Studiegrupper i Tjekkiet (1)

bilina_mine_tjekkiet_1Vi arbejder ofte og gerne med studiegrupper/ skolerejser i hele Tjekkiet. Vores udgangspunkt er oftest Prag. Læs om Prag studierejser 2010 >>

En af de største udfordringer med studiegrupper er at finde fagligt  relevante steder at besøge. I den seneste tid har vi både arbejdet med maskinmestre og ingenører blandt de usædvanlige med specielle ønsker.

Vi laver gerne tilbud på samlede programmer til studierejser i Tjekkiet. Vi har priser fra ca.120dkk/person for overnatning i Prag og dygtige guider og tolke, som sætter prikken over I’et på en vellykket studierejse. Dette indlæg handler om at besøge enorme ovenlands kulminer i Bilina, Nordvest Tjekkiet, men også om vandkraftværk syd for Prag og Temelín atomkraftværk. Se links nederst.

bilina_mine_tjekkiet_4Bilina minen beskæftiger 5000 arbejdere og det er den dybeste sted i Tjekkiet, hvorfra man kan se himlen – det er 50 meter over havets overflade. I minen brydes der cirka 50 millioner tons jord årligt for at udvinde 8-9 millioner tons brunkul. Det er i øvrigt det fineste brunkul i Tjekkiet, det er næsten samme kvalitet som sort kul. Efter 30 år i drift er der gravet ca. 1220 milliarder kubikmeter jord i det brutale månelandskab omkring Bilina. De enorme maskiner er 150 meter lange og 50 meter høje, hver skovl tager 1500liter og dermed arbejder maskinen sig ca.15.meter hver dag.

Sådan et besøg, bilina_mine_tjekkiet_3hvor vi blev guidet af den tidligere tekniske direktør, Hr. Zdarsky, var for os næsten et eksemplarisk studiebesøg af 3 grunde: Det er et forunderligt sted at besøge uanset baggrund, på en gang fascinerende og meget skræmmende. Her kunne der spørges ind til alle aspekter af det faglige arbejde og endelig er det yderst aktuelt da minedrift og yderligere brydning af brunkul er et hidsigt debatteret emne i Tjekkiet – og endda et tema under valgkampen frem mod parlamentsvalget i Tjekkiet 28-29.maj.

temelín_tjekkiet-1Alle spørgsmål om energi er også højaktuelle i Tjekkiet, fordi landet med sin industriproduktion er storforbruger – og forurener, fordi udvidelser af atomkraften problematiseres med valg af enten russiske- eller amerikanske virksomheder til samarbejde og som hele verden vil tjekkerne gerne sikre energiforsyningerne – og vogte sig for stor afhængighed af russisk gas alene.

Det store tjekkiske energiselskab, CEZ, modtager besøgende både på vand-, kul- og atomkraftværker. Vi har nyligt haft gode besøg på Stechovice vandkraftværk og Temelín atomkraftværk. Da der er gratis adgang hos CEZ, kan det klares med udgift til tolk og eventuel bus. Stechovice er blandt de vigtigste vandværk i Tjekkiet. Dammen her er 22,5 meter høj og 12o meter lang. Der er både besøgscenter, dam og turbiner at tilse. Temelín skrev vi allerede om >>

Send os en email eller brug telefon +420 608 08 1111. pavel-helge.dk

One Comment

  1. Pavel Helge

    I går skrev Prague Post at den afgående regering har besluttet at bibeholde stop for nye miner, ikke flere kulminer før om tidligst fire år: http://www.praguepost.com/business/4759-mining-limits-will-remain.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.