Pave Benedikt og Jesusbarnet

bambina-di-praga-3Prag, Brno og Stara Boleslav i Tjekkiet besøges d.26.-28. september af Pave Benedikt XVI.

Pave Benedikt skal møde Tjekkiets præsident Vaclav Klaus og andre væsentlige tjekker på borgen i Prag og kirkefolk i St.Vitus katedralen. Inden da besøger han Maria Sejr kirken i Mala Strana.

I dette indlæg vil vi især fokusere på Maria Sejr kirken med Jesusbarn i Prags Mala Strana Lillesiden.

Vi har lavet et billedgalleri og linker til seværdigheder i Mala Strana.

vaclav_prag_tjekkietPavens rejserute først: 27.september rejser paven til Brno i Moravien for at holde stadion-messe for Tjekkiets katolikker. Endelig drager pave Benedikt d.28.september til Stara Boleslav nord for Prag, hvor Tjekkiets skytshelgen Vaclav (Wenzel på tysk, Wenceslas på engelsk) markeres.

Vi vil inden d.28.september lave et indlæg netop om Vaclav, hans fyrste-dømme og mordet på ham. 28.september er en af Tjekkiets 8 nationale fridage. Find datoer for fridage og information om Tjekkiet: Prag-info side >>
St.Vitus katedralen på Prag borg >>

pave-benedikt_prag_092709

Flere billeder fra Maria Sejr kirken kan ses i galleriet nederst. Prag billeder >>

bambina-di-praga-22Maria Sejr kirken i Mala Strana, på Prags venstre flodbred er et af Tjekkiets væsentligste valfartssteder. Det er voksfiguren af det lille Jesus barn som trækker, denne baby Jesus skulle være den vigtigste i verden. Statuen er 47cm høj og forestiller Jesus som lille barn. Statuen er lavet i træ, uden på trak man linned og yderst er overfladen lavet i voks. Kroppens nederste halvdel er dækket af en sølvæske. Statuen af Jesusbarnet i Prag blev lavet i Spanien. Det siges at statuen har mirakuløse lægende kræfter.

Den adelige Polyxena af Lobkowicz fik Jesusbarnet i gave af sin svigermor og gav den til Karmelitterne i Maria Sejr kirken i 1628. Statuen klædes i tøj som passer til de religiøse højtider, tilsvarende andre barokke statuer. Der findes ca.100 klædedragter, mange af dem kan ses på det lille museum i bambina-di-praga-21bagsiden af kirken. Den mest kostbare er efter sigende lavet af enkekejserinde Maria Theresia.

Den overdådige kirke Maria Sejr blev bygget i 1611-13 til tysksprogede Lutheranere – med  både renaissance- og barokelementer. Efter slaget ved Bila Hora det Hvide Bjerg i 1620 blev kirken givet til Karmelitter-ordenen. Kirken blev genåbnet i 1624 og siden bygget om, facaden med Jomfra Maria med Jesus barnet er feks. fra 1664. Klostret var oprindelig kæmpestort. Den sydlige nabobygning er i dag Ministeriet for uddannelse, ungdom og sport, klosterfunktionen varetages nu af bare 5 Karmelitter-munke. Adressen er Karmelitska 9, Prag 1. Sporvognstop “Hellichova” lige foran.infant_jesus_brother_sister

Lidt ned ad Karmelitska Karmelitter gaden findes Musikmuseet, en underafdeling af Nationalmuseet og tandhjulsbanen på Petrin-højen. Nærved ligger Danmarks ambassade på Maltezske Namesti Malteserpladsen og vi anbefaler Thai-restauranten Noi i samme gade og Primátor øl på Dobra Trafika.

Læs videre om Mala Strana og Brevnov:

Læs om vores Store Bytur >> den grundige byrundtur inkluderer de fire historiske kvarterer i Prag, Unesco Verdenskulturarv. Efterårsferie i Prag på tilbud >> Send os en email her eller ring +420 608 08 1111. pavel-helge.dk

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.