Ostrava – Tjekkiets sorte stjerne

ostrava tjekkietAf Sylva Bajerová. Jeg kommer fra den tredjestørste by i Tjekkiet, Ostrava (ca. 318.000 indbyggere). Det er jeg er mere og mere stolt af. Jeg har godt nok ofte måttet forklare, at vi fra Ostrava ikke er født i minerne men på en fødselsstue og at vi ikke alle bruger så mange baneord som fans af fodboldklubben Banik Ostrava. Byen er særpræget og har siden fløjrevolutionen forandret sig – til det bedre.

Nu kendes Ostrava også for en af Tjekkiets bedste musikfesitivaler, den store Colours of Ostrava. Ostrava ligger 380 km øst for Prag, på grænsen til Polen. Det hurtigste er at tage Pendolino tog (under 3timer) fra Prag. Læs om ture i Prag > Vi laver ture i hele Tjekkiet! Læs videre for Sylvas oplæg til at opleve Ostrava med dansktalende guide.

vitkovice ostrava tjekkietI 1763 blev der tilfældigt fundet sort guld – kul og det blev startskuddet til Ostravas industielle vækst. Vitkovice jern- og stålværker , en af de største arbejdsgivere tidligere åbnede i 1828 . Vitkovice havde på sit højeste ca 80.000 arbejdere ansat). I 1948 åbnede stålværket Nová huť  (nu ArcelorMittal, ejet af Lakshmi Mittal).Ostrava blev på grund af sin industri kaldt Tjekkoslovakiets kul – og stålhjerte. Folk fra Poland, Slovakiet og Sydmæhren strømmede til byen, hvor der var arbejde, penge og mange fordele. Nu er der ikke længere minedrift eller aktive støbehaller i Ostrava, men man kan besøge forskellige natur- og tekniske seværdigheder.

colors of ostravaJeg kunne begynde en tur i Ostrava en lidt tidlig morgen for at se Ostravas panorama i morgenes lys fra slaggebjerget Ema. Ema brænder fortsat indeni og man føler sig som på en lille vulkan. Bagefter vil jeg gå gennem centrum med art-nouveau huse, måske nå udsigten til bjergene fra rådhustårnets 72 meter over jorden og så få en kop kaffe eller det lokale øl Ostravar og tage til minemuseet Landek. Der kan man blandt andet opleve minearbejdernes hverdag i en ægte kulmine og spise god mad på restaurant Barborka.

Området Dolni Vítkovice er først nylig åbnet, de tilbyder guidede ture op på en højoven og ind i en gasholder. Hele området er nu fredet og bliver også brugt til koncerter, for eksempel til den internationale festival i july, Colours of Ostrava. Selve støbehallen er om natten belyst med elektriske dioder, som skal minde om det gamle lys fra højoven, det strålede hver nat. Læs om rejser med Pendolino tog i Tjekkiet > Vi synes øjeblikkets sjoveste hotel i Ostrava ligger i Vítkovice, du kan bo i et vandtårn i Pension Ve Veži.

Ved siden af ligger Vítkovices gamle huse i en arbejder-koloni og endnu en arkitektonisk perle, bydelen Poruba. Generøse Sovjet-inspirerede boulevarder, fine huse med mange detaljer såsom vaser, graffiti, altaner eller et enormt hus som ligner en bue er besøg værd. Når natten kommer, kan vi spise på en af de mange restauranter omkring bar og klub-gaden Stodolni (Ostravas våde gade lader ikke Jomfru Ane gade i sine velmagtsdage noget poruba ostrava tjekkietefter) og glæde os til næste dag. Vi skal nemlig bestemt en tur i Beskydy bjergerne, hvor de fleste Ostrava mennesker har sine hytter. Der kunne også blive tid til kur-behandling, Ostrava har blandt andet en berømt Øl spa. Læs også om Teplice i Nordbøhmen >

Fotografierne i dag er brugt med tilladelse fra hjemme- siden ostravaci.cz. For 6 år siden begyndte 2 amatør- fotografer fra Ostrava at vise sin egen by gennem egne billeder. I dag har de næsten 10.000 fotografier på bloggen. Som ostravaci selv siger, de elsker byen som ligner en gammel øde fabrik med en speciel atmosfære. Tjek alle deres billeder og bliv overasket over hvor mange farver Ostrava har. Oplev dem med lokale, dansktalende Sylva Bajerová.

Send os en email eller brug telefon +420 608 08 1111. pavel-helge.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.