Наши партнеры

Den 4.hane og ølmuseum

Her på bloggen oplever vi heldigvis ofte sammenfald mellem vores gæsters interesser og vores egne. Det gælder i høj grad for gode tjekkiske øl og den dejlige kultur på værthuse i Prag – og hele republikken.

Derfor iler vi her med en kort beskrivelse af et nyt værthus midt i Prag, de kalder sig Ølmuseum, men det er faktisk “blot” et godt værthus med 30, tredive, fadølshaner med øl fra små- og mikro-bryggerier i Tjekkiet.

I dette indlæg omtaler vi også et tiltalende nyt fænomen. Værthuse som tidligere var bundet til et stort bryggeri åbner i stigende omfang en fjerde fadølshane. Da de selv betaler den hane, giver det frihed til at invitere små bryggerier til at levere. Det er med andre ord en væsentlig udvikling for alle os som gerne vil have større udvalg.

Prag har flere flittige ølskribenter, uden hvem dette blogindlæg manglede information. Vi opdagede Prague Beer Museum på grund af en avisartikel, mens viden om værthuse med den 4.hane er fra Pivni Filosof og Evan Rail. Vi samarbejder nu med flere ølspecialister og kan derfor tilbyde skræddersyede ølture for individuelle såvel som grupper. Som eksempel: privat guide til et mikrobryggeri, stor middag og alle øl, fra 1000czk/person, min.4 deltagere. Send os e-mail >>

Prag Øl Museum åbnede nu i september, som sagt har det umiddelbart karakter af et godt værthus og som museum er der ikke meget at komme efter. Øllene er også grund nok. Ejerne fortæller til Prague Post at ambitionen er enkel at servere helt friske øl til en lokal pris.

Ejerne fortalte i interview med Prague Post Fiona Gaze desuden at levering af friske upastauriserede øl fra mikrobryggerier er svær, da de små ofte ikke har kapacitet til de nødvendige ugentlige leverancer. Uanset lykkes det altså Prague Beer Museum at have et skiftende udvalg af 30 forskellige øl, alle upastauriserde. De har endda et par øl fra de store industrielle – bare for at kunne sammenligne. Øllene koster fra nogle og 30czk, de fleste vi kiggede i menuen lå omkring 40czk/0,5. Prague Beer Museum, Dlouha 46, Prag 1 – åbent kl.12-03.

En 4.hane på gode værthuse er, som vi nævnte øverst, et fantastisk fremskridt i et land med så stolte øl-traditioner som har været så kedeligt domineret af de store spillere på værtshusmarkedet. Tjekkisk øl bør drikkes fra fad, trist har det derfor har det været trist at netop værthusene blev bundet af de store bryggerier – de har brugt samme ufine metoder som de store i Danmark, at de har betalt fadølsanlæg, til gengæld har værthusene været bundet til de få øl. Et typisk tjekkisk værtshus har øl fra et bryggeri – en 10 og en 12graders lys pilsner og ofte en mørk øl. I disse år er der komme “hul igennem” for de små bryggerier på grund af fænomenet med en 4.fadølshane. Det vil typisk være en hane værtshusejeren selv betaler, derfor kan de også selv vælge leverandør – i mange tilfælde ender det så endda med en roterende hane – og dermed skiftende øl.

Jama har eksisteret i evigheder. Værtshuset Jama har altid været kendt for mange expats, især amerikanere, øl og mad er præget af netop kundekredsen. Ejeren Max Munson har skiftet til øl fra K-gruppen (Lobkowicz, Rychtar og Jezek fra Jihlava, vi skrev om m.fl.). Jama har dog valgt at have 12 fadølshaner, 9 er til øl fra K-gruppen, en til Urquell og to til små, skiftende mikrobryggerier. Jama er et oplagt valg hvis du vil have engelsktalende betjening og gode øl klods op ad Vaclavske Namesti: V Jame 7, Prag 1.

Værtshuset og restauranten Tlusta Koala er ligeledes en gammel kending, det har reddet mange sene middage for os, da det ligger lige om hjørnet fra Obecni Dum hvor koncerter for Prags Symfoni afholdes. Tlusta Koala er et klassisk værtshus med typisk tjekkisk mad. En af genvinsterne er at de både har ryger og ikke-ryger afdeling, samt salon til grupper ovenpå. Tlusta Koala er udover sit kedelige udvalg af øl fra Staropramen begyndt at servere specialøl fra bryggeriet Kocour: Senovazna ulice  8, Prag 1, åbent kl.12-02.

Værtshuset U Dvou Kocek “Ved de To Katte” som er på billede ovenover er på vej med egne øl. Mere herom i fremtiden, ligesom vi glæder os til at besøge Klaster værtshus med 4.hane på Letna.

Vi snakker gerne om erfaringer og gode tip til øl i Prag, når vi sidder til den daglige træffetid i Prag, besøg os (indtil 24/10) mellem kl.17-17.30 >> Brug link nedenunder for videre læsning om tjekkisk øl og bryggerier i Prag. Vi gør opmærksom på at Staropramens besøgsafdeling er lukket i resten af 2010, derfor er den faste tur ændret!

E-mail her eller ring +420 608 08 1111. pavel-helge.dk

2 Comments on “Den 4.hane og ølmuseum

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Prag på dansk

prag byrundtur dansk Prøv byvandring på dansk. Prag guide alle dage. Dit kvarter. Bedste lokale tip!
LÆS MERE >

Prag transfer

prag transfer 2021 Prag transfer 2023. Rolige chauffører, tryghed. Fra blot 43dkk/pers SE BETINGELSER>

Prag bykort

Download Prag bykort (PDF 4,8MB) med 30 lokal tip PRAG BYKORT der hjælper dig igang med mad og drikke! Undervejs på udflugter i Tjekkiet tegner vi nyt på dit kort, hav tip i hånden.

Prag rejser 2023

prag byrundtur dansk Prag rejser 2023 - officielle regler Betingelser for Prag udflugter med de lokale 2023 Hvad er mødested? Hvordan aflyses udflugter? Hvem er vi i firmaet? Vores Garantier og betingelser her

Kontakt os

Har du spørgsmål til os om vores ture eller andet er du velkommen til at kontakte os. Vi svarer på dansk på +420 608 08 1111 eller info@pavel-helge.dk