min oplevelse perfekt. De spillede dygtigt og professionelt, men var lidt for selvfede i forhold til deres niveau. Det samme var betjeningen og den flade pilsner, jeg måtte bøde uhyrlige 80 CZK for. Vi er godt forvænt i Prag. Alligevel vil jeg gerne anbefale Reduta. Der er en god akustik til jazz, og jeg ved, at man bestræber sig på kun at præsentere det bedste fra den tjekkiske jazzscene. © Kenneth Ravn

Læs anden del af Kenneths artikel om Prag jazz og klubber torsdag d.23.april. Send os en mail eller ring +420 608 08 1111. pavel-helge.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.