Prags gyldne gyde

Prague_-_Zlata_ulickaDen Gyldne gyde i Prag ligger i det østlige hjørne af det enorme kompleks som udgør borgen. Den Gyldne gyde Zlata Ulicka er et populært besøg for turister i Prag. Den er genåbnet juni 2011 med værtshus (tilføjet 6/6).

Vi har på vores Lange byrundtur bevidst valgt ikke at gå i Zlata Ulicka, vi synes det er diskutabelt om gyden hører til blandt de vigtige seværdigheder i Prag. Dette indlæg handler alligevel kort om netop den Gyldne gyde, dels fordi den nu skal sættes i stand, dels fordi historien om gydens oprindelse fortaber sig i myter og endelig fordi den fylder markant i alle guider om Prag.

Som beskrevet i kommentar nedenunder, er den Gyldne gyde genåbnet fra juni 2011. Her er en række 360 graders panorama-billeder fra de nyrenoverede huse: Aktualne.cz 360° panorama: Prague’s Golden Lane after reconstruction

Praha,_Hradčany_-_Zlatá_ulička_u_DaliborkyNavnet på den Gyldne gyde forbinder mange turister i Prag med alkymister og myter fra tiden hvor Tycho Brahe var i Prag under Rudolf d.II´s hof. Det er en myte. De små huse i gyden blev bygget i slutningen af det 15.århundrede. Måske var det fattige håndværkere som byggede så småt. Kejser Rudolf d.II overdrog siden husene til slottets skytter som dermed havde nem adgang til den nordlige fæstningsmur. Skytterne måtte ikke have vinduer mod voldgraven og ikke udleje eller sælge husene.zj7q8438

Oplev alle 4 historiske kvarterer inklusive Prag borg og Skt.Vitus katedralen på Lang byrundtur med os tre gange ugentligt, på dansk, for blot 500czk/person. Bytur i Prag >>

I dag er blot 14 huse tilbage ud af 24 oprindelige. Efterhånden blev gyden hjemsted for alskens fattigfolk med tilknytning til Prag borg. Den Gyldne gydes måske mest berømte bruger var forfatteren Franz Kafka. Huset i nr.22 var lejet af søsteren, Milena Kafka, i 1916-17 hvor Franz Kafa selv boede i Mala Strana Lillesiden i et barokt palæ som i dag huser den tyske ambassade.  Det menes at Kafka arbejdede her, dog ikke på romanen Slottet.

img-zlata-ulicka-1Efter 2.verdenskrig blev de små pittoreske huse forbudt som menneskeboliger, siden var her kun butikker og souvenirs. Vi holdt op med at inddrage gyden i vores bytur, da der blev indført entré på 250czk. For meget for lidt.

If’ølge medierne lukkes den Gyldne gyde fra 1.maj 2010 og forventligt et år frem. se link nedenunder. I dag er der gratis adgang til Skt.Vitus katedralen, mens adgang til de Royale palæer, tårne og udstillinger kræver entré. Billetkontoret lige overfor indgangen til katedralen har flere muligheder. Avisartikel (eng) om Zlata Ulickas lukning >>

Læs om andre Prag seværdigheder  >>

Oplev Prag med de lokale. E-mail +420 608 08 111 pavel-helge.dk

One Comment

  1. Pavel Helge

    Zlata Ulicka, den Gyldne gyde i Prag skal genåbne til juni efter renoveringer for 34.mill. czk. En del af butikkerne er fjernet, der åbnes en permanent historisk udstilling med våben og tekstiler og der skal være et “middelalderligt” værtshus. Se artikel i Prague Post: http://www.praguepost.com/news/8440-golden-lane-to-reopen-in-june.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.