Snublesten i Prag

Denne sommer har Prag fået flere såkaldte snublesten. Navnet kommer fra det tyske Stolpersteine. Den tyske kunstner Gunther Demnig har gjort det til sit livsprojekt at installere disse små mindes-mærker i gader over hele Europa. Det begyndte i Berlin i 1993, hvor Demnig satte stenene i byens gader. Stenene er cirka 10cm brede med en bronzeplade på toppen. Hver sten bærer navnet på en beboer fra det hus, som stenen ligger foran. Demnig har selv udtalt at han var inspireret af en linie fra Talmud “One is not truly dead until one’s name is forgotten.”.

Demnig ønsker at give stemme til disse mange myrdede. Hver sten indledes med “Her boede…, der er navn, fødselsdato, dato og sted for deportation og stedet, hvor vedkommende blev slået ihjel.

I Tjekkiet findes disse snublesten mange steder i Prag og desuden i Ostrava, Oloumoc, Brno, Trebon, Neratovice, Kolin og Teplice. Nazisterne slog over 77.000 tjekkoslovakiske jøder ihjel. Disse mange mennesker blev samlet og deporteret. Omkring Josefov, den tidligere jødiske ghetto i Prag ses det, at mange tidligt deporterede blev sendt til ghettoen i Lodz i Polen, hvor de blev myrdet (zavrazdena) eller omkom. De tjekkoslovakiske jøder blev efter oprettelsen af ghettoen/gennemgangslejren i Theresienstadt (Terezin) sendt dertil og videre med transport til Auschwitz (Osvetimi). Stenen herover var den første i Prag. Max Eckstein, født 1896, Jachymova gaden nr.4/27 i Josefov. Han blev deporteret til Lodz i 1941 og myrdet der.

Stenene findes i alle bydele af det centrale Prag. Vi blev selv opmærksomme på at der er lagt sten ned i Zborovska gaden i Smichov i juni. Det er næsten lige om hjørnet fra Helges private adresse. Da vi også så projektets Prag del omtalt i blog på New York Times, blev vi gjort klart, at vi virkelig har forsømt noget her på bloggen. Kortet her i højre side kan du trykke, så går link til kortet på hjemmesiden (på tjekkisk) for Stolpersteine i Prag.

I forbindelse med søgninger om projektet i Prag, fandt vi ud af at der også i Danmark har været arbejdet på at etablere Stolpersteine. Selskabet for Dansk Jødisk Historie stod bag projekt Snublesten, Jyllands Posten skrev om det her i marts 2010. Vi har desværre fået besked om at projektet er strandet i Danmark grundet liden interesse. Læs om Stoplersteine i Berlin @ berlin-guide.dk

Vi anbefaler at bruge link herunder for andre indlæg om 2.verdenskrig, jøder, roma og nazismens terror i Tjekkoslovakiet. Vi vil desuden gerne gøre opmærksom på at vi laver flere ture som knytter an til 2.verdenskrig. Vores Prag byrundtur går tre gange ugentligt igennem gader i Josefov. Hver onsdag og lørdag tager vi til There-sienstadt – blandt andet med fokus på de 481 danske jøder som sad interneret i ghettoen der mellem 1942 og 1945.

Desuden laver vi meget gerne inividuelle ture med privat guide, i den anledning er vi også jævnligt i Lidice og ved mindesmærket for Heydrichs banemænd. Læs mere om ture i Prag og resten af Tjekkiet her >

Send os e-mail her eller ring +420 608 08 1111. pavel-helge.dk

One Comment

  1. Pavel Helge

    Vi har også et enkelt billede af en snublesten her: http://twitpic.com/5pf0u3 og et her for en hel familie Bergmann(ova), opslag på væg d.13/7: http://www.facebook.com/prag.ture

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.