Tjekkiets hellige Vaclav

vaclav_smichov_pragVaclav er skytshelgen i Tjekkiet. Han kaldes ofte den gode konge men var en fyrste. Vaclav blev slået ihjel i disputser med sin familie i 929 eller 935.

Vaclav-kapellet er det smukkeste rum i Sankt Vitus katedralen. Find Vaclav på statuer og helgen-billeder. Billedet er fra Vaclav-kirken i Smichov, Prag 5.

Vi skrev fornylig om Pave Benedicts besøg i Tjekkiet, 28.september besøger paven Stara Boleslav, hvor Vaclav blev myrdet. 28.september er Vaclav-dag i Tjekkiet. Det er nationens dag. Dette indlæg handler om Vaclav den hellige, Tjekkiets nationale skytshelgen, hans status og statuer. Vi linker også til andre berømte Vaclav’er i Prag.

Vaclav - St. Vitus 01725500Vaclav blev regent før han var myndig, da hans far døde. I Vaclavs sted regerede både hans farmor Ludmilla og hans mor Drahomira. Måske var det deres kontroverser som slog Vaclav ihjel. Indlæg med tag “historie” om Prag >>

[Opdatering 16/9] Vaclav kan næsten sammenlignes med Holger Danske. Flere af myterne om Vaclav siger at han skal undsætte landet i kriser. I Tjekkiet misbruger nynazister gerne Vaclav af samme grund.

Myterne siger at hans bror Boleslav, siden kaldet den grusomme, fik ham myrdet ved et møde i Stara Boleslav, hvor magtfordelingen i fyrstedømmet skulle afklares. Vaclav ville gerne være den første biskop i Bøhmen. Uenighederne havde blandt andet afsæt i forholdet til den tysk-romerske kejser, som Vaclav betalte skat til.

Vaclav udmærkede sig som regent ved at være mild, retfærdig og hjælpsom. Derfor blev han opfattet som folkets beskytter. Karl d.4 ønskede at fastholde Vaclavtilbedelsen som et vigtigt grundlag for Bøhmens eksistens og hans magt. Når man ser Vaclav-kapellets skønhed i St.Vitus katedralen (billedet til venstre og et i galleriet), er man ikke i tvivl om betydningen, det blev oven i købet bygget oven på den rotunde, hvor Valcav blev genbegravet i 932. St.Vitus katedralen blev i øvrigt endeligt færdig i 1929, i 1000-året for Vaclavs død. St.Vitus >>

Vaclav-kapellet stod færdigt omkring 1365. De nedre vægge smykkes af 1300 halv-ædelstene: Ametyst, agat, chladecon, krysopas og jaspis i forgyldt puds. Vaclav troner på østvæggen som gotisk kriger med flad hjelm, skjold og spyd. Skatkammeret i St.Vitus blev indrettet ovenover i 1867, da de bøhmiske kroninsignier havde været i Wien siden 1646. Den vigtigste krone bærer Vaclavs navn, den blev lavet til Karl d.4. Vi skrev om kronen i 21-22karats guld med 19 safirer og 30 smaragder. De tjekkiske kronjuveler >>

Sv_VáclavVaclavske Namesti Wenzelpladsen prydes af en Vaclav rytterstatue på toppen. Rytterstatuen blev indviet ved udråbelsen af Tjekkoslovakiets selvstændighed i 1918, den blev lavet af billedhuggeren Myslbek. Under Vaclav finder man til den ene side biskopperne Vojtech og Prokop, til den anden side Ludmilla og Agnes. Vi har fast træffetid få hundrede meter herfra ved Cafe Tramvaj. Læs mere om daglig træffetid i Prag >>

Lige over gaden fra vores mødested begynder vi byrundtur med at gå i Lucerna pasaz, hvor vi ser en omvendt udgave af Myslbeks rytterstatue. Den moderne genfortolkning er lavet af den kontroversielle kunstner David Cerny. Vi skrev fornylig om hans værk Entropa >> Vaclav møder vi på bytur i Prag også på Karlsbroen, hvor en statue af Vaclav står nær Mala Strana. Den blev først sat op i 1800-tallet. Læs mere om Karlsbroen og se billeder her >>

Vi ser de spændende Prag attraktioner og snakker Vaclav’er på vores bytur, 3 gange ugentligt laver vi en hyggelig og grundig bytur i to længder. Læs mere om Prag bytur på dansk >>

Vaclav Havels nye teaterstykke >> Vaclav Klaus, blev genvalgt i 2008 >>

Send os en email her eller ring +420 608 08 1111. pavel-helge.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.