Designmarked i Prag

holesovice fashion marketEr du ligesom jeg vild med designmarkeder, så er Prag det perfekte sted. Og med design- markeder mener jeg ikke markeder, hvor du kan få en billig kopi af en Diortaske – jeg mener små inspirerende og farverige markeder, hvor primært unge tjekkiske designere sælger deres varer. I København var jeg altid en fast gæst på Kunsthåndværker- markedet på Frue Plads, men efter jeg har oplevet Prags markeder, er det københavnske marked pludselig blegnet. Dette blogindlæg er skrevet af Lene Rotne, dansk lektor på Karlsuniversitetet. Her omtaler Lene sit favoritmarked, Holesovice Fashion Market , som begynder i morgen. Se flere tip om markeder i Prag nederst ved link.

Vi tilbyder i 2013 en nyhed. Hver lørdag kører vores chauffør til Kolbenova loppemarked og SAPA, centraleuropas største vietnamesiske. Ture i Prag 2013 >

taarn prag markedAf Lene Rotne: Holesovice Fashion Market afholdes to gange om året, og det første marked i år afholdes den 12-­‐13 april. Markedet finder sted i hal 7 og 8 på Prazska Trznice (Prags marked), også kendt som det ”gule marked”, på adressen Bubenske Nabrezi 306/13. Fredag er der åbent 12:00-­‐ 22:00 og lørdag 10:00-­‐22:00. Det er femte gang markedet afholdes, og over 140 designere tjekkiske og slovakiske designere møder op og sælger smykker, keramik, tasker, børnetøj, tøj og meget andet, de selv har designet. Jeg har selv været på markedet to gange og er hver gang blevet fascineret af designernes kreativitet og den gode stemning. Det er nemt at falde i snak med designerne, der er musik i baggrunden, og der er også opstillet en lille bar, hvor man kan sætte sig og holde kaffepause og fordøje de mange nye indtryk. Det er et blandet publikum – både unge og lidt ældre og flere har også børn med. Endelig skal det nævnes, at der jo er tale om meget billige priser, hvis man sammenligner med Kunsthåndværkermarkedet i København.

prag design markedEn af de unge designere, du kan møde på Holesovice Fashion Market, er Tereza Flanderková, som designer smykker. Jeg mødte Tereza og hendes veninde Lada Halounova på sidste års marked. Lada, som hjalp til i Terezas bod, har læst dansk på universitetet i Prag og kunne derfor tolke fra tjekkisk til dansk, så vi kunne få os en snak om de tjekkiske designmarkeder. Tereza arbejder inden for undervisningsbranchen og fortæller, at der er flere grunde til, at hun har en bod på markedet. Det er først og fremmest for at tjene penge på de smykker, hun laver i sin fritid. For tiden er det ikke let, for der er stor konkurrence på markederne, og det er ikke mange penge, man tjener. En anden vigtig grund er at få nye kunder og nye kontakter blandt designerne. I starten kan kunderne godt være lidt generte, fortæller Tereza, men så henvender hun sig til dem, og tit ender de faktisk med at få en lang snak. Folk er tit nysgerrige efter at høre om, hvordan hun begyndte at lave smykker, hvilke materialer hun bruger, og hvor hun finder inspiration.

Tereza kommer også på markederne, fordi der er en ganske særlig stemning, som hun godt kan lide. Før markedet åbner, er der som regel stor forvirring. Designerne begynder fra morgenstunden at bære deres boder og varer ind i hallen og stille det hele op. Der er mange ting, der skal koordineres med elforsyning, brug af værktøj osv., og som regel lærer man sine naboer godt at kende. Man snakker sammen og låner hinandens værktøj, mens man opstiller boderne, og Tereza har selv fået mange nye venner og kontakter på den måde.

tereza flanderkova designNår boderne er færdige, og markedet åbner, synes Tereza især, det er sjovt at holde øje med børnene. Deres øjne stråler, når de ser alle de farvestrålende ting, og forældrene må helt bogstaveligt trække deres børn væk fra boderne eller bukke under for presset og købe en lille ting til dem. Tereza har designet fugleøreringene på billedet, og du kan se flere af hendes smykker på denne hjemmeside. Lada afslutter vores samtale med at tilføje, at det ikke bare er designerne, der er spændende og har deres egen stil. Det samme gælder for kunderne, for det er en ganske speciel type folk, der kommer på markederne. Det tager jeg både som en kompliment og en opfordring, og jeg er klar til weekendens designmarked. Vi ses/uvidime se!

Udover vores faste tur lørdag, laver vi gerne ture med privat guide. Vi har været forbi Fashion Arena i forstæderne, på det største antikmarked i Tjekkiet i Bustehrad og til julemarked på Krivoklat borg på den måde. Læs mere om vores ture i Prag 2013, vi har tre nyheder mere i år udover Prag markeder turen. Hvad med shopping i provinsen, besøg Pilsen om fredagen eller Kutna Hora om lørdagen med os. Savner du noget her? Skriv gerne spørgsmål og kommentarer herunder, eller tag del i debatten på Facebook

Send os e-mail her eller ring +420 608 08 1111. pavel-helge.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.