Det astronomiske ur i Prag

Det astronomiske ur i Prag hedder Orloj på tjekkisk. I år fejres 600-året for opførelsen af det fantastiske ur med den astronomiske skive. Det astronomiske ur sidder på facaden af et gotisk tårn som er en del af rådhuset for Stare Mesto den Gamle By.

Vi stopper foran Orloj  på vores Prag bytur >>

Det blev bygget af mesteren Mikulas af Kadan i 1410, det var efter et design af Jan Sindela, professor i matematik og astronomi. Læs her mere om spil, historie og myter om det astronomiske ur. Vi beskriver desuden et besøg i det gotiske tårn med udsigt til seværdigheder midt i Prag.

Uret tilskrives ofte en mester Hanus som oven i købet blev blindet, da myndighederne ville forhindre ham i at bygge lignende andetsteds. Hanus stod givetvis for nogle ændringer i 1490’erne. Det skyldes en myte at mester Hanus traditionelt siges at have bygget uret i 1490. Den er vi også selv hoppet på.

Det astronomiske ur er en af Prags allermest besøgte seværdigheder, hundredvis af turister forsamles foran ved hvert timeslag fra kl.9-21 gennem sæsonen. Et spil udløses, hvor de fire figurer udfor den astronomiske skive bevæger sig, de repræsenterer negative sider ved det jordiske liv, så at sige (1.billede). Ovenover går de 12 apostle forbi lågerne, vel med en bedre forbindelse opefter (2.billede).

Det præcise år hvor spillet og de drejende figurer blev indført kendes ikke. Nederst findes en kalenderskive hvis nuværende udseende skyldes maleren Josef Manes, i slutningen af 1800-tallet (3.billede). I midten ses Prag bys våbenskjold og udenom de 12 måneder i året, yderst en navnekalender. Uret er i øvrigt repareret flere gange, senest i 2005.

Stare Mesto den Gamle By i Prag fik sit rådhus etableret i 1338. Det gotiske tårn på 60 meter og den fine karnap med våbenskjoldene er værd at bemærke. Rådhuset blev stadig udvidet så hele facaderækken fra det astronomiske ur indgik i rådhuset efterhånden. I dag ligger magistraten på en plads bagved. Se rådhusets facaderække nederst i galleriet – der er også billeder fra tårnet.

Dette højeste tårn i Stare Mesto er også den mest bekvemme af de himmelstræbende seværdigheder at besøge, her er elevator. Det koster 100czk at besøge tårnet, udsigten er det bestemt værd. Vi skrev tidligere om tårne og spir i Prag >> Da vi var forbi forleden var der trængsel det meste af tiden. Hvis du overlever trapperne byder Nye Bys rådhustårn på mere fred >

Send os en email >> eller ring +420 608 08 1111. pavel-helge.dk

[nggallery id=40]

Der er uanede muligheder for at forfølge viden og billeder om det astronomiske ur i Prag, her er blot et par:

3 Comments

 1. Pavel Helge

  Imponerende video fra The Macula/Vimeo med overdådige projektioner på Orloj, d.9.oktober 2010 http://vimeo.com/15749093

 2. ole

  bum bum

 3. Pavel Helge

  Hej Ole Bum Bum

  Du fandt et gammelt indlæg på bloggen, men bare “bum bum”som kommentar? Mvh Helge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.