Hradec Kralove – Arkitektur og to floder

tjekkiet_hradec-kralove_7Hradec Kralove er en arkitektonisk perle ca 100km øst for Prag, byen kaldet “Tjekkiets salon” er et godt bud på en fantastisk udflugt.

I sammenløbet af floderne Labe Elben og Orlice Adler ligger Hradec Kralove, hvis historie går tilbage til det 13.århundrede og som blandt andet kendes for sin byplan og huse af arkitekten Josef Gocar. Hradec betyder slottet og tilnavnet Kralove til droningen.

Dette indlæg er ment som en kort introduktion, efter at vi selv over en weekend følte os vældigt inspirerede i byen. Udover den rige arkitektur, universiteter og mange behagelige steder langs de to floder, holdes flere festivaler, den grønne by er kendt for sine fine cykelstier, og så er her endda også et stort svømmebad til alle aldre.

tjekkiet_hradec-kralove_1Hradec Kralove er en af de ældste tjekkiske bosættelser, i middelalderen fik tjekkiske droninger byen i medgift, og især Eliska Rixa (datteren af den svenske konge Waldemar I. og blandt andet den eneste tjekkiske kvinde, der blev dronning 2 gange med 2 forskellige konger) gav byen sit præg: velplejede parker med fontæner og trækirker, den gamle bydel med renaissance kerne og endda de mange scener, der blev brugt til kulturbegivenheder allerede på den tid.

tjekkiet_hradec-kralove_2Hradec Kralove har sine arkitektoniske perler som bestemt er værd at rejse 100 kilometer for. Barokbygninger af Santini og Lurago står som et klart bevis på, at byen også i det 17.århundrede var en væsentlig by. Det ved siden af de gotiske fundamenter, den gamle by fra renaissancen står på,. De største arkitektoniske perler stammer dog fra det 20.århundrede.

Hradec Kraloves hovedarkitekter Jan Kotera (1871-1923) og hans tjekkiet_hradec-kralove_5student Josef Gocar bliver betragtet som nogle af grundlæggerne af den moderne tjekkiske arkitektur.

Gocar kender mange af vores gæster allerede fra Bytur i Prag >> (Vi holder kaffepause på den unikke Grand Cafe Orient i Gocars kubistiske hus).  Det findes ikke tilsvarende andre steder Kubisme i Prag >>

tjekkiet_hradec-kralove_8Kotera og Gocars bygninger, som blev til med afsæt i jugendstil og kubisme kan man beundre mange stede i byen. Hradec Kralove vrimler i det hele taget med arbejder af store arkitektoniske navne, og bygger man i landet i dag, vender man sig til byen for inspiration. Blandt andet af denne grund kaldes Hradec Kralove for Tjekkiets salon.

Byen kan man enten vandre i selv, eller også leje sig frem til en cykel, som sagtens kan bruges i denne cykelvenlige by. Siden sidste år kan man hoppe på et elektrisk tog som starter og slutter lige bag Museet (40czk/voksne, 20czk/born under 12år, 35min).

tjekkiet_hradec-kralove_3I centrum finder man en svømmehal (Mestske lazne), 2 baner til ishockey, og mange forlystelser om sommer bade med en åben scene ved Klicperovo teater og på øen ved Jiraskuv parken.

Siden 2007 er Hradec Kralove vært for en af Tjekkiets største open air festivaler Rock For People. I år starter den lørdag d.3.7. Hip Hop Kemp med 20.000 deltagere holdes 19-21.august og den fine jazzfestival Jazz Goes To Town holdes for 16.gang 11.-16.oktober.

Vi anbefaler at bo – og spise – på Hotel Okresni Dum, Jan Koteras første bygning i Hradec Kralove. Art Nouveau i hver detalje.

Send os en email eller ring +420 608 08 1111. pavel-helge.dk

One Comment

  1. Laus

    Jeps! Den napper vi :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.