Kunst i Prag og Kutna Hora

prag_nationalmuseetPrag er rig på kunst og der er masser af udstillinger. I Kutna Hora er det næst- største kunstgalleri i Tjekkiet åbnet.

I seneste udgave af vores kulturkalender for Prag, for maj måned, skrev vi slet ikke om billedkunst. Derfor er her et indlæg med inspiration til forsommerens spændende udstillinger.

GASK er navnet på det nye store galleri i Kutna Hora som er åbnet i tidligere Jesuitter-bygninger. GASK står for Centralbøhmens Galleri. Ambitionen med galleriet er at lave et unikt udstillingssted med inspiration fra Pompidou i Paris og MOMA i New York.

GASK kunstgalleri i Kutna HoraGASK i Kutna Hora har to permanente udstillinger, dels deres egen samling af tjekkisk kunst, dels samlinger af Centraleuropæisk kunst fra Erste Bank. Desuden er der skiftende udstillinger, der er åbnet med tjekken Emil Filla. Den permanente udstilling inkluderer en meget sjælden illumination fra det 15.århundrede som viser sølvminer i netop Kutna Hora. Det er så kostbart at det udstilles bag armeret glas.

Vi laver tur til Kutna Hora hver lørdag >> Vi besøger knoglekapel, Skt.Barbara domkirke, spiseer frokost og har tid til at ose eller se de mange andre seværdigheder, bla. denne udstilling.prag_vitkov_mindesmaerke

I Prag er flere udstillinger med kunst fra eller om kommunismen endnu åbne efter 20-års jubilæet for kommunismens fald sidste år. Læs f.eks. om Vitkov mindesmærket >> Vi anbefaler også det kommunistiske museum, vi laver byture med fokus på kommunisme og vi laver gerne private ture til f.eks. Vojna, tidligere kommunistisk fangelejr >>

entropa-dox4Den tjekkiske stjernearkitekt Jan Kapliky døde pludseligt sidste år, midt i debatter om hans projket for et nyt nationalbibliotek i Prag. DOX gallery har en spændende udstilling om Kaplickys livsværk. Vi skrev om DOX sidste år>> Her kan man også se Entropa, David Cernys famøse værk til EU-hovedkvarteret i Bruxelles.prag_skulptur-noegler_staremesto

Nationalgalleriet i Prag har dels sine omfattende permanente udstillinger, dels er der lige nu to særudstillinger med tjekkiske kunstnere. Den moderne maler Petr Pavlik og grafiske arbejder af Jan Krizek.

Galerie Rudolfinum er et af byens fineste rum for moderne kunst, her er der lige nu tre kunstnere som har udstillingen Double Fantasy. Det  vel bedste galleri for foto i Prag, Langhans lige ved Vaclavske Namesti udstiller protrætfotografi under titlen EGO.

Endelig vil vi gøre opmærksom på den spektakulære nye skulptur Revoluce midt i Prag. Se den på vores ugentlige bytur: Mandag, torsdag og søndag >>

Find aktuelle udstillinger med Prague.tv >>

Send os en email eller ring +420 608 08 1111. pavel-helge.dk

One Comment

  1. Pavel Helge

    Prague Post skriver19/5 “GASK emerges reborn – A new gallery strikes gold in an ancient silver mining town”
    http://www.praguepost.com/night-and-day/galleries/4436-gask-emerges-reborn.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.