Rudolfinum – seværdigheder i Prag

rudolfinum-prag-21Rudolfinum i Prag er byens koncertpalæ per excellence. Rudolfinum er en Prag seværdighed i sig selv, ejendommen har en rig historie og et helt overvældende interiør. Huset rummer både den store Dvorak sal, den mindre Suk sal og fine kunstudstillinger.

Rudolfinum er scene for de allerbedste klassiske koncerter i Prag, fast hjemsted for Den Tjekkiske Filharmoni. Klassisk musik er også blandt Prags seværdigheder, vær særligt opmærksom på Prazske Jaro festival i maj >>Her handler det om Rudolfinum: historie, orkester og koncertsale.

rudolfinum-prag-1I dag kender lokale Rudolfinum som hjemsted for filharmonien og for de markante udstillinger af moderne kunst. Ejendommen blev faktisk bygget af banken Ceska Sporitelna som Dům umělců Kunsternes Hus. Åbningen af det flotte neo-renaissance palæ fandt sted i 1885.

Det var en en fejring af Ceska Sporitelnas 50års jubilæum. Kronprins Rudolf blev involveret i projektet, derfor bærer huset hans navn. Arkitekten hed Josef Zítek, han byggede også Nationalteatret i Prag. Facaden er en analogi på Semper operaen i Dresden, den blev ødelagt ved brand i 1841.

Foran står en statue af komponisten Dvořák Dvorak (se øverste billede, hvor han har ansigtet mod facaden), Dvorak gav også navn til koncertsalen. Interiørerne i Rudolfinum er bygget om flere gange. I 1920-21, efter Tjekkoslovakiet udråbte sin selvstændighed i 1918, blev rummene bygget om til at huse parlament. Det blev ændret igen i 1940.prazske-jaro-logo

Prazske Jaro, Prags Forår er som nævnt i indledningen særdeles anbefalelses-værdigt. Festivalen er et overflødighedshorn af symfoni-orkestre, opera og alternative koncerter. Prazske Jaro foregår også i Obecni Dum Folkets Hus >> i Prag. Den yngre festival Prazske Podzím Prags Efterår er desværre aflyst for 2009.

rudolfinum_dvorak-sal1Sæsonen i Rudolfinum er sat med det sikre filharmoniske orkester. Skiftende chefdirigenter har ikke været godt, men en række dygtige dirigenter er fast tilknyttet. Orkestret spiller fra godt til fremragende og lyden er glimrende i hele salen, Dvorak salen er et akustisk mesterværk. Der er blot 9 pladser bag søjler på galleriet i Rudolfinum. En fest er det altid og til sådanne priser, at det næsten er pinligt ikke at gå.

I sæsonen koster de bedste sæder 600czk, for 400 er de fine. Vi anbefaler at begynde en aften med Rudolfinum koncert med noget let mad før koncerten. I Rudolfinum kan der kun købes drikkevarer og små håndmadder. Koncerterne begynder altid kl.19.30 – til Prazske Jaro dog kl.20. Reserver et sted efter koncerten, hvis I vil nå varm mad. Spørg os for tip. Læs om gode Prag restauranter >>104131_50301_rudolfinum_planek2

Billetdamerne er skrappe i Rudolfinum og kommenterer tydeligt uheldig påklædning. Lad altid damerne vise jer pladserne. Pragerne er nydelige, når de går til koncerter eller opera. Cowboybukser og hvide sko falder helt ud, ellers er der vide rammer. Programmerne købes i foyer’en, de koster normalt 30czk. Husk også at se de smukke gallerier og udsigterne fra første sal.

Galleri Rudolfinum holder i dag kunstudstillinger med fokus på nutidig kunst. Andy Warhol var genstand for en nylig udstilling. P.t. hedder udstillingen “Undercurrent” – Jiří Straka, Martin Eder, Jonathan Meese, Josef Bolf. Det er fire markante, nulevende tjekkiske malere med fokus på overdrivelser, ironi og kitch. Indgangen til Galleri koster altid 120czk/voksne.

Send os en mail, info om individuelle ture i Prag, altid dansktalende guider. +420 608 08 1111. pavel-helge.dk

Åben billedet for flere panoramaer fra www.360cities.net/

Rudolfinum i Prag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.