STBs overvågningstårn

prag_skt-nikolajMidt i Prag bydelen Mala Strana står byens mest monumentale barokke kirke Chram sv. Mikulase Skt.Nikolaj. Klokketårnet er lige så højt som den berømmede kuppel i kirken, hvor freskerne ender i hele 74 meters højde.

Øverst oppe i tårnet, her midt i Mala Strana Lillesiden sad agenter fra det hemmelige politi i kommunisttiden, herfra havde de nemlig en forrygende udsigt over en række ambassader hvis besøgende de kunne fotografere.

Dette indlæg handler specifikt om tårnet på Prags venstre flodbred, lige under Prags borg. Desuden linker vi til andre indlæg om steder som forbindes med kommunisme i Tjekkoslovakiet. Vi skrev tidligere om tårne i Prag som er seværdigheder i egen ret – med udsigt.

stb-taarn_prag_3Tårnet her blev opført i forlængelse af kirken. Den barokke overdådighed blev opført af den for barok arkitektur vigtige familie Dientzenhofer. Klokke- og udsigtstårnet blev færdigt lige efter kirken, i 1755, færdiggjort af Anselm Lurag. Indtil 1891 sad her en vagtmand og holdt brandvagt.

I 1950 blev tårnet så en af i alt 70 overvågningscentraler som STB, det hemmelige kommunistiske politi, opererede i Prag alene. Her overvågede man især aktiviteterne med både foto- kamera- og lytteudstyr ved den amerikanske, den vesttyske og den jugoslaviske ambassade. Adgangen til tårnets galleri i 45meters højde koster 70czk, 100czk giver både adgang til udsigterne og toppen af tårnet hvor agenterne sad med alt udstyret. Her er åbnet 10-22 om sommeren.

[nggallery id=33]

Få tip til relevante besøg og spændende seværdigheder på Bytur i Prag 3 gange ugentligt >> Prøv en stb-taarn_prag_10privat/individuel bytur om kommunisme >>

Det er altid anbefalelsesværdigt at kravle op i Prags mange tårne >>, både fordi de ofte er seværdigheder og fordi den middelalderlige by er så koncentreret at det bedste overblik findes oppefra.  Den lille udstilling om STB overvågning vil være fin at se i kombination med andre monumenter og seværdigheder som knytter sig til de 40års kommunistisk regime i Tjekkoslovakiet.

Vojna lejren >> sydvestligt for Prag lå ved en uranmine. Vitkov monumentet i Zizkov >> blev gravmausoleum. Tjekkoslovakiets parlamentsbygning >> er åben for besøg. Kombiner også med det kommunistiske museum >>

Send os en email >> eller ring +420 608 08 1111. pavel-helge.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.