Opera i Prag: Statsoperaen

Statsoperaen Prag (Ondřej Kocourek)Prag er lig med klassisk musik. Stænderteatret, Nationalteatret og Statsoperaen er de fungerende scener for opera. I dag er Statni Opera Statsoperaen i Prag et selvstændigt kompagni, i øvrigt også med ballet, mens Nationalteatret leder de to andre scener.

Statsoperaen kendes for sit klassiske repertoire med en høj kvalitet. De tekster alle operaerne med tysk og engelsk. Samtidig er salen helt overdådig og priserne yderst rimelige med de bedste sæder for 1200czk med gebyr, knapt 350dkk.

statsoperaen_prag_2Et hav af berømtheder har sunget, spillet og dirigeret i Statsoperaen >> Dirigenterne Gustav Mahler, Richard Strauss og Georg Szell svang stokken her, sangerne Nigrini, Wallnhöfer og Enrico Caruso brillierede og ensembler som Wiens Statsopera og Bolshoi teatret fra Moskva har gæstet Statsoperaen i Prag. Vi taler både om opera,  jazz- og rockklubber på byrundtur i Prag >>

Vores samarbejdspartner Klingenberg Rejser laver mange ture med musik. 10.juni kører bussen til Prag med bedste billetter til Madame Butterfly af Puccini. Se mere hos Klingenberg >>

En forestilling i Statsoperaen kan oplagt kombineres med en middag før eller efter. I den monstrøse nabobygning, det tidligere tjekkoslovakiske parlament, ligger Zahrada v Opera Operahaven som virker og smager utrolig eksklusivt, men faktisk er ganske rimelig. Prøv f.eks. friske asparges til 280czk eller andebryst til hovedret for 380czk. I øvrigt skal bygningen nu være en del af Nationalmuseet >> Læs om mondæne restauranter i Prag >>

opera-1_310_640x479Prag og Tjekkiets historie er præget af en gammel sprogkonflikt som har at gøre med landets geografiske beliggenhed. Tysk var alle dage det fine sprog, det adelen talte og modsat var tjekkisk det mindre fine, det dagligdags mundtlige sprog. Det blev særlig tydeligt igennem de næsten 400 år under Østrig-Ungarn, helt fra 1526-1918. Stænderteatret, hvor Mozart selv dirigerede urpremieren på Don Giovanni, blev i en periode delt mellem tjekkiske og tyske forestillinger.

Da tjekkerne i 1883 kunne indvie det nye, tjekkiske Nationalteater, spirede også længslen – og nationalteatret-legiomost-prag1konkurrenceånden – i de tysksprogede samfund. 4.februar 1883 blev det Tyske Teaterforbund stiftet og allerede i 1888 kunne Neues deutsches Theater Nye Tyske Teater indvies. Det overdådige teater fungerer fremragende takket være sit rummelige auditorium og kendes for sit rige neo-rokoko interiør, her blev der ikke sparet på guldbelægninger og krummelurer.

Det Nye Tyske Teater måtte lukke i september 1938 med økonomiske problemer, kort tid inden Hitler med München-aftalen i marts 1939 kunne indtage Tjekkoslovakiets statsoperaen_prag_4grænseområder, de såkaldte Sudetertyske lande. I nazi-tiden fungerede teatret til partimøder og eksklusive koncerter for nazisterne med tilrejsende tyske kunstnere. Læs mere om Tjekkoslovakiet >>

Efter 2.verdenskrig blev teatret omdøbt til Smetana-teatret/5.maj og fungerede mest med tilrejsende kompagnier.

Fløjlsrevolutionen i 1989 ledte til selvstændighed og teatret fik endeligt sit navn Statni Opera eller Statsoperaen Prag i 1992.  Senere blev balleten ligeledes optaget. Hvert nytår er i øvrigt det muligt at fejre årsskiftet i Statsoperaen, en sjælden chance for selv at danse på scenen. Se aktuelle tip til kultur i Prag >>

Send os en email her eller ring +420 608 08 1111. pavel-helge.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.