Opera i Prag: Nationalteatret

nationalteatret_prag_eNarodní Divadlo hedder Nationalteatret i Prag på tjekkisk. Nationalteatret er som bygning med sin historie blandt Prags seværdigheder, ligesom opsætninger af teater, ballet og opera er blandt byens bedste.
Se Nationalteatret på vores bådtur, vi tilbyder to gange med guide og fire gange med chauffør ugentligt.
Bådtur i Prag >>

Det første nationalteater blev i 1862 bygget provisorisk på grunden ved Vltava Moldau, hvor et salthus stod engang. Dét tjekkiske nationalteater vi i dag kender som en markant profil blev opført i 1881-83. Dette indlæg handler om Nationalteatret i Prag før og nu, om billetter, mad og tip til opera i Prag.

34278c70be2a4e90b8f850f8b2f58710Nationalteatret i Prag har stærke nationale overtoner. Indsamlingen af penge blandt tjekker til at bygge nationalteatret skete under mottoet Narod Sobe Folket til sig selv, som også står på fortæppet. Grundstenen kom fra Rip, hvor bøhmernes bedstefar Cech havde skuet ud over landskabet.

I billedgalleriet nedenunder er en række billeder med facaden, detaljer og den uheldige “Nye scene” ved siden af. I bunden af indlægget er der 360graders digitalt billede, hvor du kan zoome ind/ud og dreje i billedet af den overdådige sal. Læs videre om historien i nederste del. Se billeder fra Prag >> Læs om opera i Prag: Statsoperaen >>

[slideshow=26]

Det tjekkiske nationalteater driver i dag både Gamle Scene, som vi beskriver her, Stænderteatret (billedet til venstre – vi laver snart staenderteatret_praglaver indlæg) og Kolowrat scenen, som er  Stænderteatrets nabo. 3 kompagnier bruger scenerne: opera, ballet >> og teater.

Operaopsætningerne på Nationalteatret har en stærk profil med en blanding af nyt og gammelt, af tjekkisk og internationalt. Nationalteatret repræsenterer de mest progressive opsætninger af opera i Prag, hvor Statsoperaen spiller det sikre repertoire af tjekkiske og italienske klassikere i traditionelle opsætninger. 10.september 2009 åbnede teatret sit 126.år med en ny dirigent, Tomas Netopil, som blev interviewet i Prague Post >>

nationalteatret plany_hledist_ndBilletter til Nationalteatret i Prag kan bestilles både via deres egen hjemmeside med bestillingsformular eller online med kreditkortbetaling via Ticketprotal.cz eller Ticketpro.cz. Hvis du vil bestille til en gruppe, ekspederer vi gerne bestillinger herfra for vores kunder. Vi anbefaler at undgå de billigste billetter, da scenen er meget langt væk, når man sidder på 2.galleri. Aftenforestillinger med opera på gamle scene i Nationalteatret koster fra 50czk-1200czk.

Nationalteatret i Prag byder i denne sæson 2009-10 på premierer med flere tjekkiske operaer. I oktober 2009 åbner dansende-hus_prag-14for eksempel  “The Miracles of Mary” af Bohuslav Martinu (Læs om Martinu på Musikmuseet >>) og i juni 2010 “Katya Kabanova” af Leos Janacek. Vi var selv meget begrejstrede for teatrets opsætning af “The Makropulos Case” af Janacek som genopføres i februar 2010. Den verdensberømte tjekkiske mezzosopran Magdalena Kozena skal synge på gamle scene 18. og 20.december 2010.

Vi kunne selv finde på at kombinere en aften med opera med en god middag i restaurant Celeste i toppen af det Dansende Hus >> Restaurant Zatisi >> byder også på gourmetmad der matcher de store operaoplevelser En enklere middag kan for eksempel findes på restaurant Stoleti >>

nationalteatret_prag_a11.juni 1881 åbnede Nationalteatret med premieren på Smetanas opera Libuse. Libuse er en mytisk prinsesse, hun forudså blandt andet Prag by og grundlagde Premyslid-slægten. Ulykkeligvis brændte teatret efter få forestillinger, sandsynligvis forårsaget af skødesløse svejsere på taget. Det siges at der i løbet af blot 6 uger efterfølgende blev samlet penge nok blandt de frihedshungrende tjekker, så Nationalteatret blev genopført og genåbnet i 1883.

Arkitekten Josef Zitek lod sig tilsyneladende inspirere af sommerpalæet Belvedere i tagformen, den forgyldte balustrade ses vidt omkring. Grundplanen i neorenaissance bygningen er bemærkelsesværdig med 1700 tilskuerpladser i 4 etager gallerier. Hovedbygningen er i sten, den mindre bagerste bygning, Schulz, blev opført i 1883 i mursten.

Tidens fremmeste tjekkiske kunstnere arbejde med på dekorationerne, find for eksempel Mylsbek buster (også Vaclav rytterstatue og Vysehrad), Ales billeder i foyeren (urskive på rådhuset) og statuer af Saloun (Obecni Dum og Jan Hus monument). En rundvisning i teatret kan anbefales, så man kommer omkring alle detaljer. Rundvisninger kan bestilles for grupper med os som tolk. Prague Information Service laver rundvisninger på tjekkisk i weekender for 70czk.

Klingenberg rejser har i foråret 2010 flere opera-rejser til Prag (PDF) >>

Send os en email her eller ring +420 608 08 1111. pavel-helge.dk


Narodni Divadlo (National Teatret) i Prag

One Comment

  1. Pavel Helge

    Nationalteatrets facade skal renoveres over de næste 4 år. I år begyndes der med facaden mod Narodni gaden, de vil slutte med væggene mod Vltava (Moldau) under projektet til 160mill. CZK: http://praguemonitor.com/2010/02/24/national-theatre-undergo-full-front-reconstruction

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.