Det Dansende Hus i Prag

dansende-hus_prag-15Det Dansende Hus er en af de mest markante bygninger i Prag, den ligger på et hjørne ved floden med udsigter mod Prags borg. Tancici Dum, det Dansende Hus, er også den mest fotograferede bygning i Prag.

Det Dansende Hus blev tegnet af den jugoslavisk fødte tjekkiske arkitekt Vlado Milunic og Frank O´Gehry i 1992. Huset er en kontorbygning, men der er bar i stueetagen og restaurant Celeste øverst på 7.sal. Her beskriver vi en frokost på restaurant Celeste, vi har billeder af huset inde og ude samt tip til ture og restauranter i Prag.

dansende-hus_prag-14I dette indlæg vil vi gerne fokusere på at det Dansende Hus er blandt de vigtigste seværdigheder i Prag, et arkitektonisk mesterværk samt at restaurant Celeste er værd at besøge både for udsigterne, den uovertrufne mad og drikkevarerne, Celeste har fine tjekkiske vine og mikrobryggeriet Kout Na Sumave på fad. Celeste >>

Find links til anden arkitektur og restauranter i Prag nederst. Vi laver ture og inkluderer gerne usædvanlige seværdigheder i Prag på vores individuelle “private” ture, egen guide fra 2000czk >>

Vi ser Tancici Dum på vores sejltur på Vltava Moldau – Se de 4 historiske kvarterer og seværdigheder. Sejltur med guide to gange, med chauffør fire gange ugentligt. Sejltur i Prag >> Alle ture >>

Tancici Dum, det Dansende Hus, er som nævnet tegnet af to arkitekter. Facaden er derfor todelt og peger på en henholdsvis feminin og maskulin form. Bygningen kaldes også Fred og Ginger efter Fred Astaire og Ginger Rogers. I baren i stueetagen koster en Kost Na Sumave mindre, udsigten er mod trafikken.

800px-dancing_house_windowsEjendommen stod færdig i 1996, opført af banken Nationale Nederlanden. Tidligere præsident Vaclav Havel var blandt den kontroversielle bygnings støtter, læs et interview fra Radio Prag med arkitekt Vlado Milunic >>
Vinduerne sidder forskudt, de bidrager til en dansende effekt. Kronen på toppen skulle vist binde bygningen sammen med vandtårnet på modsat side af pladsen, ved Manes.

Restaurant Celeste på 7.sal er åben for både frokost og middag. Gourmet-menuen til aften koster 1650czk, den ser også indbydende ud. Vi begyndte med den mere overkommelige frokost, to retter for 550czk og tre for 650czk. Små lækre serveringer, to retter rakte en varm sommerdag. Celeste >>

manes_vandtaarn_prag1Tjenerne var mægtig opmærksomme, vandet og frisk brød kom hurtigt på bordet. Inden vi valgte retter og vin fik vi en forsmag, lidt laksemouse og tomatconcasse. To forretter, to hovedretter og to desserter var valget i frokostmenuen. Salat med kaninlever eller ravioli med meget cremet sauce først, andebryst eller laks med jordskokker næst. Det var enkelt og meget mørt kød, fisken fast og fin.

Vi fik en tjekkisk hvidvin som tjeneren anbefalede til en sommerdag. En Kolby Cuvee fra 2007, fra landsbyen Pouzdrany i Moravien. En god vin til 850czk. Celeste udskænker øl fra Pivovar Kout Na Sumave. Ølkendere rangerer den blandt de allerbedste tjekkiske øl.

Allbeerweblog skriver om Kout Na Sumave 12graders: “Det strågule øl står friskt og perlende i glasset. Carbonering lidt over medium og kroppen på en gang silkeblød og smøragtig men samtidigt supersprød. Hvid storknitrende og stædig skumkrone. De noble noter af den delikate Saaz humle svæver op ad glasset med græs, frugt, høMere >>

Se links og tip under billedet. 360graders billede digitalt fra 360cities.net >>

Send os en email her eller ring +420 608 08 1111. pavel-helge.dk


The Dancing House in Prague

Jan Sonnergaard om Tjekkisk vin >> og om restauranter i Prag >> Læs om gode værtshuse med specielle øl >> Information om Prag >>

One Comment

  1. Pavel Helge

    Det Dansende Hus er pt (juni 2014) til salg. Restaurant Celeste er lukket og der findes en ny restaurant ved navnet Fred and Ginger, som ikke ser helt troværdig ud – bl.a. pga. helt fraværende vinkort og lidt dyre, men ordinære menuforslag…Vi delte disse link på Facebook i dag, der kunstudstillinger og Manes er genåbent: Ivan Steiger i Manes (tirs-søn kl.10-18, ons 10-20 og kl.17-20 ons er gratis. 120czk entré): http://ncvu.eu/vystavni-sin-manes/ivan-steiger-sui-generis/ Og Gallery S i Dansende Hus (alle ugens dage, kl.10-19. 120czk entré): http://www.artsalons.cz/events/ Den nye restaurant http://www.ginger-fred-restaurant.cz/en

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.