En perle på bunden

Den Gamle by i Prag hedder på tjekkisk Stare Mesto. Denne ældste del af Prag fik status af by først. På tværs af Stare Mesto, fra Krudttårnet og Obecni Dum mod øst til Karlsbroen mod vest, skær den middelalderlige kroningsrute sig langs smukke faceder og mange berømte Prag seværdigheder. Vi har på Facebook henvist til en artikel om samme royale rute som hed “Royal Kitch”, fra magasinet Respekt. Navnet siger det hele, kroningsruten i Prag er præget af meget skrammel.

Det er baggrunden for følgende artikel af Sylva Bajurra om et nyt kunstmekka lige foran Karlsbroen. Det hedder Artbanka og udstiller nyere tjekkisk kunst, ofte provokerende, i rum og sale i et barokt palæ. En ny Prag seværdighed, en veritabel perle blandt middelmådige oplevelser.

Af Sylva Bajurra: Ja, I klarede det. I nåede til Karlsbroen ad kroningsruten, via den vej som flankeres af rige palæer fra en tid hvor Bøhmen var et kongedømme, men som i dag ligner et frilandsmuseum med kitch; matrjoska dukker og KGB huer i butikker, jantar smykker og alt for dyre restaurationer. Læs om turistfælder i Prag >

Der står I så foran Karlsbroen og ser de hundrede mennesker som vrimler frem og tilbage. du trænger måske til at trække vejret ……..pludselig hører du et par skud til din venstre side.

Hvis du går efter lyden, vil du se fire store pistoler som hænger i gården ved det barokke Colloredo–Mansfeld palæ. Pistolerne,  skabt af den kendte tjekkiske kunstner David Cerny, er blot en del af udstillingerne som i juni åbnede museum Artbanka – Museum of Young Art. Der er mange andre kunstnere ud over den kendte og mediebevidste David Cerny, som udstilles i Artbanka  (The Guardian avisen nævnte statuer af Cerny som en af grundene til at besøge Prag).

Der er virkelig interessante og provokerende kunstværker fra de sidste 20 år. Et særligt afsnit med fire afdelinger er helliget færdigeuddannede studenter fra fire forskellige kunstakademier. Colloredo-Mansfeld palæet tjente delvist som arkiv for Det Tjekkiske Videnskablige Akademi under kommunismen. En del blev ombygget til lejligheder. det er synligt netop i studenter- afdelingerne. Det er ganske chokerende at se, hvordan man kan voldtage skønhed. De barokt udsmykkede værelser blev delt med formica (papvægge) partitioner, i stedet for trægulvene kom der linoleum, de smukke lysekroner forsvandt for hvidt fluorescerende lys. De ufølsomme indgreb i palæets arkitektur kan ikke blot ses i galleriet, men blev også en integreret del af udstillingen. Find for eksempel et graffiti værk på det gamle toilet eller et ødelagt soveværelse som er helt beklædt med prospekter.

Selv om du ikke elsker samtidskunst skulle du besøge stedet. I værste fald bliver du blot underholdt – og måske oplyst lidt om nyere historie. Forestil dig en rød sal med kakkeloven og en hvide posh-sofa, deres bageste del er sat sammen af flere store skraldecontainerer? Værket ”Shark”,som forestiller en bagbundet Saddam Hussein i et akvarium? Eller en 3 meter høj figur af Kristus (se øverste billede) som en atlet på ringe? Kunstneren vil ikke kritisere religion, men vil vise hvordan vi ophøjer atleter. Og hvad med en gammel mercedes som blev brugt som ligvogn og nu er parkeret i en barok sal med balustrade? Værkets navn er “15 minutter af berømmelsen” og skulle lidt nostalgisk minde om filmen Amadeus, nogle scener blev optaget her.

Artbanka museet er en perle på bunden af Kroningsvejen. Og man kan udhvilet fortsætte videre på sin byvandring. I denne tid er der desuden både en udstilling om fotografi, Controversies, på galleri Rudolfinum i prag 1, som vi anbefaler. I Prag 7 er en ny udstilling med titlen “The Lucifer Effect” netop åbnet på det anbefalelsesværdige DOX galleri. Vi skrev om dem og David Cerny, hvis værker Shark og pistolerne i gården også står hos Artbanka. Link herunder.

Bestil en privat guide i Prag > Få en individuel tur. Vi planlægger gerne efter dine ønsker, opsporer Cernys værker, besøger nye kvarterer med overraskende gallerier eller noget helt andet. Vinterpris fra blot 1500czk for 3timer med op til 8personer fra jeres adresse. Bestil med e-mail eller telefonnr. herunder. Vi ses på tur.

Send os e-mail > Telefon: +420 608 081 111 pavel-helge.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.