Strahovs barokke bibliotek i 360grader

Image by Jeffrey Martin, www.360cities.netStrahov kloster troner i Hradcany kvarteret over det centrale Prag. Det fine kloster fra 1143 er et af byens vigtig- ste, præmonstranser klostert er en seværdighed. I vinter sad fotografen Jeffrey Martin fra 360cities her, i fem lange dage iført ekstra tøj og filt- sutter, og skød 2947 billeder med sit Canon på en robot.

De 283 gigabyte billeder blev efterfølgende sat sammen med computer over 111 timer og 20 timers manuelle rettelser. Resultatet er verdens største indendørs panorama, et 40 gigapixel billede du kan dreje og zoome i. Se den smukke Filosofiske sal i Prag, som også James Bond besøger i Casino Royal, med alle detaljer fra loftet til de 42.000 bøgers titler.

Image by Jeffrey Martin, www.360cities.net"Her er link direkte til Strahov 40gigapixel billedet > Billedet til venstre viser nogle berømte bind, et katalog over samtlige genstande Louvre besad under Napoleon (her står de vist i forkert rækkefølge).  Napoleons kone Marie Louise havde dem med som gave.

Strahov kloster > blev grundlagt i 1143, det ligger ved den befæstede adgang til borgen i Prag, bevogtning hedder “Straz”, deraf navnet på klostret som også skulle danne rygdækning for hele borgkomplekse. Kong Vladislav gav klostret til præmonstranserne og klostret blev et kultur- og undervisningscenter. Det imponerende kompleks i romansk stil blev ombygget med mange barokke elementer, Mozart spillede på orglet i den store barokke Mariakirke. Klostret overlevede under driftige abbeder både Hussitter-krige og kommunisme, men svenske hære tømte biblioteket i 1648.

klasterni pivovar norbert pragDet er en fornøjelse at besøge klostret, du kan få adgang til at kigge ind i både den Filosofiske bibliotekssal og den ligeså fine Teologiske Sal (indgang 80czk). Selve klostret er i dag Musuem for National literatur og de romanske elementer kan ses der. Desuden er mikrobryggeriet Skt.Norbert værd at besøge. En tur hertil kan oplagt kombineres med tandhjulsbanen og det lille Eiffel-tårn på Petrin højen. Læs også om det nærliggende Brevnov kloster >

Besøg et andet af byens bedste mikrobryggerier med os hver søndag. Vi tager med metro til Jihomestsky Pivovar for at spise tjekkisk middag og drikke øl af verdensklasse med udsigt til kedlerne. Ture i Prag >>

Image by Jeffrey Martin, www.360cities.netDet enorme 360graders panorama giver vidunderlige muligheder for at undersøge biblioteket i detaljer. Vi er selv helt fascinerede af den store loftsfreske, et trompe lóeil over den vanskelige vej til visdom af Anton Maulbertsch fra 1794. De fine bogkabe stammer fra nøddetræer ved Loukaklostret i Znojmo, plantet i anledning af freden i 1648. Over 100 vogne skulle bruges til transporten fra Moravien til Strahov klostret, siges det.

De store Panorama billeder er blevet en passion for Jeffrey Martin og folkene bag 360cities. Et 80 gigapixel panorama fra London > satte udendørs rekord og 18 gigapixel fra TV-tårnet i Prag > var tidligere rekord. Der er mange  tekniske detaljer  og gode billeder af fotografen under arbejdet i en artikel fra Wired af Evan Rail >.

Endelig er her link til blog om en sjov biltur vi engang havde sammen med Martin, med 360 graders video i en tidlig udgave og det direkte link til Strahov 360 billedet > Bemærk funktionen med detaljer og tur, nederst til venstre i billedet.

Jeffrey Martin og 360cities beder interesserede hjælpe med tip til oplagte indendørs steder at fotografere i Danmark – skrev gerne forslag til ham i kommentarerne herunder.

Vi laver forskellige ture med privat guide og ture for grupper til klostre eller kirker. Vi anbefaler tur hver torsdag til Kutna Hora, vi besøger en af de smukke- ste kirker  – og et af de mest særprægede kapeller i Tjekkiet. Ture i Prag >

Tilføjelse d.17.juni: Jeffrey Martin har været på Strahov igen. Denne gang er det “blot” 1 gigapixel fra den Teologiske sal med det overdådige loft:

Gigapixel Photo of Strahov Theological Library in Prague

E-mail: info@pavel-helge.dk, tlf: +420 608 08 1111, pavel-helge.dk

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.