En rejse ud af Prag II

Trebic_GhettoInden vi forlod Jihlava og hotel Gustav Mahler, følte vi det absolut nødvendigt at trille en æresrunde på byens smukke og aldeles fornemme Masarykovo Namesti.

Vores danske GPS foreslog urets retning rundt om pladsen, men det viste sig at være en uheldig beslutning, da en ung jihlavanesisk betjent, efter kun 100 meter i sydgående retning, vinkede os ind, kvitterede og sendte os af sted til Trebic 200 tjekkiske koronaer fattigere.

I første indlæg om sin rejse skrev Kenneth Ravn om Jihlava, Sudetertyske. En rejse ud af Prag >> Dette andet indlæg handler om smukke Trebic i Moravien, byen med synagoger er fredet af Unesco.

gaardmiljoe ved Basilika trebicAf Kenneth Ravn: Betjenten og en bøde kan lyde som en lidt kedelig afslutning på Jihlava, men jeg synes, den unge betjent virkede utrolig sympatisk, med et glimt i øjet næsten, og så holder jeg meget af, at en bøde i Tjekkiet mere har karakter af et forhandlingsudspil modsat Danmark, hvor en bøde er en fast ubøjelig takst, der ikke tager hensyn til den moderne tekniks svigtende dømmekraft. Læs mere om at køre i Prag  >> Bestil privat / individuel tur med chauffør >>

Vi havde i forvejen besluttet, at vi ville overnatte i Telc, så turen til Trebic skulle bare være nogle timer. Vi ville se Skt. Prokops basillika og byens jødiske ghetto som begge blev optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv i 1992. UNESCO’s begrundelse for at optage begge historiske seværdigheder var, at de sammen udgør et historisk dokument, der fortæller om en tid (den onde sorte middelalder), hvor to forskellige kulturer, den jødiske og den kristne, godt kunne sameksistere! Det er egentlig ret tankevækkende.

Indgangsport til Basilika TrebicDet jødiske kvarter i Trebic er det største velbevarede jødiske kvarter i Tjekkiet. Det er et klart afgrænset område med floden Jihlava på den ene side og bjerget Hradek på den anden. Med sine mange smalle snoede gader, balkoner, passager, offentlige institutioner, herunder, skole, synagoger, rabbinat, hospital, gravplads og fattigdomshjem, får den besøgende et fascinerende indtryk af kvarterets originale atmosfære. Den savner vi i Prags jødiske kvarter >>, som gennemgik en omfattende bysanering i slutningen af 1800-tallet. Det jødiske kvarter gør alene Trebic et besøg værd, men der er endnu mere at komme efter og ikke mindst Skt. Prokop basilikaen.

Den nuværende basilika, der først bliver dedikeret til den hellige Prokop i 1704, er bygget på fundamentet af et benediktinerkloster grundlagt 1101. Den øvrige del af basilikaen er imidlertid fra første halvdel af 1300-tallet og blev oprindeligt dedikeret til Jomfru Maria. 1300-tallets fascination af den nye gotiske stil fornægter sig ikke. Buehvælvingerne, de store vinduespartier, mønstrene og basilikaens lette konstruktion i det hele taget afslører dens alder. Basilikaen er placeret højt, og den besøgende får en flot udsigt.

Udsigt fra Basilika trebicVed siden af Skt. Prokops ligger Wallensteins slot. Wallenstein (1583-1634), der var klog nok til at gifte sig med en velhavende kvinde, Lucretia, og måske endda fræk nok til også at lukrere (er der en etymologisk sammenhæng?) på hendes velstand, blev senere en af Europas mægtigste og mest indflydelsesrige personer på sin tid.

Den danske kong Christian IV undgik heller ikke, i forbindelse med 30-årskrigen (1618 til 1648) >>, at stifte bekendtskab med denne magtfulde Albrecht Wenzel Eusebius von Wallenstein. I Prag kender vi ham også udmærket, og skulle vi nogensinde blive i tvivl om hans magt og plads i historien, behøver vi bare at besøge Wallenstein-palæet, det første barokke palæ i Prag >>

Vi måtte videre! Clioen havde brug for diesel, og vi havde brug for en time på langs. Brændstof og parkering til bilen er ikke billigere i Tjekkiet, men det er til gengæld både hotelværelser, pensionater, mad, drikkelse og åndelig føde. Og uden for Prag er det bare endnu billigere. Vi startede det lille hidsige bæst og satte kurs i sydvestlig retning mod lille charmerende Telc.

Læs tredie og sidste  indlæg af Kenneth Ravn på pavel-helge.dk snarligt. Tidligere indlæg af Kenneth:

E-mail her eller ring +420 608 08 1111. pavel-helge.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.