Udforsk Prags hustegn

prag hustegn symbolSmukke, mærkelige og sjove hussymboler dukker op på facader, næsten uanset hvor du går i gaderne, i de fire historiske kvarterer som udgør det centrale Prag. Symboler på husfacader menes at stamme fra det 3.århundrede i Egypten.

I Prag er de ældste eksem- plarer fra det 13.årh. De meget forskellige symboler på husene som folk orienterede sig efter blev siden suppleret af matrikelnumre (røde skilte) og senest husnumre (blå skilte) Hustegn i Prags middelalderlige kerne kan groft inddeles i to hovedgrupper, de peger oftest enten på ejerens navn eller erhverv. I dette indlæg har vi billeder af kendte og oversete tegn fra Stare Mesto, disse særlige Prag seværdigheder.

I dette indlæg koncentrerer vi os om hussymboler fra Stare Mesto Gamle By. Prag by indførte husnumre i 1770, men som det ses i galleriet fortsatte tradtionen med hussymboler endda. Det er også tydeligt i galleriet herunder at symbolerne rækker fra det enkle, subtile som den stenklokke der sidder på et hjørne mod Gamle Bys plads, til nyere, meget farverige med heraldiske symboler, for eksempel den Bøhmiske løver herover (den har altid to haler!).

[nggallery id=43]

I maj måned kommer der en konkurrence om at gætte tre hustegn fra Prag på vores Facebook side. Se Ture i Prag med de lokale > og tryk gerne “syntes om”.

Begynd f.x. på Malé Namesti og fortsat i Husova gaden. De mange unikke hustegn i Prag giver god anledning til at udforske byen til fods – og sådan opleves Prag faktisk bedst. De findes både i nyere og de ældre udgaver. De er oplagte Prag seværdigheder og en del det velbevarede, middelalderlige Prag som har sikret byen sin status som Unescvo verdenskulturarv.

Vi inviterer tre gange ugentligt til en grundig byrundtur i Prag, altid med ‘dansktalende guide. Få større udbytte af dit ophold her og oplev en del af disse hustegn/symboler. Ture i Prag >

prag byrundtur kaffepauseEn god del af hustegnene/ symbolerne i galleriet er fra Celetna, Melantrichova og Jilska gaderne. Husk at du skal ind i alle hjørnerne af Prags Gamle by for at få det hele med. Den kendte Nerudova gade i Mala Strana Lillesiden,  som udgør slutningen af den royale kroningsrute mod borgen, er rig på overdådige barokke facader og en hel række farverige hussymboler. Nerudova gaden i et opfølgende indlæg. Billedet her til venstre viser U Cerne Matky Bozi Huset af den Sorte Madonna, det kubistiske museum, hvor vi holder kaffepause på byrundtur. Om kubisme >

E-mail til pavel-helgeTlf.: +420 608 08 1111pavel-helge.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.