Karpebyen Trebon

trebon_tjekkiet_karperTrebon er en smukt bevaret middelalderlig by i det sydlige Bøhmen. Trebon ligger midt i et sumpområde, byen har især hentet sin velstand fra karper, bryggeri og kurbade. Byen opstod som stop på en vigtig handelsrute, og den havde saltrettigheder.

Da vi besøgte Trebon en novemberweekend var den særdeles fredelig, der er bare lidt over 8000 indbyggere, sjældent store turistgrupper og faktisk en hel række seværdigheder. Trebon er omkranset af frem byporte, slottet er stort og bryggeriet kan besøges. Et besøg er oplagt.

Třeboň_Schloss_-_Rosenberger_Tor_2Billedet ovenfor viser den forrygende smukke aflange Masaryk plads med en karpe og Rozmberk familiens rose – som også ses her til højre. Bagved ses Mariasøjle, springvand og det fine renaissance rådhus fra det 16.årh. Vi besøgte til første kaffe- og ølpause i Trebon restauranten i et af byens ældste huse U Bile konicka Den lille hvide hest. Fin service, lokale priser og et interiør som allerede har overlevet et par årtier.

Trebon ligger i et vidtstrakt sumpområde, det er i dag på optagelses-liste som Unesco verdenskulturarv. Unesco skriver blandt andet at “områdets trebon3vidunderlige natur og landskab som stammer fra sofistikerede menneskeskabte vandarbejder multipliceres af adskillige kulturelle monumenter af høj kvalitet”  (vores oversættelse).

Lige uden for Trebons bymure ligger dammen Svet Verden som en integreret del af byens forsvar. Landskabet omkring Trebon forekommer i dag helt naturligt med kæmpedamme og de stadigt funtionelle kanaler som forbinder dem, til trods for oprindelsen under byens storhed i 16.årh.

Karperne fra Trebon er de fineste i Tjekkiet, apropos julen. Sidste år skrev vi om tømningen af karpedamme i Hluboka >> Det er med slot også en perle blandt det rige Sydbøhmens mange seværdigheder. Læs videre under galleriet.

[nggallery id=29]

trebon4En spadseretur giver hurtigt et overblik over den middelalderlige by. Trebons størrelse, de gode stier og den begrænsede trafik indenfor bymurene gør byen til en fodgænger favorit.Det tog os knapt en time at gå en første runde, uden at gå indenfor nogen steder.

Det store slot kan besøges i forskellige afdelinger, der er både udstillinger om Rozmberk og Schwarzenberk familierne, henholdsvis tidlige og senere ejere. Bygningerne stammer mestendels fra det sene 15.årh. Haverne ligger mod bymurene og kan kombineres med en gåtur til dammen Svet.

Har man god tid kan det stærkt anbefales at bruge 15.minutter hver vej fra Svet til Schwarzenberk familiens mausolæum. En særegn neogotisk bygning med udstilling, det koster entré. Hold til venstre ved dammen. Schwarzenbergs_crypt4Rozmberk og Schwarzenberk familierne var også knyttet til Cesky Krumlov >>

Svet kommer man nemt til via Trocnovske Namesti Trocnov pladsen, hvor bryggeriet Bohemia Regent ligger. Bryggeriet kan besøges på ture, men det kræver en gruppe og bestilling forud. Vi anbefaler at prøve Bohemia Regent på fad hos Cafe Svejk, Frederiksberg. De bedste fiskerestauranter i Trebon ligger ved Trocnov pladsen.

I porten til Bohemia Regent ligger Schwarzenberske Pivnice, værtshuset hvor produkterne skænkes friskt fra tankene hver dag kl.11-22. Et tilstrækkelig langt besøg på bryggeriet leder naturligt tankerne hen på Trebons kurophold.

I byen er man specialister i mudderbehandlinger, slam og tørv fra moserne indeholder helbredende jern og svovl. Berta kurhotel ligger Anifest 2010 - Čápi byen, det større Aurora ligger udenfor ved Svet. Vi kender mere til kilder med radioaktivitet i landets ældste kurby, Teplice i Nordbøhmen >>

Anifest er en professionel filmfestival – navnet siger det: specialiseret i animationsfilm. I 2010 holdes Anifest fra 18-23.maj. Den skulle være god at besøge. Vi skrev fornylig om Jihlava og dokumentar filmfestival >> Læs også om filmfestivaler i Prag >>

trebon_tjekkiet_soejleDette indlæg yder ikke Trebon fuld retfærdighed, vi har slet ikke nået at teste fiskerestauranter., men det får være. Augustinerkloster og den smukke Skt.Ægidus kirke har vi heller ikke fået med. Vi nåede ikke selv indenfor denne gang.

I Svaty Jilji Skt.Ægidus hang den såkaldte Trebon-mesters tredelte altertavle fra 1380. Den kan i dag beses i Agnes klostret i Prag.

Oplev Prag – og hele Tjekkiet – med de lokale. +420 608 08 111 E-mail
pavel-helge.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.