Valg i Tjekkiet

prag-borg_statsministerietParlamentsvalget i Tjekkiet i weekenden var et jordskredsvalg på flere måder. De etablerede partier mistede alle stemmer og to nye partier kom ind i parlamentet, det ene endda som landets tredie største.

En række af de værste, utroværdige politikere blev ikke genvalgt, mens flere unge og kvinder blev valgt ind. Endelig stemte over 3 millioner personligt til dette valg i Tjekkiet, en mulighed tjekkerne ikke brugte meget tidligere.

Vælgerne sendte et kraftigt signal om at den korrupte politiske stil de store partier, Borgerdemokraterne og Socialdemokratiet, har plejet ikke accepteres, at de vil have forandring med nye, unge kræfter, samt at de er parate til at tage ansvar for hårde økonomiske reformer.

I dette indlæg prøver vi at beskrive de store forandringer i det politiske liv i Tjekkiet efter valget. Det hele må tages med et gran salt, da vi nok ikke undgår at lade vores egen holdning skinne igennem. Samtidig er der jo end ikke dannet regering endnu. Vi mener, som det nok fornemmes i indledningen, at netop store forandringer var særdeles tiltrængte i politik i Tjekkiet. Parlamentets ene af de to kamre (det andet er senatet) kaldes også deputeretkammeret.

Opdatering kl.16.42 2.juni: ODS, TOP09 og VV har underskrevet en hensigtserklæring om at indgå en koalitionsregering. Nu skal eksperter fra de tre partier så udforme aftalen (eng) fra Ceske Noviny >

Praha,_Malá_Strana,_Kampa,_Petr_Nečas_3Alt tyder nu på at det store borgerlige parti Borgerdemokraterne (ODS) med sin nye leder Necas, vil stå i spidsen for en koalitionsregering med to nye borgerlige partier, TOP09 med fyrsten og tidligere udenrigsminister Schwarzenberg i spidsen, samt partiet Offentlige anliggender (VV). ODS fik 20% af stemmerne og 53 mandater. Der ses med skepsis på om Necas vil formå at forny partiet, der har været en tydelig tilkendegivelse af frustration over korrupte medlemmer i ODS, særligt i Prag hvor flere skandalesager knytter sig til borgmester Pavel Bem, i Prag har han regeret med absolut ODS flertal i en periode. Necas bliver nok premierminister.Karl_von_Schwarzenberg

TOP09 står for tradition, ansvar og fremgang. De gik til valg på økonomisk ansvarlighed, partiet ledes af Karel Schwarzenberg og Kalousek, tidligere finansminister med succes. Partiet er dannet på ruinerne af Tjekkiets ældste parti (KDU-CSL) Kristendemokraterne som røg ud denne gang. Det parti blev sænket af Cunek som var leder en periode, men som havde viklet sig selv ind i adskillige skandaler. TOP09 er et konservativt parti som lidt overraskende vandt utrolig mange unge stemmer.

400px-Radek_JohnPartiet Offentlige anliggender (VV) er lidt af et mysterium. Lederen er tidligere tv-vært Radek John og partiet slog i sin valgkamp på en række populistiske anliggender, voldsomt med angreb på roma (sigøjner) befolkningen. VV iværksatte under valgkampen borgerpatruljer som blev berygtede for at true romaer på legepladser og lignende. Det er næsten umuligt ikke at tænke på paralleller til Jobbik i Ungarn. Det siger vel desværre en del om tjekkernes forhold til Roma mindretallet, at dette parti med neofacistiske tendenser får så stor opbakning. Til gengæld kan man glæde sig over at ikke en eneste af de nationalsocialistiske ekstremister fik stemmer af betydning ved valgt.

Socialdemokratiets leder Jiri Paroubek trådte øjeblikkeligt tilbage, på trods af at Jiri_Paroubek_2009Socialdemokratiet (CSSD) blev det største parti i parlamentet i Tjekkiet med 22% af stemmerne og 56 sæder ud af de 200. Socialdemokratiet gik til valg på ønsker om at modvirke finanskrise og underskud ved øgede offentlige investeringer.

CSSDs dagsorden om at afskaffe brugerbetaling i sundhedsystemet som den tidligere regering indførte virkede ikke, selv om opinionsundersøgelser har vist at mange støtter dem i dette krav – og de blev i øvrigt beskyldt for netop at basere sig på meningsmålinger. CSSD havde også en stærk dagsorden om at bekæmpe korruption samt søge konvergens til euro hurtigst muligt. Næstformanden Sobotka har nu overtaget formandsposten i CSSD.

800px-Vojtech_FilipKommunistpartiet (KSCM) fik sit dårligste valg i nyere tid, de blev det fjerde største med 11% af stemmerne og 26 mandater. Det er kontroversielt her i landet at KSCM hedder det samme som under det kommunistiske regime, ligesom de aldrig har taget afstand fra forfølgelser og grusomhed under diktaturet. De får ældre stemmer og en del politologer forudser at disse dinosaurer gradvist uddør. Det grønne parti (SZ) fik få stemmer, langt under spærregrænsen på 5%. De grønne faldt efter formandsskifte og problemer, trods moralsk støtte fra Vaclav Havel.

Vaclav Klaus, præsident i TjekkietAlle venter nu med spændt åndedræt på om det vil kunne lade sig gøre at danne en koalitionsregering af de tre borgerlige partier ODS, TOP09 og VV. Det forudses at det enten bliver en treparts-regering eller at VV blot bliver støtteparti for en mindretalsregering bestående af ODS og TOP09. Vaclav Klaus, præsidenten i Tjekkiet, skal udpege en forhandlingsleder, men han har udtalt at det først sker, når partierne selv har forhandlet.

Ti daglige nyheder, vi opdaterer på alle hverdage. Det er vores bud på de 10 væsentligste nyheder om/i Tjekkiet. Det er oftest fra engelsksprogede aviser og nyhedsbureauer i Tjekkiet. Om valg i Tjekkiet >>

Send os en email >> eller ring +420 608 08 1111. pavel-helge.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.