Vitkov mindesmærket i Zizkov

P1020946Mausolæet og mindesmærket på Vitkov bakken i Zizkov kvarteret, Prag 3, er en kendt silhouet. Fornylig åbnede det som museum, et udstillingssted under Nationalmuseet med særlig fokus på 5 skilleveje/skelsår i det 20.årh, fra 1918 og Tjekkoslovakiets selvstændighed til fløjlsrevolutionen i 1989.

Hussitergeneralen Jan Zizka står på den 16,5ton tunge rytterstatue foran. Legionærer skulle begraves her, nazisterne brugte det til magasin og den første kommunistiske statsleder Klement Gottwald blev balsameret her. I november 2009 er der gratis adgang.  Se billeder og find en kort beskrivelse af det nye Prag museum.

P1020947De nye udstillinger på den markante bakke øst for Prags Gamle by er sat sammen med flere formål: Bygningen, mausolæet er en seværdighed i egen ret, der er skiftende udstillinger og den permanente udstilling handler som nævnt om fem vigtige årstal i Tjekkiet/ Tjekkoslovakiets historie. Billedet til venstre viser Jan Palachs støvler, hat og billeder. Palach brændte sig selv i protest, i 1969 i Prag >>

Private ture i Prag, på dansk, 3t fra jeres adresse: 1500czk >>

P1020925I 1918 kunne den 1.republik og selvstændigheden endelig udråbes med den nye stat Tjekkoslovakiet >> 1938 medførte en katastrofe for den unge nation da Hitler, med München-aftalen >>, kunne annektere de Sudetertyske grænseområder. Kommunisterne tog under Gottwald magten i landet i 1948 >> 20 år senere førte den sovjetisk ledede invasion i august >>3517241865_52a6ee0b3b_o til de sorte 70’ere og den såkaldte “normalisering” (Under Gustav Husak, billedet) og endelig markeres fløjlsrevolutionen i 1989.

I Prag har det været en bitter vits at Klemant Gottwald blev så dårligt balsameret at liget til sidst måtte kremeres, trods en stab på 70 læger, sygeplejersker og teknikere, som kun havde Gottwald som opgave. Gustav Husak blev den sidste kommunistiske leder  her, Zapotocky, Novotny og Svoboda kom før.

Se flere billeder fra Vitkov på flickr.com/photos/pavel-helge/ >>

P1020938Mausolæet blev bygget som mindested i 1928, her skulle de tjekkoslovakiske legionærer som havde kæmpet på fremmed jord under 1. verdenskrig æres. Senere var det på tale at begrave Masaryk her, men det skete aldrig. Jan Zizka stod i spidsen for et slag her i 1420, hvor hussitternes bondehær med list besejrede kejser Sigismunds riddere. Kvarteret Zizkov er netop opkaldt efter hærføreren Zizka >>

P1020912Rum og udsmykninger er spektakulære i al deres vælde, men sjældent skønne. Materialerne er kostbare de fleste steder.

Selv salene til balsamering af Gottwalk kan nu ses. Det virker som en sejr for byen og landet at netop dette sted endelig kan åbnes for offentligheden. Oven i købet skal en “museums-mil” udvikles herfra over bymuseet, nyt jernbanemuseum ved Masaryk banegården til Nationalmuseet på Vaclavske Namesti Wenzelspladsen.

E-mail her eller ring +420 608 08 1111. pavel-helge.dk

One Comment

  1. Pavel Helge

    Radio Prag skriver om museet og monumentet Vitkov, i Zizkov kvarteret. Her er fokus på monumentet som hyldest til tjekkoslovakiske legionærer hvis mod under WW1 støttede ønsket om selvstændighed: http://www.radio.cz/en/article/123813

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.