Mucha i Prag

mucha_obecni-dum_pragAlfons Mucha, den kendte tjekkiske Art Nouveau kunstner, fejres i år for 150-året for hans fødsel. Alfons Mucha blev født i Moravien, fik sit kunstneriske gennembrud i Paris med Sarah Bernhardt og satte endda sit præg på Prag.

Hans sidste enorme arbejde, den Slaviske Cyklus, gav han som en gave til Prag by, malerierne hænger dog endnu i Moravien.

I dette jubilæumsår holder Obecni Dum, Borgerhuset i Prag, en særudstilling frem til september. I samme bygning er den vigtigste sal, Borgmestersalen, egenhændigt udsmykket af Alfons Mucha. I dette indlæg beskriver vi også Mucha museet, et vindue i Skt.Vitus katedralen og tip til andre Art Nouveau oplevelser i Prag.

mucha_plakat_paris_bernhardtSkønne kvinder, bølgende hår og masser af ornamenter kendetegner meget af Alfons Muchas kunst. Muchas bedst kendte arbejder præges af idealiserede, styliserede kvindelige figurer, skønne og elegante piger. De blev altid indrammet af ornament systemer af blomster og symboler.

Helt berettiget huskes han især for sine teaterplakater for skuespilleren Sarah Bernhardt og hendes Teatre de Renaissance i Paris i 1890’erne. Hans arbejde blev så distinkt at Art Nouveau ligefrem blev synonym med ham og en tid blev kaldt Style Mucha.

mucha_museum_pragMucha museet ligger midt i Prag, i gaden Panska, parallel med Vaclavske Namesti. Udstillingen er især fokuseret på Muchas kendte plakatkunst.

Mucha museum drives af Mucha fonden, som kontrolleres af hans familie. Det holder åbent dagligt kl.10-18, indgangen koster 180czk og halv pris for børn og seniorer. Vi skrev tidligere om mindre museer i Prag >>

Prags overdådige Art Nouveau palæ Obecni Dum, obecni-dum_prag_mucha_udstillingBorgerhuset, huser indtil 30.september en jubilæums- udstilling over Mucha. Over 100 arbejder som spænder hele hans karriere vises frem på den nævnte udstilling i smukke sale, fra plakater over fotografier og malerier til dekorativ brugskunst. Udstillingen koster 150czk i indgang og vil efter Prag være at finde i GASK galleri i Kutna Hora, som vi skrev om her >>

Læs mere om Obecni Dum og se galleri med Muchas udsmykning af Borgmestersalen >>

mucha_det-slaviske-eposSalen i Obecni Dum lavede Mucha i 1910, da han vendte hjem fra USA. Siden arbejdede han på sit Slaviske Epos på slottet Zbiroh syd for Prag. Det blev færdigt i 1928. Det Slaviske Epos, den store cyklus hænger i dag i Moravien, i byen Moravsky Krumlov. Mucha selv donerede det til Prag, men byen har endnu ikke skabt det udstillingssted som var en forpligtigelse for gaven. Moravsky Krumlov og Prag by skændes fortsat om det rette sted at udstille malerierne.

I 1931 skabte Mucha i Skt.Vitus katedralen i Prag >> et vindue med bemalet glas. Vær opmærksom på at der er nye regler for besøg,mucha_vindue_skt-vitus_prag entré skal nu betales for hele katedralen. Muchas vindue sidder i det tredie kapel til venstre fra indgangen. Bemærk detaljen i bunden, at det blev sponseret af den Slaviske Bank – i katedralen!

Alfons Mucha døde i Prag i 1939, kørt tid efter han havde været anholdt af nazisterne. Selv om der var forbud mod at deltage kom op mod 100.000 mennesker til begravelsen på Slavín kirkegården på Vysehrad borg i Prag. Læs mere om Vysehrad og kirkegården >>

Læs videre om hovedbanegårdens smukke Art Nouveau cafe >> eller læs om byen Hradec Kralove som er rig på Art Nouveau >>

Send os en email eller ring +420 608 08 1111. pavel-helge.dk

2 Comments

  1. Pavel Helge

    Alfons Muchas Slavisk Epos udstilles i 2016 i Nationalgalleriets moderne afdeling, Veletrzni palac, Prag 7. Indtil september. Efter 2016 sendes malerierne to år til Asien: http://ngprague.cz/en/exposition-detail/alfons-mucha-the-slav-epic/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.