Vinduesudsmidning i Prag

novomestska-radnice1Prags første defenestration vinduesudsmidning blev begyndelsen på Husitter-krigene. I juli 1419 ledte Jan Zelivsky vrede borgere til Nye Bys Rådhus  Novomestska Radnice for at få løsladt fængslede Husittere. Zelivsky og hoben brød ind og smed dommerne ud af vinduerne, den første defenestration i Prag.

31.juli 2009 “genopføres” dramaet med optog og stuntmænd til flyveturene. Novomestska Radnice lover en underholdene sommeraften for børn og voksne. Få historien, se links, anbefalinger af ture i Prag (om Husitterne) og et billedgalleri med rådhustårnets udsigter. 

novomestska-radnice3Jan Hus som gav navn til Husitter-bevægelsen skrev vi om d.6.juli, da hans dødsdag blev markeret. Læs om rektor, præst og reformator Jan Hus og tjekkernes oprør imod den katolske kirke >>

Rådhuset for den Nye By (Prag 2) lover at folde et større tabernakel ud. Hele begivenheden d.31.juli begynder klokken 17, hvor der vil være middelalderligt værtshus, en bager, et marionet-teater for små børn som beskriver defenstrationen i 1419. Expats.cz (eng) beskrivelse >>jan-zelivsky_prag

Kl.18 vil der være fægteshow og kl.19 kommer den vrede procession af mennesker ledet af Jan Zelivsky af Vodickova gaden og stormer rådhuset efter de forgæves har krævet de fængslede Husittere løsladt. Zelivskys buste hænger i Stare Mesto >>

Dommerne på rådhuset menes at have provokeret ved at smide ting i hovedet på de forurettede borgere, det endte blodigt dengang, da tretten dommere og betjente blev smidt hovedlæns ud af vinduerne. Bo i den Nye By på 4-stjernede Hotel Amarilis >>

Prag billeder fra rådhustårnet, mere under galleriet. Prags Nye By >>

Hussitter-krigene, også kaldet de Bøhmiske krige, hærgede fra 1420 til 1434, cirka. Jan Hus martyr-status, efter han blev brændt som kætter, og vinduesudsmidningen i juli 1419 var udløsende faktorer. Hussitterne udkæmpede en slags borgerkrige i mellem forskellige fraktioner og de stod igennem 3 korstog udskrevet af paven.

novomestska-radnice12Krigene endte uforløst. Forbindelsen til 30-års krigen og opgørerne begrundet i modsætningen mellem katolicisme og protestantisme er til at få øje på. 30-års krigens udbrud fulgte i øvrigt også en vinduesudsmidning, Prags anden defenestration i 1618. Læs mere om “den danske krig” >> Billedet viser Maria Sne kirken (påbegyndt af Karl d.IV). Jan Zelivsky prædikede her.

Novomestska Radnice, rådhuset, er en seværdighed i egen ret. Rådhuset for Prag 2 holder i øjeblikket udstilling om leg og legetøj, Lego og andre ting der kan pilles ved. prag_ture_2009Bygningerne rummer mange historiske lag, tårnet har tydeligt slægtskab med byens andre gotiske tårne, mens den rige renaissance-facade er fra 15-tallet. Der er mange trin op i toppen af tårnet, men det koster bare 50czk.

Vi planlægger gerne private/indidviduelle ture i Prag i dialog med jer >> Det kunne være “De store kirker”, “Hussitterne” eller “Kommunisme”.Ture ud af Prag med egen chauffør fra 3500czk.  Se blog-indlæg om seværdigheder i Prag >>

Send os en email her eller ring +420 608 08 1111. pavel-helge.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.