Krtek – Muldvarpen fra Tjekkiet

Muldvarpen er en tjekkisk animationsfigur skabt af tegneren Zdenek Miller. Muldvarpen, Krtek (eller Lille Muldvarp Krtecek), kendes af ethvert barn i Tjekkiet og mange lande, hvor han blev vist i TV.

Den første film med Krtek blev skabt i 1956, derfor fejres muldvarpens 55-års fødselsdag i 2011. Jak krtek ke kalhotám přišel Hvordan muldvarpen fik sine bukser hed den første film. Den vandt pris til Venedig filmfestival i 1957! Krtek bøgerne er oversat til 19 sprog.

Vores anledning til at skrive om Krtek er en fødselsdagsudstilling for Zdenek Miller (90år) på Galleri Vltavín i Prag 1. Desuden vil vi tippe om, hvor du kan købe DVD med Krtek i Prag og online.

Muldvarpen står nu oven i købet overfor et gennembrud i USA, da han skal med rumfærgen Endeavour og astronauten Drew Feustal på mission fra 19.april. Det er så god en historie, at selv Wall Street Journal havde en rapport.  Krtek har været i rummet før, en af de korte animationsfilm fra 1965 hedder “Krtek og raketten”, her ender han dog på en øde ø:

I Danmark oplevede man vist først Krtek efter at WestDeutscheRundfuk medfinansierede nye afsnit, netop fra 1960´erne, så kom den kommunistiske muldvarp også til Vesteuropa. De ældste afsnit er de flotteste, der er musikken flot med stort orkester.

Vi har talt med en bekendt som erindrer at børnehaven lavede udflugt til biblioteket for at se Muldvarpen. Nogle mener også at have set den på DR? Stor var overraskelsen alligevel, da vi fandt en Facebook side på dansk dedikeret til Muldvarpen.

Muldvarpen er universel, fordi han blot bruger enkelte tjekkiske ord. Hans venner i skoven er også genkendelige, en kanin, en mus, en frø og et pindsvin er hans nærmeste. Zdenek Miller tegnede Muldvarpen til børn under 5. Der er fine, enkle pointer i serien og på nær første film, er det kun lyde og enkelte ord. Vores døtre på knapt 2 år er ovenud begejstrerde.

Den seneste tegning på udstillingen er fra 2009. Miller arbejdede i øvrigt for studiet Bratri v triku Brødre i T-shirt som under mesteren Jiri Trnka blev kendt som “Disney i øst”. Miller fik i sin tid tre dages ferie i bonus for at tegne selskabets logo.

Fødselsdagsudstillingen om Zdenek Miller på galleri Vltavín, Masarykovo Nabrezi 35, Prag 1, løber desværre blot indtil 10.april. Galleri Vltavín ligger lige bag Nationalteatret. Udstillingen er lille, men det er fine tegninger der er lidt legesager og tegnegrej og et tv med filmene. Og så koster det blot 10czk/barn og 20czk/voksen.

czech stuff webshopDenne webside “Czech Stuff” ordner online-bestilling (OBS 14/6 Hjemmsiden her er ved at blive lavet om!). Her får du alle 6 Krtek DVD´er tilsendt for 20euro/ca.150dkk, levering koster 5,40euro. Læs en anmeldelse fra Filmkavalkaden af “Muldvarpen og den grønne stjerne” udgivet af Scanbox.

Kommer du senere til Prag, er det en oplagt ide at købe plysdyrsudgaver, nøgleringe eller bedst animationsfilmene på DVD. Vi er glade for butikken King DVD i Dlouha 39, når vi køber tjekkiske film. Her har de for eksempel Krtek og bukserne, den første, til 99czk.

Send os e-mail her. Tlf: +420 608 08 1111. pavel-helge.dk

16 Comments

 1. Anne-Margrete Hedengran

  jeg har købt CDer med muldvarpen via dette link. Pengene er trukket, men der er ikke dukket CDer op. Samtidig er hjemmesiden med helena ikke længere åben og der bliver ikke svaret på mails. Forslag til hvordam jeg kommer i kontakt

 2. Pavel Helge

  Hej Anne-Margrete, det lyder meget irriterende. Vi fik selv siden anbefalet fra flere sider, så det er vi nu meget kede af at have videregivet. V prøver at finde en kontakt og vender tilbage, hvis det kan lade sig gøre. Hilsner fra Prag, Helge

 3. Pavel Helge

  Hej igen Anne-Margrete. Så er sagen klar, de er ved at lave hjemmesiden om, derfor svarede de ikke. Dine DVDer er allerede på vej, siger de. Håber filmene snart kommer frem og at du vil nyde muldvarpen, Helge

 4. Mette

  Hej! Har forsøgt at følge dit link til hjemmesiden, hvor man kan købe dvd film med den skønne mulle, men desværre uden held. Kan du foreslå en anden mulighed? alle danske hjemmesider der tidligere har haft mulle på dvd har ingen til salg længere. På forhånd tak, mette gill

 5. Pavel Helge

  Hej Mette, den sidste online butik vi henviste til er ved at lave om. Jeg søgte lige nu og kan finde flere udgaver af DVD hos amazon. Se f.eks. denne: http://www.amazon.co.uk/Little-Mole-Collection-kalhotkám-Adventure/dp/B003TNEYW0 Bedste hilsner fra Prag, helge

 6. Jeanne

  Ved du hvor man kan købe ting, f.eks. tallerkener, kufferter, med muldvarpen?

 7. Pavel Helge

  Hej Jeanne, det ved jeg ikke. Vi undersøger det og vender tilbage, hvis vi kan finde et godt sted. Hilsen Fra Prag, Helge

 8. Kip

  Hej.
  Jeg leder efter krtek som bamse til min søn.. Kan se at eBay har nogle muligheder, men tænkte lige høre jer om i vidste om det er muligt at købe den i dk?
  På the little mole hjemmesiden http://littlemole.com/home/ skriver de at der er 2 “partners” i Danmark. Men ikke hvilke?
  På forhånd tak

  Venlig hilsen
  Shabba Ranx

 9. Pavel Helge

  Hej Shabba Ranx, tak for dit spørgsmål. Vi har prøvet at finde en dansk butik uden held, desværre. Hvis du finder et godt bud, vil vi blive meget glade for at du deler tip. Kommer du til Prag, kan vi hjælpe med muldvarpen i mange størrelser og typer samt alle hans film (uden tale) på forholdsvis billige DVDer. God jagt, Pavel og Helge

 10. Dorthe Lytken

  Hej vi påtænker at bo et par dage i februar 14 i dette område: Drtinova 17 150 00 Praha 5 – er det okay og sikkert nok for turister.

  vh. Dorthe

 11. Pavel Helge

  Hej Dorthe, tak for dit spørgsmål. Vi har svaret på samme under dette indlæg: http://pavel-helge.dk/kontakt/hotelbestilling/ M.v.h. Helge

 12. Peder Poulsgaard

  I forhold til butikker med krtek eller Muldvarpen artikler så har festbyen det mest nødvendige til en Muldvarpen temafest her: https://festbyen.dk/da/226-muldvarpen

 13. Pavel Helge

  Hej Peder Poulsgaard. Tak for at dele link til festbyen. Vores gæster fra Prag ture har oftest efterspurgt plysversioner af Muldvarpen og så filmene på DVD. Kan I også klare det eller henvise? Mvh helge

 14. Peder Poulsgaard

  Hej Helge.
  Ja vi kan kan godt købe plys figurerene hjem, men vi skal købe mindst 36 stk af gangen. og prisen vil ende op i 149,- for en 12 cm model.
  – Det kan være vi gør det senere, når vi se, hvor stor efterspørgselsen er på disse produkter.

  Indtil da, sælges plysfigurene på Ebay, så der kan man i hvert fald købe dem.

  Mht. dvd’er er det samme “sang”. DVD’erne er næsten udelukkende fremstillet til salg i Tjekkiet, hvilket betyder at der ofte ikke engang er engelske menuer på DVD’en.

  Mvh.
  Peder

 15. Katrine

  Hej. Jeg er også på udkig efter dvd’er med muldvarpen, og det er godt nok lidt håbløst. Jeg kan se at der tidligere har været flere danske film, men jeg ved ikke hvor de er blevet af, for man kan ikke købe dem længere. Der findes, så vidt jeg kan se kun en enkelt film på dansk pt: Her kommer Muldvarpen. Men jeg kan ikke se indholdet i den nogen steder. Så nu prøver jeg at finde ud af om der er nogen steder man kan købe de originale film? Jeg voksede op med en video, hvor nogle af de film der var med på den var, Muldvarpen får en ny bil, Muldvarpen og musikken, Muldvarpen hvor den farver hele skoven for at skræmme ræven væk, som dem jeg lige kan huske. Er der nogle steder du kender til at man kan købe dem online fra tjekkiet? Evt. en boks med alle sammen i.

 16. Pavel Helge

  Hej Katrine
  Festbyen.dk (Peder Poulsgaard) svarede, i kommentarer nederst, om DVDer til Danmark. Det er deesværre ikke enkelt.
  I Prag kan de købes billigt i pap-covers enkeltvis, men jeg kan ikke finde nogle der sender til DK. Kom til byen.
  M.v.h.
  Helge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.