Overdådige barokke kirker i Prag

skt-nikolaj_prag_mala-stranaPrags overdådige barokke kirker er uløseligt forbundet med den katolske kirke, den østrigske kejsermagt og rekatoliceringen efter 30-års krigen. Skt.Nikolaj kirken i Mala Strana (billedet) med sin 74 meter høje kuppel og 1500m2 fresker i lofterne er den mest berømmede.

Individuelle, private ture planlagt efter dine ønsker er et fast tilbud hos pavel-helge.dk. I vintersæsonen fra blot 1500czk. Få mere ud af ophold i Prag. Book dansktalende guide >>

Her beskriver vi nogle af de vigtigste barokke kirker, de er blandt Prags seværdigheder, og søger at forstå betydningen af den barokke arkitektur i Prag.


skt-francis_staremesto_pragPrags tidligste barokke arkitektur kom fra Italien og sås i Det Italienske kapel i Klementinum, Prags borg i Mathiasporten og i Maria Sejr kirken i Mala Strana allerede før Slaget ved det Hvide Bjerg i 1620. I forbindelse med Pave Benedikts besøg skrev vi om Maria Sejr kirken med Jesusbarnet >>

Billedet til venstre viser Skt.Francis i Stare Mesto. Her beskriver vi blot et par af de mest markante barokke kirker indenfor de fire historiske kvarterer i Prag. Nederst i indlægget har vi et Prag kort med de af Prags barokke kirker, vi omtaler her. skt-salvator_kirke_prag

Tjekkiske arkitekter var også aktive i denne periode, men flertallet af Prags barokke byggerier er tegnet af udenlandske arkitekter. Først italienere, siden hollændere og tyskere.  Kuplerne er omdrejnings- punktet i flere barokke kirker, den barokke arkitektur arbejdede med ovale former frem for cirkler. Rumfornemmelsen skulle overvælde og påvirke følelser, ligesom spil mellem lys og skygge samt rige farver i de mange fresker. Buer, løgkupler og en rige stukdekorationer både ude og inde var typiske. I Prag kan man ikke undgå at forbinde det barokke med de mange helgenskulpturer. Se Karlsbroen >>

skt-nikolaj_mala-strana_pragSkt. Nikolaj kirken i Mala Strana regnes som et hovedværk i den barokke arkitektur. Kuppel og tårn er markante i byens profil og den store kirke dominerer Lillesidens hovedplads. Dietzenhofer familien fra Bayern byggede både denne Skt. Nikolaj, dens navnebror i Stare Mesto Gamle By og en stribe andre barokke bygninger i Prag. Skt. Nikolaj kirken kan besøges ved gudstjenester om morgenen og resten af dagen mod en entré på 50czk.

Jesuitterne forbindes direkte med Prags barok. Jesuitterne blev inviteret til Prag af skt-ignatius_karlovonamesti_pragkejseren, hvor han ønskede de skulle være primus motor i rekatoliceringen. De religiøse og sociale revolutioner gennem hussiter-krigene og siden 30-års krigen fordrede en massiv katolsk indsats. Da jesuitterne ankom var en stor del af borgerne protestanter. Jesuitterne etablerede sig først i Klementinum, i dag Nationalbibliotek, siden udvidede de omkring netop Skt.Nikolaj i Mala Strana og omkring Karlspladsen i Nove Mesto den Nye By med et stort kloster og Skt.Ignatius kirken, som ses her på billedet.

wallensteins_have_prag_malastranaDen barokke bearbejdning af Prag førte ud over de nye kirker til en ombygning af mange tidligere kirker, som for eksempel Skt. Jakob i Stare Mesto, som vi ser blandt mange seværdigheder på bytur i Prag >> Desuden var Lillesiden voldsomt hærget af brande og 30-års krigen.

Adelige, katolske familier byggede prangende barokke palæer. Størst og endnu værd at besøge er Wallensteins palæ og have, her slutter vi den store udgave af vores bytur. Læs også om Prag seks’ fine barokke kloster Brevnov >>

Send os en email her eller ring +420 608 08 1111. pavel-helge.dkVis Barokke kirker i Prag på et større kort

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.