Müller Villa – seværdigheder i Prag

muller-villa-adolfloos-3bMüller Villa af Adolf Loos er et hovedværk i moderne arkitektur. Villaen i Prag 6 er et museum, en stjerne blandt de mange seværdigheder i Prag.

Unesco skriver om Müller Villa: “en familievilla af arkitekt Adolf Loos i samarbejde med Karel Lhota, et vigtigt værk i moderne arkitektur i 1920erne, unik i sit radikale nye interiørdesign, dets Raumplan”.

Besøg skal bestilles i forvejen, der kan være op til syv personer og det varer en time. Guiden vi mødte var dygtig og diskuterede Loos’ opgør med ornamentik, kvindernes og tjenestefolkenes position i huset og bygherren Müllers virke som storentrepenør. loos-muller-villa-bdonline-philippe-ruault

Ude som inde brød Müller Villa (1930) med alle konventioner, opførelsen provokerede omgivelserne. Et besøg er en overvældende oplevelse, detaljerne og kontrasten mellem det nøgterne ydre og det rige indre fascinerer.

Wikipedia om Adolf Loos. Interiørerne blev heldigvis gennemrenoverede efter kommunismens ødelæggelser og alle rum besøges på turen. Villaen er nu en del af Prag bymuseum. Læs videre under galleriet. Billedet viser stuen og ovenfor spisestuen.

Læs mere om museer i Prag >> Se flere Prag billeder her >>

Interiørerne er følsomme, derfor er der kun rundvisninger for 7 personer ad gangen. Det koster 400czk – på engelsk, 300czk på tjekkisk. Indendørs fotografi koster ublu 3000czk, derfor har vi lånt os til interiør-fotografier. De udendørs billeder er fra 9.maj 2009. I sommer-halvåret er der åbent tirsdag, torsdag og weekender. Hver 2.time, fra 9 til 17 er der rundvisninger.

loos23a1Trappeskakten på billedet har ovenlys.

Sporvognsstoppestedet Ořechovka er lige nedenfor, her går sporvognslinierne 1 og 18 til f.eks. Malostranska metro, sporvogn 2 kører hertil fra Dejvicka. Læs mere om offentlig transport i Prag 2009 >>

Müller Villa var et succesfuldt møde mellem arkitekt og bygherre. Müller ledede en koncern af byggefirmaer i Pilsen, Prag og Bratsilava, han og Adolf Loos var en personlig venner. Diskussioner og spekulationer om Loos og villaen er uendelige: hvad det gjorde ved familien at bo her, om Loos’ senere besøg hos familien – hvor han angiveligt fjernede fru Müllers hæklerier, han fandt smagløse – og lignende.loos-mullervilla-japanesesalon

Når man besøger villaen er den nævnte stærke kontrast imellem ydre og indre, de rige farver og specielle forskudte rum samt graden af perfektion i detaljen det blivende indtryk.

Loos forbandt form og funktion med sine synlige varmeapparater, synlige skruer og adskillelsen af rum. Farveskalaerne er klare og stærke. Møblerne er i vidt forskellige stilarter, feks. Chippendale stole i kontrast til et moderne bord. Billede af den japanske salon, øverste etage.

Optagelsen af Müller Villa på Unesco liste for verdens kulturarv understreger betydningen. Det er bla. den såkaldte “Raumplan”, som er helt unik. Dette Loos arbejde regnes blandt hovedværker i det 20.århundredes arkitektur, tilsvarende Tugendhat Villa (1930) af Mies Van Der Rohe i Brno, i det østlige Tjekkiet. Prag kendes også for arkitektur og kunsthåndværk i kubistisk stil >>

325134931_24cc9dcf77I bydelen findes en række andre fine Prag seværdigheder, læs mere i vores to indlæg om Prag 6 – vest for de historiske bydele i Prag. Læs om Bila Hora det Hvide Bjerg, Brevnov kloster og Strahov stadion >> Andet indlæg er om Müller Villa, Bilek Villa og villaer i Baba kvarteret >>

Vi laver gerne ture om arkitektur. bestil individuelle ture i Prag >>

Ring +420 608 08 1111 eller Send os en mail. pavel-helge.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.